ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έχει πληθώρα κρίσιμων ανακοινώσεων και εξελίξεων που ενδέχεται να διαμορφώσουν νέα προσέγγιση στους επενδυτές, είτε να ανανεώσουν τη δυναμική του momentum, είτε να φέρουν διόρθωση.

Πρόκειται για ένα πενθήμερο εξαιρετικά πλούσιο, καθώς υπάρχουν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ομίλων όπως Aegean Airlines, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Τιτάν, έχουμε κλείσιμο στις σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, αναδιαρθρώσεις στους δείκτες FTSE – Russel με την Πειραιώς να αυξάνει τη στάθμισή της, ενώ την Παρασκευή η Moody’s θα δημοσιεύσει την κρίση της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για τον μόνο οίκο που κρατάει ακόμη την Ελλάδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και, ειδικότερα, στο Ba1, δηλαδή ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Baa3). Η τελευταία αναβάθμιση από τη Moody's έγινε τον Σεπτέμβριο και ο οίκος έδωσε σταθερή προοπτική στη βαθμολογία, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή άμεσα μια αναβάθμιση

Η ελληνική αγορά έχει βγάλει πολύ επιτυχημένα μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο εκδόσεων που άντλησαν ρευστότητα, όπως ήταν η εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α. αλλά και η ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς Financial και, νωρίτερα τα placements μετοχών της Εθνικής και των ΕΛΠΕ, ενώ μολονότι ισχυρή διόρθωση δεν έχει κάνει, εντούτοις -σύμφωνα με τους αναλυτές- δεν βρίσκεται σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα κάνει μικρές διορθώσεις, πολλές φορές χωρίς αυτό να έχει αντανάκλαση στο Γενικό Δείκτη.

Πλέον, η εστίαση των επενδυτών θα στραφεί στα θεμελιώδη και στα αποτελέσματα, αλλά και στα πιθανά νέα deals που κυοφορούνται, τα οποία συνεχίζουν να δίνουν την… έξτρα δυναμική, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Παράλληλα, οι τιμές που γίνονται τα deals, όπως το πρόσφατο της Entersoft που πουλήθηκε έναντι 240 εκατ. ευρώ (27 φορές τα κέρδη της) δηλαδή περίπου όσο η (μη εισηγμένη) Intrasoft International προ δυόμισι ετών, η οποία είχε πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στον κλάδο και τεράστια διεθνή επέκταση, δείχνουν ότι η αγορά δικαιολογεί ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν έως τώρα οι εισηγμένες για τη χρήση του 2023 είναι εξαιρετικά, με λίγες εξαιρέσεις. Τα μεγέθη που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Eurobank, Alpha Bank, Optima Bank και Cenergy Holdings ήταν πολύ καλά και σε τροχιά ρεκόρ, ενώ υστέρησαν οι Viohalco και ElvalHalcor.

Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα έχουν δημοσιεύσει κορυφαίοι όμιλοι, όπως Mytilineos, Coca Cola HBC, HelleniQ Energy, ΟΤΕ, Τιτάν κ.α.. Και στις μεσαίες και μικρότερες αποτιμήσεις τα αποτελέσματα είναι καλά, όπως έδειξαν οι περιπτώσεις των Entersoft, Ideal Holdings, Lavipharm κ.α.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, «συνολικά στις είκοσι εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, η κερδοφορία τρέχει με 5,6% στα 6,08 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να "βλέπει" τα 3,55 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά συντηρούν σε τροχιά ιστορικά υψηλών επιδόσεων το σύνολο των εισηγμένων, με το ανάλογο αντίκτυπο πλέον στην ελκυστικότητα της αποτίμησης αγοράς».

Μεγάλοι τζίροι, κέρδη άνω του 10% φέτος

Την περασμένη εβδομάδα δέσποσε το placement της Πειραιώς που την Πέμπτη έδωσε το μεγαλύτερο τζίρο που έχει κάνει το Χ.Α. τα τελευταία 16 χρόνια, κάνοντας επίδειξη δύναμης με υπερκάλυψη σχεδόν οκτώ φορές και πονταρίσματα που ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ διάθεσης κεφαλαίων για μία και μόνο μετοχή.

Ο «χορός» αυτών των δισεκατομμυρίων, μαρτυρά και το μέγεθος των κεφαλαίων που περιμένουν να ποντάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ελληνικά assets ευρύτερα. Ένας πακτωλός διεθνών κεφαλαίων δείχνει ότι θέλει να επενδύσει σε ελληνικά, αξιόπιστα και με προοπτική assets, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α. που ευρίσκονταν επί 13 χρόνια σε επενδυτική… καραντίνα, μακριά από τη μεγάλη «πίτα» της διεθνούς ρευστότητας.

Παρ’ ότι το placement εκτόξευσε τις μέσες συναλλαγές, ακόμη και χωρίς αυτό ο μέσος εβδομαδιαίος τζίρος ήταν πάνω από 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή αρκετά πάνω τόσο από τα περυσινά επίπεδα, όσο και από το πρώτο φετινό δίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αποκτά σταδιακά βάθος, ενώ έβγαλε εις πέρας το στοίχημα της μεγάλης πρόκλησης ρευστότητας, αντέχοντας όλους τους κραδασμούς.

Από την αρχή του 2024, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,35%, παραμένοντας μέσα στις κορυφαίες σε απόδοση αγορές διεθνώς, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 10,74%, ο Mid Cap είναι στο +8,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 15,93%.

Τι λένε οι αναλυτές

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η αντίσταση παραμένει στις 1.442 μονάδες, μια ζώνη με χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας ως προς τις ιδιότητες της ενώ η στήριξη πλέον έχει μετατοπιστεί στην περιοχή των πρόσφατων χαμηλών πέριξ των 1.400 μονάδων. Το μοτίβο των νεότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών είναι χαρακτηριστικό ανοδικής αγοράς και ως τώρα οι αγοραστές δείχνουν ικανοί να υπερασπιστούν τα κεκτημένα».

Από την πλευρά του, σε χθεσινή του έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως το λίαν επιτυχημένο placement της Πειραιώς έγινε σε τιμή που πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί και «πλέον μιλάμε για μία ιδιωτική τράπεζα με τεράστιο free float θυμίζοντας την τελευταία ΑΜΚ πριν δύο χρόνια κοντά στο ¼ της σημερινής αξίας. Εισρέουν νέα χρήματα στην αγορά κάτι που έχει ανάγκη η αγορά για να μπορέσει να σκαρφαλώσει υψηλότερα».

Ο χρηματιστής τονίζει πως μολονότι η αγορά έχει υπερθερμανθεί, εντούτοις δεν έχουμε δει υπερβολές που θα μπορούσαν να μας φοβίσουν για μεγάλη διόρθωση. «Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που έχουν ήδη διορθώσει δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους που έχουν μείνει με μεγάλη ρευστότητα να πάρουν θέσεις. Πλέον η αγορά είναι κοντά στο να καταγράψει συνολική κεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ, γεγονός που ήταν στην σφαίρα της φαντασίας μερικά χρόνια πριν.

Η λήξη των συμβολαίων την Παρασκευή είναι σημαντικό γεγονός και πάντα ορόσημο που συνήθως βγάζει διόρθωση στην κύρια τάση του προηγούμενου διαστήματος. Τα αποτελέσματα βοηθάνε τις αποτιμήσεις αλλά μια αποθέρμανση θα ήταν υγεία για την αγορά. Παρόλα αυτά, τεχνικά και όσο ο Γ.Δ. συντηρεί το stop τις 1.396 μονάδες, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι μεγαλύτερο ακόμα. Το επίπεδο των 1.437 μονάδων είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση στις 1.464 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο η τάση συνεχίζει να είναι επιθετική στοχεύοντας στην ζώνη των 1.510 μονάδων. Όλη η ζώνη μεταξύ 1.380 – 1.460 μονάδων είναι ένα επίπεδο που μπορεί να ταλαιπωρήσει την αγορά, μιας και είναι ορόσημο των τελευταίων 26 ετών».

Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως ασχέτως αν η λήξη παραγώγων φέρει κάποια διόρθωση, μεσομακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της αγοράς «και παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι με στόχο έτους τις ζώνη των 1.600 μονάδων. Να σημειωθεί πως σε μία bull market βγαίνουν σπάνια διορθώσεις σημαντικές, συνήθως δύο φορές τον χρόνο που έχουν όμως χαρακτήρα μικρό σε χρόνο και γρήγορη σε τιμές».

Τέλος, οι αναλυτές της HellasFin ΑΕΠΕΥ σημειώνουν πως «μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market), ενώ μεσοπρόθεσμα για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντληση του στην περιοχή των 1.550 -1.609 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα, ο δείκτης την τρέχουσα εβδομάδα θα προσπαθήσει να καταγράψει τιμές υψηλότερες των 1.431 μονάδων. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα συναντήσει νέα εμπόδια στην περιοχή μεταξύ 1.445 – 1.455 μονάδων. Η ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης των 1.431 μονάδων θα οδηγήσει σε ένα κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο θα συναντήσει μια πρώτη στήριξη στις 1.380 -1.375 μονάδες. Η ενδεχόμενη αδυναμία στήριξης και αυτής της περιοχής, θα οδηγήσει στην επόμενη σημαντική στήριξη του 1365».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ ρευστότητας στο Χρηματιστήριο, «κλειδί» το placement της Πειραιώς

Το placement της Πειραιώς φέρνει την αγορά μπροστά σε μια δοκιμασία για τη ρευστότητα, ενώ οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 2023 και προβλέψεων από τις εισηγμένες για το 2024 θα αποτελέσει τεστ για τις αποτιμήσεις.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σερί ανόδου για έκτη εβδομάδα στο ΧΑ παρά την εμφάνιση σημαδιών κόπωσης

Έχοντας τη στήριξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας από τους κλάδους κυρίως της ενέργειας και της πληροφορικής, ο Γενικός Δείκτης κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 1.410 μονάδων αυτή την εβδομάδα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ζεσταίνεται το «παιχνίδι» στο ΧΑ με νέες εισαγωγές και απόκτηση βάθους

Η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και οι επόμενες κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς δημιουργούν νέες προσδοκίες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ και αύξηση του βάθους της αγοράς.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Η αμερικανική Capital των 2,6 τρισ. και η εικόνα από το μέλλον του ΧΑ

Τι σημαίνει για την αγορά το γεγονός ότι ένα fund που θα μπορούσε να αγοράσει τριάντα (!) φορές ολόκληρο το ΧΑ πήρε σημαντική συμμετοχή στην Εθνική. Η είσοδος των ισχυρών της παγκόσμιας αγοράς και τα επόμενα placements μετοχών.