ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χύθηκε... αίμα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών

Οι ισχυρές πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά εστιάστηκαν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη από την αρχή της χρονιάς στο 14% γιατί οι τράπεζες αντιμετωπίζονται σαν αδύναμος κρίκος.

Σε μια πολύ δύσκολη μέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα συνδυάζονται με φόβους ότι δεν θα αντιδράσουν επαρκώς οι κεντρικές τράπεζες για να αποτρέψουν μια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων από ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, με τις τραπεζικές μετοχές να αντιμετωπίζονται σαν αδύναμος κρίκος και να υφίστανται τις βαρύτερες απώλειες.

Οι ρευστοποιήσεις στη σημερινή συνεδρίαση, την τελευταία μίας πολύ κακής εβδομάδας, επιταχύνθηκαν μετά το μεσημέρι και το κλείσιμο στις σειρές των παραγώγων και εντάθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της Fed, που οδήγησαν τη Wall Street σε άνοιγμα συναλλαγών με σημαντικές απώλειες.

Την ώρα που η επιδημία του Covid-19 επεκτείνεται στη Ν. Κορέα αυτό που ανησύχησε τους επενδυτές διεθνώς ήταν ότι ο επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπάλαρντ υποβάθμισε τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας λέγοντας ότι θα κλείσει τον κύκλο της όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες και διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Σε αυτές τις συνθήκες οι επενδυτές διεθνώς συνέχισαν σήμερα αρκετά εντατικά τη μείωση του ρίσκου στα χαρτοφυλάκιά τους με ρευστοποιήσεις μετοχών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ η περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται ως μια αγορά υψηλότερου ρίσκου και ευάλωτη σε πιέσεις γεγονός που προκάλεσε τις αθρόες σημερινές ρευστοποιήσεις.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες αντιμετωπίζονται ως τίτλοι υψηλότερου ρίσκου λόγω της απότομης ανόδου του 2009, και του διπλασιασμού του τραπεζικού δείκτη, γι' αυτό και δέχτηκαν σήμερα την εντονότερη πίεση και υποχώρησαν σοβαρά με μεγάλη αξία συναλλαγών σε όλες τις επιμέρους μετοχές.

Οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές ήταν κορυφαίες σε συναλλακτική δραστηριότητα με την μετοχή της Eurobank να σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση κατά -5,49%, ακολουθούμενη από την Πειραιώς (-4,54%), την Εθνική ( -3,61%), και την Alpha (-2,91%). Ενδεικτικό της έντασης των πιέσεων στη σημερινή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι και οι 10 μετοχές με τη κορυφαία συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκαν πτωτικά και μάλιστα με αρκετά σοβαρές απώλειες. Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για τη διαμόρφωση των βασικών δεικτών αν δεν είχε δείξει σχετική σταθερότητα η μετοχή της Coca Cola HBC που έκλεισε τη συνεδρίαση με μικρή πτώση -0,51%.

Η τεχνική εικόνα που δίνουν οι τραπεζικές μετοχές μετά και τη σημερινή υποχώρηση είναι αρκετά δυσμενής καθώς οι απώλειες από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν το 14% και είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με το υψηλό έτους, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο η διορθωτική κίνηση που έχει σημειωθεί ως τώρα να εξελιχθεί σε μια πτωτική πορεία με μεγαλύτερη διάρκεια που θα προκαλέσει και νέα κύματα ρευστοποιήσεων (αυτό που στη διεθνή ορολογία ονομάζεται συνήθως bear market).

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δημιουργεί derisking αυτής της περιόδου θεμελιωδώς οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με των ευρωπαϊκό μέσο όρο και μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις στο μέλλον υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν αστοχίες στην εφαρμογή των επιχειρησιακών στοιχείων που έχουν καταρτίσει οι διοικήσεις.

Πτώση 2,20% στον Γενικό Δείκτη

Αναλυτικότερα, Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, με την αγορά να διασπά καθοδικά τα επίπεδα των 900 μονάδων και να διολισθαίνει προς τις 890 μονάδες, υποχωρώντας σε επίπεδα δείκτη των μέσων του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ υψηλός ήταν ο τζίρος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 893,03 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,20%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2019.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 892,96 μονάδες (-2,20%).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 3,17%, από τις αρχές Φεβρουαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,96%, ενώ από τις αρχές του 2020 υποχωρεί σε ποσοστό 2,58%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 1,098 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,00%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-5,49%), της Πειραιώς (-4,54%), της Εθνικής (-3,61%), της Jumbo (-3,40%), της Σαράντης (-3,30%), της Viohalco (-2,93%) και της Alpha Bank (-2,91%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 86,168 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 41.271.868 μετοχές.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 15.321.430 και 7.341.760 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 14,123 εκατ. ευρώ και Alpha Bank με 12,517 εκατ. ευρώ

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,03%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-3,23%).

Ανοδικά κινήθηκαν 21 μετοχές, 101 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +19,42% και Ξυλεμπορία (κ) +9,68%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Minerva -15,67% και Παϊρης -9,73%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Rebound για τον Δείκτη στις 1.417 μονάδες με ώθηση από τις τράπεζες

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (+4,23%) σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η αγορά ξεπέρασε τη χθεσινή πτωτική κίνηση. ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισαν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Τα βλέμματα στη Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Alpha Finance: Έντονο ενδιαφέρον από ξένους για τράπεζες και ενέργεια

Στο περιθώριο του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο, οι επενδυτές σχολίαζαν θετικά το deal Alpha Bank - UniCredit, το επιτυχημένο placement μετοχών της Εθνικής και τη φετινή βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.