ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βυθίστηκαν» τα χρηματιστήρια του Κόλπου μετά την αποτυχία στον ΟΠΕΚ

Η απόφαση της Ρωσίας να μην μετάσχει σε ένα νέο γύρο μείωση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να υποστηριχθούν οι διεθνείς τιμές που «βυθίζονται» εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που ζητούσε ο ΟΠΕΚ, οι αγορές του Κόλπου δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.

Οι αγορές στη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου κατέγραψαν μεγάλη πτώση κατά την επαναλειτουργία τους σήμερα, αφού ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία στο θέμα της πετρελαϊκής παραγωγής.

Το σαουδαραβικό Χρηματιστήριο, που ήταν ήδη επηρεασμένο από την επιδημία του νέου κοροναϊού, σημείωσε πτώση κατά 6,5%, ενώ οι αγορές υποχώρησαν στο Ντουμπαί κατά 8,5%, καθώς και στο Κουβέιτ και το Αμπού Ντάμπι, όπου σημειώνουν πτώση άνω του 7%.

Αφήνοντας άφωνους τους υπουργούς του ΟΠΕΚ, ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα μετάσχει σε ένα νέο γύρο μείωσης της παραγωγής, ώστε να υποστηριχθούν οι διεθνείς τιμές, που υποχωρούν συνεχώς μετά την κλιμάκωση της κρίσης με την επιδημία κοροναϊού στην Κίνα. Όπως εξήγησε ο Νόβακ, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία θεωρεί ότι δεν έχει νόημα μια μείωση της παραγωγής σε αυτή την φάση και κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα για την Μόσχα έχει να ασκηθεί πίεση στους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, μέσω των χαμηλών τιμών, ώστε να σταματήσουν να κερδίζουν έδαφος στην παγκόσμια αγορά.

Η ρήξη στους κόλπους του λεγόμενου ΟΠΕΚ+ (ΟΠΕΚ + Ρωσία και άλλες χώρες μη μέλη του καρτέλ) προκάλεσε θύελλα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να υποχωρούν την Παρασκευή κατά 10%. Όπως φαίνεται στο γράφημα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ, μετά τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, έχουν πέσει από το υψηλό των 70,21 δολ., που σημειώθηκε στις 5 Ιανουαρίου, εν μέσω της αναταραχής που προκάλεσε ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από αμερικανική επίθεση στις 3 Ιανουαρίου, στα 45,54 δολ. Δηλαδή, σε ένα διάστημα περίπου δύο μηνών, η τιμή του αργού Βόρειας Θάλασσας έχει γκρεμισθεί κατά 35%.

Η απάντηση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας στην Ρωσία δεν άργησε να έλθει και είναι συντριπτική. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg, από τις αρχές Απριλίου, το Ριάντ προχωρά σε αύξηση παραγωγή από τα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 10 εκατ. βαρέλια, ή και περισσότερο, ενώ παράγοντες της διεθνούς αγοράς ενημερώθηκαν από την Σ. Αραβία ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή περαιτέρω ακόμη κατά 20%, και στα 12 εκατ. βαρέλια, εάν χρειασθεί. Ουσιαστικά, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να πλημμυρίσει με πετρέλαιο την παγκόσμια αγορά, την ώρα που η κρίση με τον κοροναϊό εξασθενεί σοβαρά τη ζήτηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πείθει η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, καταρρέουν οι τιμές του αργού

Δραματικές διακυμάνσεις σημειώνουν σήμερα οι τιμές του αργού καθώς οι traders αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.