ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evaggelos Mytilineos
Φωτό: Mytilineos

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης «βλέπουν» οι αναλυτές για τη Mytilineos

Η συνέργειες της εταιρείας αποτελούν ένα από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, ενώ συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία της στην ενέργεια. Δυναμικό outlook για το αλουμίνιο.

Στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Mytilineos επικεντρώθηκαν τα reports των αναλυτών, μετά την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση που είχε μαζί τους, αλλά και με εκπροσώπους ξένων τραπεζών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος

Παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές απέφυγαν τις εκτενείς αναφορές λόγω και του «informal» χαρακτήρα της συνάντησης, τα κύρια σημεία που επικεντρώθηκαν είναι: 

  • Η δύναμη των συνεργειών της Mytilineos, η οποία αποτελεί και το σημαντικό της πλεονέκτημα της έναντι του ανταγωνισμού
  • Η αυξανόμενη παρουσία της εταιρείας στο κομμάτι των δικτύων και οι σημαντικές προοπτικές στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία νέα MRES
  • Το ισχυρό outlook για τη δραστηριότητα του αλουμινίου, σε μια χρονιά που σηματοδοτεί τη «νέα εποχή» με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται πλέον από την Protergia
  • Πιθανές εξαγορές στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνοποίησης της εταιρείας.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά της η Axia σε συνάντηση με αναλυτές, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, τόνισε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ενέργειας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εξυγίανση της προσφοράς, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς. Όσον αφορά τη Mytilineos, διαθέτει αποδοτική παραγωγή, με τη νέα μονάδα  826MW να τίθεται σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, η Mytilineos έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στην προμήθεια φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και εξετάζει τις ενέργειές της στην περιοχή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συζήτησε επίσης την ανάγκη επέκτασης και ανανέωσης των δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τη μετάβαση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο όμιλος έχει ενδιαφέρον και εμπειρία στον τομέα αυτό. Τέλος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι η στρατηγική εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων του ομίλου λειτουργεί καλά με βάση τη βαθιά κατανόηση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Από την πλευρά της η Alpha Finance υπογραμμίζει ότι η διοίκηση, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης με τους αναλυτές της, περιέγραψε τους στρατηγικούς της στόχους που θα οδηγήσουν το συνεργατικό επιχειρηματικό της μοντέλο σε ισχυρές επιδόσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι καθετοποιημένες εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της αγοράς στις αγορές ενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Μυτιληναίος, επανέλαβε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στις δυνατότητες διασύνδεσης/δικτύου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού για την εταιρεία. Ο τομέας των μετάλλων της αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει αξιοσημείωτα ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν ακόμη και με τις επιδόσεις του τομέα των ΑΠΕ. Παραδοσιακά, οι όποιες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης αναμένονται στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου, αν και η εταιρεία καταβάλλει επί του παρόντος προσπάθειες για την αξιοποίηση ευκαιριών στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να υλοποιηθούν μέχρι τότε.

Η Eurobank Equities σημειώνει στο σημείωμά της ότι η διοίκηση της εταιρείας σκιαγράφησε τις μελλοντικές προοπτικές, εστιάζοντας στις προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση, τα οφέλη από τη διαμόρφωση των λειτουργιών και τις δυνατότητες των έργων ανάπτυξης του δικτύου. Η διοίκηση τόνισε επίσης τις σημαντικές συνέργειες εντός του ομίλου. Αν και ο διευθύνων σύμβουλος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το οικονομικό έτος 2024, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κερδοφορία θα είναι βιώσιμη. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προοπτικές και την καθοδήγηση θα παρασχεθούν στη γενική συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο.

Τέλος η Optima Bank εστιάζει στα εξής στοιχεία τα οποία αναφέρθηκαν στη συνάντηση και είναι: 

  • Η Mytilineos εστιάζει στην επέκταση της παρουσίας της στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να γνωρίσει άνθηση τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία διερευνά επί του παρόντος πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο. 
  •  Αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, λόγω των προσθηκών ΑΠΕ, των νέων CCGTs, αλλά και του χαμηλότερου κόστους φυσικού αερίου και CO2. Ως απάντηση στην πιθανή συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και τον αυξημένο ανταγωνισμό, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενεργειακές της δραστηριότητες στην Κεντρική Ευρώπη, αυξάνοντας το δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ή ακόμη και αναπτύσσοντας ένα νέο CCGT κάπου στην Κεντρική Ευρώπη (η Γερμανία μεταξύ των υποψήφιων χωρών)
  • Η απόκτηση του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα βωξίτη μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΑΓΟΡΕΣ

Mytilineos: Placement του 3,1% των μετοχών από τον Ευ. Μυτιληναίο

Τη συναλλαγή, που έχει στόχο την ενίσχυση του free float και της εμπορευσιμότητας έχουν αναλάβει η Citi και η Morgan Stanley. Οι ίδιες τράπεζες έχουν αναλάβει και τον σχεδιασμό ενδεχόμενης παράλληλης εισαγωγής στο Λονδίνο.