Συνεδρίαση - θρίλερ στη Ν. Υόρκη με μείωση απωλειών στο κλείσιμο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν Nasdaq και S&P 500. Υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενώ απώλειες κατέγραψαν πετρέλαιο και χρυσός.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street με τον Dow Jones να ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους μειώνοντας τις απώλειες από τα χαμηλά που βρέθηκε νωρίτερα. Η ανοδική αντίδραση των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αυτή που άλλαξε το κλίμα μετά το σοκ που προκάλεσε η «βύθιση» του αμερικανικού ΑΕΠ εξαιτίας της πανδημίας, ενώ αναταραχή προκάλεσαν και οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για αναβολή των εκλογών Νοεμβρίου. 

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,85% στις 26.314 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,43%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,37% κλείνοντας στις 3.246 μονάδες. Νωρίτερα ο S&P 500 είχε βρεθεί στις 3.204 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -1,69%

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα στο 0,54%, δημιουργώντας πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Η JP Morgan σημείωσε πτώση 2,5%, ενώ η Goldman Sachs υποχώρησε κατά 1,5% στα 199 δολάρια. 

Τέλος σήμερα μπήκε στο ανοδικό σερί του χρυσού μετά από εννέα ανοδικές συνεδριάσεις. Το συμβόλαιο Αυγούστου κατέγραψε πτώση 0,6% κλείνοντας στα 1.942,30 δολάρια η ουγγιά. Με απώλειες έκλεισε και το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 0,5% στα 1.966,80 δολάρια η ουγγιά.

Το Brent Σεπτεμβρίου σημείωσε απώλειες - 1,9% στα 42,94 δολάρια το βαρέλι. Ενώ τα futures του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate  υποχώρησαν κατά 1,35 δολάρια στα 39,92 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο κατέγραψε μικρή πτώση έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρώ  διαμορφώθηκε σε 1,179 δολ./ευρώ.

Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των Amazon.com, Apple, Alphabet και Facebook Inc (NASDAQ: FB).

«Θα είναι μια σημαντική νύχτα για τη Wall Street για να αφομοιώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατά τη διάρκεια της σκοτεινής καταιγίδας COVID», δήλωσε ο αναλυτής της Wedbush, Ντάνιελ Ιβς. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, όπως οι εταιρείες Amazon, Facebook, Google και Apple που επωφελούνται από το τρέχον περιβάλλον που πιστεύουμε ότι θα βάλει περαιτέρω καύσιμο στο τεχνολογικό ράλι» πρόσθεσε ο ιβς.

Ο τομέας της τεχνολογίας συνέχισε να ενισχύεται σήμερα χάρη στο ράλι της Qualcomm που σημείωσε άνοδο 14% αφού ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο και επιβεβαίωσε ότι είχε επιλύσει μια διαφωνία αδειοδότησης με την Huawei που θα αυξήσει τα έσοδα κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κλυδωνισμούς στη συνεδρίαση ωστόσο έφερε η είδηση ότι η αμερικανική οικονομία εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 32,9%ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της τάξης του 34,7%.

Σημειώνεται πως καμία από τις κρίσεις των τελευταίων δύο αιώνων δεν έχει προκαλέσει τόσο έντονη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το τέταρτο τρίμηνο εκείνου του έτους, σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%. Το προηγούμενο χαμηλό ήταν πτώση 10% το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, ενώ εμφάνιζαν μείωση από την κορύφωσή τους στα τέλη Μαρτίου. Για την εβδομάδα έως τις 25 Ιουλίου, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12.000 στα 1,434 εκατ. αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 867.000 στα 17,06 εκατ..

Στο πλαίσιο αυτό την ιδέα να αναβληθούν οι εκλογές, μέχρι να περάσει ο κορονοϊός, για να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια ο κόσμος, ανήρτησε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση και πτώση στις αγορές. 

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (...) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία. Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Apple και Microsoft στηρίζουν τη Wall, νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν θετικά τον Αύγουστο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και με τον τεχνολογικό κλάδο να συνεχίζει να υπεραποδίδει.