Χρηματιστήριο Αθηνών

Διατηρεί θετική πορεία στις 610 μονάδες ο ΓΔ

Σταθεροποιείται η χρηματιστηριακή αγορά στα επίπεδα των 610 μονάδων παρά τις πιέσεις που ασκούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η αξιολόγηση του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία.

Κρατάει το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατώντας σταθεροποιητική πορεία στα επίπεδα των 610 μονάδων παρά τις αρνητικές πιέσεις που δημιουργούνται από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που βρίσκονται σε πτώση μετά την ατελέσφορη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, και την υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Στις 16:00 ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 611,41 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,15% με την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλά στα 30,80 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,27% με την μετοχή της ΔΕΗ να ενισχύεται 6,96% και η Lamda 1,69% με την Aegean να σημειώνει κέρδη 2,04% ενώ η μετοχή της Coca Cola καταγράφει άνοδο 1,18%. Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή της ΤΙΤΑΝ με απώλειες -2,31% και η ΕΧΑΕ με -1,02%. Πτώση και για την μετοχή του ΟΛΠ κατά -1,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,54% με την μετοχή της Alpha Bank να υποχωρεί -0,90% και η Eurobank Ergasias -2,90%.Η μετοχή της Εθνικής καταγράφει απώλειες -4,71% και η Τρ. Πειραιώς σημειώνει πτώση -179%.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή του αργά χθες το βράδυ ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «σταθερές» από «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την έκθεσή του να αποτελεί έκπληξη καθώς ήταν «εκτός προγραμματισμού». Παράλληλα στις νέες προβλέψεις της, όπως διαμορφώνεται μετά την εκτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία από την πανδημία, η Fitch κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμό 5,1% το 2021. Υπογραμμίζει δε ότι οι προβλέψεις είναι αβέβαιες και υπάρχουν κίνδυνοι να χειροτερεύσουν τα οικονομικά δεδομένα, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οίκος προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτοξεύεται φέτος σε 7,4% του ΑΕΠ και να παραμένει υψηλό, στο 4,6%, τον επόμενο χρόνο. Το χρέος, που εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 176,6% το 2019, προβλέπεται να αυξηθεί στο 194,8% φέτος, για να μειωθεί στο 187,1% το 2021.

Παράλληλα αργά το βράδυ σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Standard & Poor’s και DBRS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ