ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:Shutterstock

«Παιχνίδια» Ρωσίας και Σ. Αραβίας «φουσκώνουν» τις τιμές του πετρελαίου

Η απόφαση Σ. Αραβίας και Ρωσίας να προχωρήσουν σε μείωση παραγωγής από τον Σεπτέμβριο προκαλεί αναστάτωση στην αγορά, αλλά οι αναλυτές «βλέπουν ταβάνι» για το brent τα 85 δολάρια.

Μετά από έξι εβδομάδες συνεχούς πτώσης η τιμή του πετρελαίου «αναγεννήθηκε» χθες φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών, ως αποτέλεσμα όχι αύξησης της ζήτησης αλλά «παιχνιδιών» εκ μέρους κορυφαίων παραγωγών και φυσικά του πολέμου στην Ουκρανία

Η επίθεση ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικά τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα ήρθε αν προστεθεί στο πρόβλημα της σφιχτής προσφοράς στις αγορές, σε μία περίοδο που σταδιακά η ζήτηση αυξάνεται, εν αναμονή και του χειμώνα στο δυτικό ημισφαίριο. 

Ώθηση, όμως, στις τιμές μειώνοντας ακόμη περισσότερο την προσφορά προκαλεί η απόφαση τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Ρωσίας να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που δημιουργεί αρκετές ανησυχίες στην αγορά. 

«Η επίθεση του ουκρανικού ναυτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ρωσικό πλοίο το Σαββατοκύριακο προκαλεί κάποια ανησυχία σε μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει τη σύσφιξη της προσφοράς», σημειώνει η Βαντάνα Χάρι, αναλύτρια στην αγορά ενέργειας. 

«Η ανοδική τάση είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας για ένα ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο για το πετρέλαιο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο», σημειώνει από την πλευρά του ο αναλυτής ενέργειας της DBS Bank, Σούβρο Σάρκαρ. 

Οι περισσότεροι, όμως, αναλυτές εκτιμούν ότι η περαιτέρω άνοδος μπορεί να είναι περιορισμένη και οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να παγιωθούν γύρω από το επίπεδο των 85 δολαρίων το βαρέλι (Brent) για λίγο, με όριο τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της Κίνας και τις αμφιβολίες για το πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συνεχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή και τις εξαγωγές, αντίστοιχα, δεδομένης της πλεονάζουσας δυναμικότητας που υπάρχει.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία έδωσε πρόσθετη ώθηση στις τιμές όταν ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για έναν ακόμη μήνα τον Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, το Βασίλειο αύξησε επίσης τις επίσημες τιμές πώλησής του για τους περισσότερους αγοραστές.

Καμία από τις δύο κινήσεις δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους traders, οι οποίοι έχουν ανακτήσει μέρος της αισιοδοξίας τους, λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει κάποια στιγμή σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές τον Σεπτέμβριο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, προσθέτοντας στους περιορισμούς της Σαουδικής Αραβίας

Ένα πρόσθετο κίνητρο για τις τιμές ήρθε από το σχιστολιθικό πεδίο των ΗΠΑ, όπου οι εξέδρες γεώτρησης μειώθηκαν για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.

Η πορεία της τιμής του πετρελαίου (Crude Oil Future) Οκτώβριος 2022 - 7 Αυγούστου 2023. Πηγή: Investning.com

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.