ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Τεστ ρευστότητας στο Χρηματιστήριο, «κλειδί» το placement της Πειραιώς

Το placement της Πειραιώς φέρνει την αγορά μπροστά σε μια δοκιμασία για τη ρευστότητα, ενώ οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 2023 και προβλέψεων από τις εισηγμένες για το 2024 θα αποτελέσει τεστ για τις αποτιμήσεις.

Κάνοντας χθες τον χαμηλότερο τζίρο από την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου, όπου παραδοσιακά καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ στις συναλλαγές, το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο συναλλακτικής αρρυθμίας και σε ένα timing που καλείται να επιβεβαιώσει αν αντέχει και αν έχει το βάθος να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η αλλαγή επιπέδου.

Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κομβικές για την υποστήριξη του momentum στο Χρηματιστήριο, καθώς θα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023 και καθοδήγησης (guidance) για το 2024, εξέλιξη που θα «κρίνει» το… δίκαιο των αποτιμήσεων στην αγορά μετά το ράλι που έχει γίνει τους τελευταίους 16 μήνες (αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2022), ενώ επίκειται το placement της Πειραιώς που θα είναι εξέλιξη – κλειδί και αμέσως μετά ακολουθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Premia Properties, αύριο Τετάρτη οι Ideal Holdings και Lavipharm, την Πέμπτη οι Helleniq Energy και Entersoft και την Παρασκευή η Mermeren Kombinat (01/03). «Κλειδί» ασφαλώς για την πορεία της αγοράς και την περαιτέρω διεθνοποίησή της ασφαλώς θα είναι το placement της Πειραιώς που έρχεται σε μια συγκυρία διαφορετική από το αντίστοιχο της Εθνικής που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Σήμερα η αγορά είναι περισσότερο κορεσμένη και «φορτωμένη» από κέρδη, ενώ οι απαιτήσεις ρευστότητας των τελευταίων μηνών ήταν μεγάλες. Η αγορά έφερε εις πέρας και άκρως επιτυχημένα τους τελευταίους μήνες projects που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως ήταν το placement της Εθνικής αλλά και της Helleniq Energy, την ΑΜΚ της Intralot, τα ομόλογα του Τιτάνα και της Ideal Holdings και τη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου σηκώθηκαν 738 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα η δημόσια προσφορά του πενταετούς ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ της Intralot, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη 1,55 φορές. Η ελληνική αγορά σε κάθε περίπτωση έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος έναντι των προηγούμενων ετών και μπορεί να υποστηρίξει τις εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως ο μέσος τζίρος του πρώτου φετινού διμήνου στο Χ.Α. είναι γύρω στα 110 εκατ. ευρώ (μετά τη χθεσινή βουτιά στα 69,5 εκατ. ευρώ), έναντι 111 εκατ. ευρώ πέρυσι, που ήταν το έτος που άλλαξε επίπεδο την αγορά, καθώς μεγαλύτερες συναλλαγές είχαν να γίνουν από το 2014, όταν ο μέσος τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 127 εκατ. ευρώ, με περισσότερες εισηγμένες τότε.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως οι μέσες συναλλαγές το το 2021 ήταν 70,86 εκατ. ευρώ, το 2020 ήταν στα 64,55 εκατ., το 2019 στα 67,32 εκατ., το 2018 στα 55,6 εκατ., το 2017 στα 58,77 εκατ., το 2016 στα 60,45 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει πλέον την έξωθεν καλή μαρτυρία κερδίζοντας την επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους, άρα οι εισροές από διεθνή χαρτοφυλάκια είναι σε διαρκώς αυξητική τροχιά, όπως δείχνει η ελκυστικότητα όλων των εγχώριων assets, εισηγμένων και μη.

Παράλληλα, το Χ.Α. βρίσκεται σε τροχιά να μπει σε λίστα παρακολούθησης ώστε να γίνει η τελική κρίση για να επανέλθει μετά από πολλά χρόνια στην πρώτη κατηγορία των αγορών και τις λεγόμενες ώριμες αγορές, από τις αναδυόμενες που είναι σήμερα. Και εκεί, οι εισροές θα είναι περισσότερες και διαφορετικής φύσης, καθώς η επένδυση θα γίνεται από πιο ποιοτικά και συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Όπως έγινε και με το placement της Εθνικής, που αναβάθμισε όλη την αγορά και έφερε εισροές που έμειναν στο σύστημα έκτοτε, έτσι και τώρα, το placement της Πειραιώς Financial είναι κομβικό και καθοριστικό, καθώς θα καθορίσει σημαντικά την τρέχουσα πορεία της αγοράς, αυξάνοντας το free float μιας μετοχής με μεγάλο αποτύπωμα στην αγορά, ελκύοντας περισσότερα ποιοτικά κεφάλαια στο Χ.Α.

Παράλληλα, πολλά θα κριθούν από τα μεγέθη που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες της πραγματικής οικονομίας αλλά και οι τράπεζες. Μένει λοιπόν να διαφανεί αν και κατά πόσο τα μεγέθη της περυσινής χρήσης θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις αποτιμήσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά το ράλι του 2023, αλλά και τα κέρδη του φετινού πρώτου διμήνου.

Τα πρώτα δείγματα είναι καλά, καθώς όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το ξεκίνημα της περιόδου δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2023 δείχνει ότι θα πάμε σε μια μεγάλη χρονιά κερδοφορίας για τις εισηγμένες εταιρείες.

Μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2022, υπήρχε ένας προβληματισμός στην επενδυτική κοινότητα στο κατά πόσο είναι ικανές οι εισηγμένες, όχι να ξεπεράσουν, αλλά απλώς να επαναλάβουν ανάλογες επιδόσεις. Οι πρώτες πέντε ανακοινώσεις μεγεθών (Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς και Coca Cola HBC) για τη χρήση του 2023 φέρνουν πολύ κοντά πλέον το ενδεχόμενο να δούμε μια ιστορικά υψηλή χρονιά.

Για τις πέντε εταιρείες που έχουμε δημοσιευμένα στοιχεία η αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι 2,1%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα 13,4% και η καθαρή κερδοφορία αυξημένη κατά 19,5%. Σε απόλυτα μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη βρίσκονται στα 4,4 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,95 δισ. ευρώ».

Η αγορά πάντως παρά την κόπωση κράτησε και χθες τα επίπεδα των 1.410 – 1.415 μονάδων, την ώρα που αρκετές μετοχές του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap κάνουν επιμέρους μικρές ή μεγαλύτερες διορθώσεις, χωρίς να διαταράσσονται τεχνικές ισορροπίες και ψυχολογία. Είναι μια καλή ένδειξη του μεγαλύτερου πλουραλισμού που έχει αποκτήσει η αγορά που μολονότι δεν έχει πολλές νέες εισαγωγές, εντούτοις αρκετές μετοχές που ήταν περισσότερο στο περιθώριο τα προηγούμενα χρόνια έχουν αυξήσει όγκους και τζίρους, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σερί ανόδου για έκτη εβδομάδα στο ΧΑ παρά την εμφάνιση σημαδιών κόπωσης

Έχοντας τη στήριξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας από τους κλάδους κυρίως της ενέργειας και της πληροφορικής, ο Γενικός Δείκτης κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 1.410 μονάδων αυτή την εβδομάδα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ζεσταίνεται το «παιχνίδι» στο ΧΑ με νέες εισαγωγές και απόκτηση βάθους

Η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και οι επόμενες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς δημιουργούν νέες προσδοκίες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ και αύξηση του βάθους της αγοράς.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Η αμερικανική Capital των 2,6 τρισ. και η εικόνα από το μέλλον του ΧΑ

Τι σημαίνει για την αγορά το γεγονός ότι ένα fund που θα μπορούσε να αγοράσει τριάντα (!) φορές ολόκληρο το ΧΑ πήρε σημαντική συμμετοχή στην Εθνική. Η είσοδος των ισχυρών της παγκόσμιας αγοράς και τα επόμενα placements μετοχών.