Δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος και τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών η αναθεώρηση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «θετικές» στις 16 Μαΐου, αναφέρει ο οίκος Fitch.
Όπως σημειώνει, ο λόγος για την αναθεώρηση ήταν η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και όχι η αλλαγή των μακροοικονομικών προβλέψεων, οι οποίες είχαν ήδη ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Fitch.
Η αναθεώρηση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας από τη Fitch τον Απρίλιο του 2025 σε «bbb-»/σταθερό από «bb+»/θετικό, αντικατόπτριζε την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της επιχειρηματικής δυναμικής.
Η Fitch προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από 2% το 2025 και το 2026, ποσοστό πολύ υψηλότερο από την πρόβλεψη ανάπτυξης 0,4% για την ευρωζώνη. Αυτό υποστηρίζεται από σταθερά επιταχυνόμενες επενδύσεις και μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα.
Η κατανάλωση θα ενισχυθεί από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία παρόλα αυτά παραμένει υψηλή. Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι μικροί, αν και ένα πιο σοβαρό σοκ στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις.
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το 1ο τρίμηνο του 2025 έδειξαν αυξημένη ζήτηση για δάνεια, ειδικά από επιχειρήσεις, και αυξανόμενες δραστηριότητες που παράγουν έσοδα από προμήθειες. Αυτές οι τάσεις αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα χαμηλότερα επιτόκια και να υποστηρίξουν την προσδοκία της Fitch ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υγιή οικονομική απόδοση καθ' όλη τη διάρκεια του 2025.
Ο δανεισμός προς ιδιώτες, ιδίως τα στεγαστικά δάνεια, παρέμεινε υποτονικός, αλλά αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά λόγω της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης, των υψηλότερων μισθών και των προγραμμάτων στήριξης για τους στεγαστικούς δανειολήπτες. Το μεγάλο ποσοστό των ιδιωτών δανειοληπτών με αναδιαρθρωμένα χρέη εξακολουθεί να περιορίζει τη ζήτηση για δάνεια προς ιδιώτες.
Μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «BBB» θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών λόγω της σημαντικής έκθεσής τους στο δημόσιο χρέος και των συνακόλουθων οφελών στο κόστος χρηματοδότησης χονδρικής.
Ωστόσο, περαιτέρω δυνατότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας θα απαιτούσαν βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα λιανικής όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και ένα μεγαλύτερο ιστορικό υγιούς απόδοσης των τραπεζών. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος σε «bbb» από «bbb-» σε περίπτωση αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης του κράτους.
Η Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αθέτησης υποχρεώσεων εκδότη (Long-Term Issuer Default Ratings) της Eurobank S.A. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος S.A. σε 'BBB-'/Σταθερές από 'BB+'/Θετικές, και αυτές της Alpha Bank S.A. και της Τράπεζας Πειραιώς S.A. σε 'BB+'/Θετικές από 'BB'/Θετικές τον Απρίλιο του 2025.
Αυτές οι αναβαθμίσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας αντανακλούν τα ενισχυμένα αυτόνομα πιστωτικά τους προφίλ και το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον.
Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος είναι σύμφωνες με, και περιορίζονται από, την αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας. Οι θετικές προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της Fitch ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την επιβάρυνση κεφαλαίου τους από μη δεσμευμένα προβληματικά στοιχεία, καθώς ολοκληρώνουν τον καθαρισμό της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.