ΓΔ: 1452.39 1.20% Τζίρος: 93.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πέμπτη ημέρα πτώσης στις αγορές, απώλειες 3 τρισ. δολαρίων

Οι φόβοι για μέτρα τύπου Κίνας σε όλο και περισσότερες οικονομίες έχουν «σβήσει» σχεδόν 3 τρισ. δολ. από την αξία των μετοχών παγκοσμίως. Αντέχουν προς το παρόν οι 800 μονάδες στην Αθήνα, παρά τη μεγάλη πτώση.

Για πέμπτη ημέρα υποχωρούν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ μόνο στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έχουν χαθεί σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών διεθνώς. Μετά το... λουτρό αίματος στην Wall Street χθες και τις βαριές απώλειες σήμερα σε Ασία και Ευρώπη, η πτώση συνεχίζεται και στην Αθήνα, με το Γενικό Δείκτη να χάνει σχεδόν 3%.

Ο ευρύς δείκτης Stoxx 600 στην Ευρώπη περιορίζει, πάντως, τις απώλειές του στο 1,30%, ενώ νωρίτερα είχε «βουτήξει» ακόμη και κατά 2,70%. Η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια κρατά την τιμή του χρυσού στα 1.650 δολ., κοντά στα υψηλά 7ετίας, ενώ κοντά σε ιστορικό χαμηλό έχει υποχωρήσει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Μόνο από την πτώση που έχει σημειώσει από την αρχή της εβδομάδας ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World υπολογίζεται ότι έχει αφαιρεθεί ποσό της τάξεως των 3 τρισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών διεθνώς.

Την ήδη ζοφερή ατμόσφαιρα στις αγορές έχουν επιβαρύνει οι χθεσινές προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για επέκταση της επιδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ, όπως και οι δηλώσεις από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος τονίζει ότι, αν και έχει συγκρατηθεί η επιδημία στην Κίνα, θα πρέπει να προετοιμασθούν οι άλλες χώρες για τη διεθνή επέκτασή της.

Αναλυτές τονίζουν ότι η συνταγή που εφάρμοσε η Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας, με πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού και της οικονομικής δραστηριότητας, αναπόφευκτα θα πρέπει να εφαρμοσθεί και σε άλλες χώρες όπου «εισβάλλει» ο ιός, κάτι που εκθέτει την παγκόσμια οικονομία σε σοβαρούς και απρόβλεπτους κινδύνους. Μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, με  τελευταίο τον όμιλο διακίνησης αλκοολούχων Diageo, προειδοποιούν για επιπτώσεις στα οικονομικά τους μεγέθη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς έχουν κατρακυλήσει, με χαρακτηριστικότερη την πτώση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ. Η αγορά χρήματος προεξοφλεί πλέον μειώσεις επιτοκίων από την Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι υφεσιακές πιέσεις από την επιδημία.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε νωρίτερα πολύ κοντά στις 800 μονάδες (στις 801), αλλά από αυτό το σημείο εκδηλώθηκε μικρή αντίδραση που τον έχει φέρει λίγο υψηλότερα και κοντά στις 810 μονάδες, με το ποσοστό της πτώσης να φθάνει το 2,9% μετά τις 12.30. Απώλειες της τάξεως του 4% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, με την Πειραιώς να χάνει σχεδόν 6%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη πτώση και της μετοχής του ΟΤΕ, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 4%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ μαζί με την Fed στη «μάχη» για τη στήριξη των αγορών

Καθώς εξελίσσεται σε μαύρο κύκνο για τις αγορές η επιδημία του κοροναϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει έτοιμη για παρέμβαση με «κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα», ακολουθώντας τα βήματα επικεφαλής της Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Sell off στο Χρηματιστήριο, στο -9,52% ο δείκτης των τραπεζών

«Γκρεμίζεται» κάτω από τις 840 μονάδες ο Γ.Δείκτης με απώλειες άνω του 6%. Πτώση άνω του 10% από τα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου. Ελεύθερη πτώση για τις τράπεζες. Ξεπούλημα μετοχών σε Ευρώπη - ΗΠΑ και Ασία.