ΓΔ: 2551.9 0.58% Τζίρος: 16.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:39
Κτίριο ΔΕΗ Ιωαννίνων
Φώτο: Όμιλος ΔΕΗ

ΔΕΗ: Ψήφος εμπιστοσύνης από Morgan Stanley με τιμή στόχο τα 27 ευρώ

Η Morgan Stanley ξεκινά κάλυψη της ΔΕΗ δίνοντας σύσταση «Overweight» και τιμή-στόχο 27 ευρώ, βλέποντας ανάπτυξη από ΑΠΕ, δίκτυα, Ρουμανία και data centers έως το 2030.

Στην έναρξη κάλυψης της μετοχής της ΔΕΗ, η Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον μετασχηματισμό του ομίλου, ξεκινώντας με σύσταση Overweight και τιμή-στόχο τα 27 ευρώ, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου περίπου 14% από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Για τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η ΔΕΗ δεν αποτελεί πλέον μια εταιρεία που ολοκληρώνει την αναδιάρθρωσή της, αλλά έναν περιφερειακό ενεργειακό όμιλο με πολυετείς προοπτικές ανάπτυξης, ο οποίος στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα, τη διεθνή επέκταση και τα data centers.

Η έκθεση με τίτλο «From Local to Regional» περιγράφει τη μετάβαση της ΔΕΗ από έναν ελληνικό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι την περίοδο 2025-2030 τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 22%, ενώ η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε επενδύσεις συνολικού ύψους 22,2 δισ. ευρώ. Παρά τη σημαντική άνοδο που έχει ήδη καταγράψει η μετοχή, ο οίκος θεωρεί ότι η αγορά εξακολουθεί να μην αποτιμά πλήρως τις προοπτικές του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει τη στρατηγική της αναδιάρθρωση. Από το 2019 έως σήμερα το EBITDA έχει αυξηθεί από περίπου 300 εκατ. ευρώ σε 2 δισ. ευρώ, η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές έχει υπερδιπλασιαστεί, η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB) έχει αυξηθεί στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ η πελατειακή βάση έχει διευρυνθεί στα 8,6 εκατ. καταναλωτές. Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από την εξυγίανση στην αποτελεσματική υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο μοντέλο της κάθετης ολοκλήρωσης, το οποίο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, περιορίζει σημαντικά τους επιχειρηματικούς κινδύνους. Η ΔΕΗ διαθέτει ταυτόχρονα παραγωγή, δίκτυα και ισχυρή παρουσία στη λιανική αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, γεγονός που μειώνει την έκθεσή της στις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Παράλληλα, όσο αυξάνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση και ευέλικτες μονάδες παραγωγής, η εταιρεία θα μπορεί να περιορίζει περαιτέρω την εξάρτησή της από την αγορά χονδρικής και να αξιοποιεί καλύτερα την παραγωγή της.

Η Morgan Stanley θεωρεί επίσης ότι η διεθνής επέκταση αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της επενδυτικής ιστορίας της ΔΕΗ. Ήδη περίπου το 22% του EBITDA προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, κυρίως μετά την εξαγορά της Enel Romania, με τη Ρουμανία να εξελίσσεται στη δεύτερη σημαντικότερη αγορά του ομίλου. 

Παράλληλα, η εταιρεία έχει παρουσία ή αναπτύσσει έργα σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία, ενώ εξετάζει περαιτέρω ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελλάδα θα παραμείνει η βασική αγορά, απορροφώντας περίπου το 52% των επενδύσεων έως το 2030 και συνεισφέροντας περίπου το 63% του EBITDA.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνει η έκθεση στα data centers, τα οποία χαρακτηρίζει ως το νέο μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της ΔΕΗ. Ο οίκος σημειώνει ότι η αξία τους δεν περιορίζεται στην αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά επεκτείνεται στην αξιοποίηση γης, υποδομών και μακροχρόνιων συμβολαίων με hyperscalers. 

Το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 300 MW στην Κοζάνη έως το 2028, με επένδυση περίπου 1,2 δισ. ευρώ και ετήσιο EBITDA περίπου 170 εκατ. ευρώ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο η εγκατεστημένη ισχύς μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1 GW έως το 2030 και μακροπρόθεσμα τα 2 GW στην Ελλάδα.

Στο μέτωπο των δικτύων, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ρυθμιζόμενη δραστηριότητα θα συνεχίσει να αποτελεί τον αμυντικό πυλώνα του ομίλου. Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα από επενδύσεις περίπου 4,6 δισ. ευρώ έως το 2030, προσφέροντας μεγαλύτερη ορατότητα στα μελλοντικά έσοδα και περιορίζοντας την κυκλικότητα των αποτελεσμάτων.

Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ακόμη ότι η ΔΕΗ προηγείται της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης, καθώς εκτιμά πως θα ολοκληρώσει την πλήρη απολιγνιτοποίηση ήδη μέσα στο 2026, δύο χρόνια νωρίτερα από τον εθνικό στόχο του 2028. Παράλληλα, η μετατροπή των πρώην λιγνιτωρυχείων σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ενισχύει την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρά τη θετική αξιολόγηση, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η επιτυχία του επενδυτικού σχεδίου θα εξαρτηθεί από την υλοποίησή του. Ως βασικούς κινδύνους αναφέρει πιθανές καθυστερήσεις στα έργα, αυξημένο κόστος κατασκευής, περιορισμούς στο ηλεκτρικό δίκτυο, χαμηλότερες αποδόσεις στις επενδύσεις ΑΠΕ, μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής (curtailments), πιθανές ρυθμιστικές παρεμβάσεις αλλά και χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για data centers. 

Αντίθετα, ταχύτερη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, μεγαλύτερη ζήτηση από hyperscalers και ισχυρότερη ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανανεώσιμη ενέργεια ηλιοβασίλεμα
ΑΓΟΡΕΣ

Metlen και ΔΕΗ οι φθηνότερες ενεργειακές στην Ευρώπη, τι δείχνει η σύγκριση

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη και τις υψηλές εκτιμήσεις κερδοφορίας, ΔΕΗ και Metlen συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με μεγάλο discount έναντι των ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο re-rating.