Ελληνικό Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση για το Χρηματιστήριο, με στήριξη από blue chips

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ αλλά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ α' τριμήνου στηρίζουν τις θετικές τάσεις στην αγορά, η οποία, όμως, εξακολουθεί να υπολείπεται των ευρωπαϊκών. 

Θετική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, πάντως, εξακοολουθεί να υπολείπεται στην «ένταση» της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αγορών, με τη στήριξη να καταφθάνει εκ νέου από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 677,10 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,09%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 11,82 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 55 μετοχές, 11 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,92%.

Η στήριξη και για την ελληνική αγορά προέρχεται, σαφώς, από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αύξηση του προγράμματος στήριξης PEPP στα 1,35 δισ. ευρώ, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στο γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα το α' τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στο 0,9%, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό ειδικά εάν συγκριθεί με τα αντίστοιχα άλλων χωρών της ευρωζώνης. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+3,82%), της Πειραιώς (+2,34%), της ΑΔΜΗΕ (+2,27%), της Alpha Bank (+2,21%) και της Eurobank (+2,10%). Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (-0,64%) και της Motor Oil (-0,07%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,52%) και των Τροφίμων (+2,35%) , ενώ απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (-0,64%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τζιρακιάν (+6,31%) και Mermeren (+6,16%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΛΓΕΚΑ (-24,07%) και Χαϊδεμένος (-6,78%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ