Φώτο: Shutterstock

Η αποτυχία του νέου φαρμάκου έφερε μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Το αρχικό θετικό ξεκίνημα της Wall Street καθώς οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν σήμερα, ακολούθησε η απότομη προσγείωση μετά την αποτυχημένη κλινική δοκιμή του φαρμάκου κατά του κορονοϊού της Gilead.

Αν και η άνοδος των τιμών πετρελαίου και η εξομάλυνση του κύματος ανεργίας που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ ενδυνάμωσε το επενδυτικό συναίσθημα, η αποτυχία της πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου της Gilead κατά του κορονοϊού προβλημάτισε τους επενδυτές.

Ο Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο, την ίδια στιγμή που κατεγράφησαν στους υπόλοιπους δείκτες με την σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα και μεταβολές. Το αρχικό θετικό ξεκίνημα της αγοράς με τους επενδυτές να αντιδρούν με ψυχραιμία στα νέα για την απασχόληση, έφερε απότομη προσγείωση μετά την αρνητική είδηση για την αποτυχημένη κλινική δοκιμή του φαρμάκου της Gilead, που παρέσυρε και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων έχει στηριχθεί στις προσδοκίες των επενδυτών για την αποκλιμάκωση του ρυθμού μετάδοσης της πανδημίας και την ανάπτυξη θεραπευτικών σκευασμάτων.

Αναλυτικά ο Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο 0,17% στις 23.515 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει οριακή πτώση 0,05% στις 2.797 μονάδες και ο Nasdaq να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,01% στις 8.494 μονάδες.

Οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε σαφή υποβάθμιση των προσδοκιών για κέρδη του S&P 500 στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει δραματικά μέτρα περιορισμού του κόστους για να αντεπεξέλθουν την οικονομική επιβράδυνση. Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν καταγράψει άνοδο αυτό τον μήνα εν μέσω ενδείξεων για παγκόσμια ανάκαμψη, όμως σημείο αναφοράς παραμένει ο S&P 500 για ακόμη μια φορά που βρίσκεται περισσότερο από 15% χαμηλότερα από τα ιστορικά του υψηλά καθώς οι οικονομικές δείκτες προαναγγέλουν μια βαθιά παγκόσμια ύφεση.

Το φάρμακο της Gilead απέτυχε στις πρώτες κλινικές δοκιμές σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους. Αποτέλεσμα η μετοχή της Gilead να καταγράψει πτώση 4,3%. 

Με τις ελπίδες των επενδυτών να είναι υψηλές για μια πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα των καταστημάτων, τα νέα προκάλεσαν σημαντικό πλήγμα στο επενδυτικό συναίσθημα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να περιορίσουν κάποια στοιχήματα σε μετοχές.

Η Wall Street νωρίτερα κατέγραφε σημαντική άνοδο, καθώς ενισχύονταν οι τιμές πετρελαίου, με τον ενεργειακό κλάδο να σημειώνει κέρδη ενώ καταγραφόταν επιβράδυνση στον αριθμό αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, 4,43 εκατ. Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, με τα νούμερα να είναι μειωμένα από τα 5,24 εκατ. που ήταν την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Αν και τα τελευταία νούμερα παραμένουν υψηλά και έχουν φτάσει στο σύνολο τις 26 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας τις τελευταίες 5 εβδομάδες καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει μαζικό lockdown, με την παραγωγή να έχει παγώσει και να πραγματοποιούνται απολύσεις.

«Η πτώση στα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας είναι ενθαρρυντικό, όμως η ζημιά έχει ήδη προκληθεί, καθώς ο ρυθμός ανασφάλιστων ανέργων ανήλθε σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα» ανέφερε ο Πολ Ασγουορθ (Paul Ashworth), επικεφαλής της Capital Economics.

Μια έρευνα έδειξε πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ βυθίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά τον Απρίλιο, αντανακλώντας τα στοιχεία που έρχονται από Ευρώπη και Ασία καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στο σπίτι έχουν ισοπεδώσει την παραγωγή, την εφοδιαστική αλυσίδα και την κατανάλωση.

Ο Πίτερ Καρντίγιο (Peter Cardillo) της Spartan Capital Securities σημείωσε πως «τα χειρότερα έχουν πιθανότατα περάσει για την επιδημία όμως με τις τιμές πετρελαίου σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξουν απολύσεις στον ενεργειακό τομέα και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις όταν οι Πολιτείες αρχίσουν να ανοίγουν και πάλι».

«Κοιτώντας τα στοιχεία για τις αιτήσεις είναι σχεδόν σαν να κοιτάμε τα δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού. Είναι πολύ νωρίς για να περιμένουμε μια δραματική πτώση στους αριθμούς, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό πως υπάρχουν σημάδια που επιπεδοποιείται η καμπύλη εκεί που πρώτα υπήρχε μια τρομακτική άνοδος» ανέφερε η Jefferies

Η πτωτική πορεία της αγοράς σήμερα επιδεινώθηκε επίσης από την πτώση σε αμυντικές τοποθετήσεις της αγοράς όπως οι υπηρεσίες και ο κλάδος του real estate που έκλεισαν με απώλειες 1%.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ