ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς βλέπουν τώρα οι ξένοι αναλυτές τις τράπεζες

Θετικά υποδέχονται το σχέδιο «Ηρακλής» HSBC και JP Morgan εκτιμώντας ότι θα επιταχύνει τον βηματισμό των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θετικά υποδέχονται το σχέδιο «Ηρακλής», HSBC και JP Morgan, εκτιμώντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα επιταχύνει τον βηματισμό των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο ιδιαίτερα θετική είναι η αντίδραση των επενδυτών οδηγώντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τις μετοχές των τραπεζών σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών (14.35) ενισχύεται σε ποσοστό 3,64% ενώ η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει άνοδο 4,86%, της Εθνικής Τράπεζας +4,51%, της Eurobank +2,35% ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,69%. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 1,4% και βρίσκεται στις 851 μονάδες ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,52%.

Σύμφωνα με σημείωμα της JP Morgan η έγκριση του σχεδίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, και, όπως τονίζει ο οίκος, αποτελεί σημείο κλειδί για την θετική στάση του για τις εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο, σημειώνει, οι κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου θα κριθεί από τη συμμετοχή των τραπεζών. Σύμφωνα με την JP Morgan καθοριστική επίδραση για την επιτυχία του «Ηρακλή» θα έχουν το ύψος της προμήθειας που θα επιβαρύνει τις τράπεζες, η κεφαλαιακή επίδραση των συναλλαγών καθώς επίσης οι τιμές στις οποίες θα υλοποιηθούν οι τιτλοποιήσεις.

Θετική για το σχέδιο «Ηρακλής» και για τις εγχώριες τράπεζες εμφανίζεται και η HSBC, η οποία μάλιστα υπογραμμίζει ότι βρίσκεται μεταξύ της μειοψηφίας που πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα σχέδια μείωσης των NPLs που έχουν δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με την HSBC το σχέδιο «Ηρακλής» θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς προς τις ελληνικές τράπεζες ενώ εκτιμά ότι οι τιτλοποιήσεις που θα γίνουν μέσω του σχεδίου θα πετύχουν καλύτερους όρους σε σχέση με τις συμβατικές συναλλαγές τιτλοποιήσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank: Αναβαθμίζουν τις προβλέψεις η Bank of America και η KBW

Η BofA αυξάνει στο 1 ευρώ την τιμή στόχο, αναβαθμίζει κατά μέσο όρο 12% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και διατηρεί τη σύσταση «αγορά». Η KBW ανεβάζει σημαντικά την τιμή στόχο και κατατάσσει την Eurobank ως κορυφαία επιλογή.