Φώτο: Shutterstock

Τράπεζες και MSCI οδηγούν σε σημαντικές απώλειες τον Γεν. Δείκτη

Η αγορά υποχωρεί, μετά από πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις καθώς επηρεάζεται από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, και την διαγραφή των μετοχών των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Τιτάν από τον MSCI Greece Standard.

Ισχυρές απώλειες καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω ρευστοποιήσεων και του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Απώλειες άνω του 5% για τις τράπεζες, καθώς είναι η τελευταία μέρα συναλλαγής των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής στο δείκτη MSCI Large Cap.

Στις 11:25 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 1,53% και βρίσκεται στις 654,89 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 11,37 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως η σημερινή συνεδρίαση είναι και η τελευταία της παρουσίας των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Τιταν στο δείκτη Standard του MSCI καθώς από Δευτέρα θα διαπραγματεύονται στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει ότι οι πιθανές εκροές θα είναι της τάξεως των 157 εκατ. δολαρίων ή κάτι λιγότερο από τα 146 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο λόγο των πιθανοτήτων η Alpha θα πρέπει θεωρητικά να αναμένει ρευστοποιήσεις 69 εκατ. μετοχών, η Eurobank 130 εκατ. μετοχών, η Εθνική Τράπεζα 27 εκατ. μετοχών και η Titan 2 εκατ. μετοχών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,43% με την μετοχή της Alpha Bank να καταγράφει πτώση 5,71% και η Eurobank Ergasias 7,79% ενώ η μετοχή της Εθνικής καταγράφει απώλειες 5,77% και η Τρ. Πειραιώς 5,10%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,03% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει μικρές απώλειες 0,61%.Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή της ΕΧΑΕ(+1,87%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,04%) και των Τροφίμων (-2,25%).

Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 36 πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Minerva+27,20% και Ίλυδα+13,85%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ