Φώτο: Shutterstock

Πώς βλέπουν τώρα οι ξένοι αναλυτές τις τράπεζες

Θετικά υποδέχονται το σχέδιο «Ηρακλής» HSBC και JP Morgan εκτιμώντας ότι θα επιταχύνει τον βηματισμό των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θετικά υποδέχονται το σχέδιο «Ηρακλής», HSBC και JP Morgan, εκτιμώντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα επιταχύνει τον βηματισμό των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο ιδιαίτερα θετική είναι η αντίδραση των επενδυτών οδηγώντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τις μετοχές των τραπεζών σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών (14.35) ενισχύεται σε ποσοστό 3,64% ενώ η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει άνοδο 4,86%, της Εθνικής Τράπεζας +4,51%, της Eurobank +2,35% ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,69%. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 1,4% και βρίσκεται στις 851 μονάδες ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,52%.

Σύμφωνα με σημείωμα της JP Morgan η έγκριση του σχεδίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, και, όπως τονίζει ο οίκος, αποτελεί σημείο κλειδί για την θετική στάση του για τις εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο, σημειώνει, οι κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου θα κριθεί από τη συμμετοχή των τραπεζών. Σύμφωνα με την JP Morgan καθοριστική επίδραση για την επιτυχία του «Ηρακλή» θα έχουν το ύψος της προμήθειας που θα επιβαρύνει τις τράπεζες, η κεφαλαιακή επίδραση των συναλλαγών καθώς επίσης οι τιμές στις οποίες θα υλοποιηθούν οι τιτλοποιήσεις.

Θετική για το σχέδιο «Ηρακλής» και για τις εγχώριες τράπεζες εμφανίζεται και η HSBC, η οποία μάλιστα υπογραμμίζει ότι βρίσκεται μεταξύ της μειοψηφίας που πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα σχέδια μείωσης των NPLs που έχουν δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με την HSBC το σχέδιο «Ηρακλής» θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς προς τις ελληνικές τράπεζες ενώ εκτιμά ότι οι τιτλοποιήσεις που θα γίνουν μέσω του σχεδίου θα πετύχουν καλύτερους όρους σε σχέση με τις συμβατικές συναλλαγές τιτλοποιήσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει η απόσταση τραπεζών - κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό

Επιφυλάξεις από τις τράπεζες για τις ρυθμίσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ αναμένεται και η «ετυμηγορία» της ΕΚΤ. Προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί γενικού «παγώματος» πλειστηριασμών α' κατοικίας ως το τέλος του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το «βουνό» των 230 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους

Η μερίδα του λέοντος των οφειλών είναι προς την εφορία οι οποίες ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι οφειλές προς τράπεζες, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, και 35 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπριντ» ως το τέλος Σεπτεμβρίου για ρύθμιση στεγαστικών με επιδότηση

Οι τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες ακόμη και μικρό «κούρεμα» δανείου, που συνδυάζεται με επιδότηση δόσης από το κράτος για τα δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Προθεσμία για αιτήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου.