Φώτο: Pixabay

Apple και Microsoft στηρίζουν τη Wall, νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν θετικά τον Αύγουστο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και με τον τεχνολογικό κλάδο να συνεχίζει να υπεραποδίδει. 

Συνέχεια στο τετράμηνο ανοδικό σερί της θέλει να δώσει η Wall, καθώς ξεκίνησε θετικά τον Αύγουστο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και με τον τεχνολογικό κλάδο να συνεχίζει να υπεραποδίδει. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 236 μονάδες, κατά 0,9% στις 26.664,40, ο S&P 500 κέρδισε 0,7%, στις 3.294,61 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 21 Φεβρουαρίου. Ο Nasdaq σημείωσε ράλι 1,5% σε νέο ιστορικό υψηλό στις 10.902,8 μονάδες. Οι δείκτες ολοκλήρωσαν τον Ιούλιο τον τέταρτο μήνα κερδών, με 2,4%, 5,5% και 6% αντίστοιχα. 

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα πράγματα δείχνουν καλύτερα από τις προσδοκίες, με το 84% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις. Εάν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, θα πρόκειται για το υψηλότερο από όταν ξεκίνησε τις καταγραφές η FactSet το 2008.

Η Apple κέρδισε 2,5%, έπειτα από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας και την εξαγορά μιας startup που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το iPhone σε τερματικό πληρωμών. Την Παρασκευή, η μετοχή της ενισχύθηκε 10% σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Η Microsoft σημείωσε άνοδο 5,6%, μετά την επιβεβαίωση ότι εξετάζει την εξαγορά των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ. Λίγο αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε το «ΟΚ», αναφέροντας πως δεν θα είχε πρόβλημα με την εξαγορά, αλλά και ότι θα ήταν ενδεχομένως ευκολότερο εάν ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόραζε το σύνολο του TikTok παρά το 30%.

«Όρισα μια ημερομηνία γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, από την οποία δεν θα λειτουργούν πλέον στις ΗΠΑ. Θα κλείσει τη 15η Σεπτεμβρίου εκτός κι αν η Microsoft ή μια άλλη εταιρεία μπορέσουν να το αγοράσουν και να βρουν μια συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ώθηση στους δείκτες έδωσαν και τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία και για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου ο PMI αναπτύχθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα και ενισχύθηκε στις 54,2 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 53,8.

Η Eli Lilly ανακοίνωσε πως ξεκινά κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για μια πειραματική θεραπεία με αντισώματα κατά του Covid-19. Η μετοχή της ενισχύθηκε 1,7%. 

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον για το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, καθώς συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, με τις δύο πλευρές να μην φαίνονται έτοιμες για συμβιβασμό. Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε μάλιστα ότι «θα είμαστε κοντά σε μία συμφωνία όταν θα έχουμε... μια συμφωνία». 

Στα εμπορεύματα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε λιγότερο από 0,1% στα 1.986,30 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας ωστόσο φτάσει έως τα 2.009,50 δολ. μέσα στην ημέρα. Το αργό πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε 1,8% στα 41,01 δολάρια το βαρέλι. 

Νωρίτερα, στην Ευρώπη οι δείκτες ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία για τον δείκτη PMI, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019, με τον δείκτη στις 55,3 μονάδες από 48,9 τον Ιούνιο. 

Ο Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 2,2%. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 2,71%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,93%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 2,29%. Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +1,51%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,42%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ