Φώτο: Shutterstock

Ράλι μετοχών - ομολόγων με ισχυρή ώθηση από την ΕΚΤ

Η αύξηση του έκτακτου προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ οδηγεί σε ισχυρά κέρδη τις τραπεζικές μετοχές και σε νέα υποχώρηση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. 

Ισχυρά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές στηρίζουν την ανοδική πορεία για το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ ράλι καταγράφεται και στα ομόλογα με νέα πτώση στην απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 5ετούς. 

Η καλή πορεία για μετοχές και ομόλογα καταφθάνει μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με αύξηση του έκτακτου προγράμματος στήριξης PEPP στα 1,35 τρισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν και οι ελληνικοί τίτλοι. 

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι δημιουργούν ένα πολύ καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού για το Δημόσιο και σε τέτοιες συνθήκες είθισται να ευνοούνται οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα. Αποτέλεσμα η απόδοση για το ελληνικό 10ετές να διαμορφώνεται 1,33%, ενώ για το 5ετές υποχωρεί στο επίπεδο του 0,598%. 

Ανάλογη πορεία ακολουθεί και το χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 1,32% στις 678,66 μονάδες. Στα 40,24 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με 55 μετοχές να κινούνται ανοδικά, 39 πτωτικά και 18 να παραμένουν αμετάβλητες. Στο +1,57% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 0,13% υψηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Κέρδη 4,15% για το τραπεζικό δείκτη, με τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς να εμφανίζουν άνοδο που κυμαίνεται από 2,61% έως 4,75%. 

Εν γένει ιδιαίτερα θετική είναι η πορεία για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με μοναδικές εξαιρέσεις τις μετοχές των Motor Oil (-2,35%) και ΟΤΕ (-0,56%). Κέρδη 3,36% για την Aegean, ενώ 2,59% υψηλότερα κινείται ο τίτλος της Μυτιληναίος. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ