ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.

Άλμα 2% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου που ανέβηκε πάνω από τα 90 δολάρια, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν νέα παράταση στις μονομερείς περικοπές της προσφοράς τους, επεκτείνοντας τη συνδυασμένη μείωση κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (bpd) για άλλους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Νοέμβριο σημείωναν άνοδο 1,44 δολάρια ή περίπου 1,6% στα 90,44 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας το επίπεδο των 90 δολαρίων για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,85 δολάρια ή περίπου 2% στα 87,4 δολάρια.

Όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, η απόφαση του Ριάντ να παρατείνει την εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα θα επανεξετάζεται κάθε μήνα για να εξεταστεί αν θα εμβαθύνει την περικοπή ή θα αυξήσει την παραγωγή. Η Σαουδική Αραβία αναμενόταν ευρέως να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές της μέχρι τον Οκτώβριο. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει την παραγωγή σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια.

Οι Σαουδάραβες εισήγαγαν τον πρόσθετο περιορισμό της προσφοράς τους τον Ιούλιο. Με τα περισσότερα μέλη του συνασπισμού να υφίστανται ήδη απώλειες παραγωγής λόγω υποεπενδύσεων και λειτουργικών διαταραχών, το Ριάντ επέλεξε να κινηθεί «μονομερώς» για να στηρίξει τις τιμές.

Από την πλευρά της η Ρωσία που είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ+, παρέτεινε επίσης τις μονομερείς περικοπές της μέχρι το τέλος του έτους «για να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ισορροπία» στις αγορές πετρελαίου, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μειώνει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως για την περίοδο αυτή. Έχει μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές παράλληλα με τη Σαουδική Αραβία, επιπλέον των υφιστάμενων μειώσεων της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία είχε δηλώσει ότι θα μείωνε εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παραγωγής της, τον Αύγουστο και κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο. Η Ρωσία μειώνει επίσης την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πείθει η συμφωνία του ΟΠΕΚ+, καταρρέουν οι τιμές του αργού

Δραματικές διακυμάνσεις σημειώνουν σήμερα οι τιμές του αργού καθώς οι traders αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των τιμών πετρελαίου, συνεχίζονται οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ+

Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφωνούν πως πρέπει να μειωθεί η παραγωγή, όμως διαφωνούν στο επίπεδο που θα φτάσει η μείωση, με την Μόσχα να επιμένει και για την συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία.