Φώτο: Shutterstock

Τέλος στο ανοδικό σερί του S&P και στα ιστορικά υψηλά του Nasdaq

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εν μέσω των νέων προειδοποιήσεων του ΠΟΥ για επιτάχυνση της πανδημίας επισκίασαν την άνοδο του τεχνολογικού κλάδου και έπαυσαν το χθεσινό ράλι. 

Υπό ισχυρή πίεση βρέθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εν μέσω των νέων προειδοποιήσεων του ΠΟΥ για επιτάχυνση της πανδημίας επισκίασαν την άνοδο του τεχνολογικού κλάδου και έπαυσαν το χθεσινό ράλι. 

Η επιδημία του Covid-19 «επιταχύνεται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας πως δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση. 

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κορονοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.

Ακόμα και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας δεν κατάφεραν να δώσουν αισιοδοξία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης, αριθμός-ρεκόρ 6,5 εκατ. είτε βρήκαν δουλειά είτε επαναπροσλήφθηκαν τον Μάιο. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι καθοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν συνοδεύτηκαν από τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ πως αναμένει τους υψηλότερους ρυθμούς ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Η Κομισιόν προχώρησε σε ακόμη πιο αρνητική εκτίμηση για την ύφεση, την οποία τοποθέτησε στο 8,7% για το τρέχον έτος (από -7,7% που προέβλεπε τον Μάιο), ενώ όπως εκτίμησε, ορισμένες οικονομίες της περιοχής θα βιώσουν πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτή της Ιταλίας, ενώ ακόμη και αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν... αισιόδοξες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πανδημία.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Novavax σημείωσε ράλι άνω του 31%, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ την επέλεξε για τη σύναψη συμβολαίου ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 397 μονάδες ή 1,5% κλείνοντας στις 25.890 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 34 μονάδες ή 1,1% καταλήγοντας στις 3.145. Ο Nasdaq, παρά τις εναλλαγές προσήμων και το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό των 10.518 μονάδων, έκλεισε με πτώση 90 μονάδων ή 0,9% στις 10.344 μονάδες. 

Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 τερμάτισαν το πενταήμερο ανοδικό σερί. 

Οι μετοχές της Amazon έχασαν πάνω από 1%, ενώ και η Netflix σημείωσε απώλειες, με τις Microsoft, Apple και Facebook να απομακρύνονται από τα υψηλά. 

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο WTI σημείωσε μικρή πτώση 0,4% εν αναμονή των αποθεμάτων που θα ανακοινωθούν αύριο, κλείνοντας στα 40,62 δολάρια το βαρέλι. 

Παράλληλα, ο χρυσός έκλεισε σε υψηλό εννέα ετών επιστρέφοντας πάνω από τα 1.800 δολάρια. Το συμβόλαιο, παραδόσεως Αυγούστου, ενισχύθηκε κατά 0,9%, ή 16,40 δολάρια φτάνοντας στα 1.809,9 δολάρια. 

Νωρίτερα, στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις από Κομισιόν και ΟΟΣΑ καθώς και τα αδύναμα στοιχεία για τη γερμανική παραγωγή στη Γερμανία έβαλαν φρένο στο ράλι της Δευτέρας

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στο -0,6%, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση 1,2%. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,92% στις 12.616 μονάδες, ο FTSE 100 στη Βρετανία έχασε 1,53% στις 6.189 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -0,74% στις 5.043 μονάδες. Στο -0,1% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ πτώση 1,44% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ