Φώτο: ΑΠΕ

Βαθαίνει η πτώση στο ΧΑ λόγω Ευρώπης και ανησυχιών για lockdown

Απώλειες άνω του 3% για τον Γενικό Δείκτη ενώ απώλειες άνω του 4% σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές. Σε ελεύθερη πτώση οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη εξαιτίας του τραπεζικού σκανδάλου.

Με διευρυμένες απώλειες άνω του 3% κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο ίδιο κλίμα με τα διεθνή χρηματιστήρια, έπειτα από τις αποκαλύψεις απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, που φέρνουν στο φως ακόμα ένα διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο, όπου τράπεζες διενεργούσαν ύποπτες συναλλαγές εγκληματιών, απατεώνων και ολιγαρχών. 

Σε μια υπόθεση που θυμίζει τα Panama Papers, χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής αρχής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος περιήλθαν στην κατοχή της αμερικανικής ενημερωτικής ιστοσελίδας BuzzFeed News και, ακολούθως, η διεθνής ερευνητική κοινοπραξία ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) προχώρησε σε μια διεθνή έρευνα, με την εμπλοκή περισσότερων από 400 δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το ICIJ, τα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η JPMorgan Chase, η Deutsche Bank, η HSBC και άλλες μεγάλες τράπεζες επέτρεψαν να διακινηθούν τεράστια ποσά ύποπτου χρήματος, που συνολικά φθάνουν τα 2 τρισ. δολ.

Παράλληλα, η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί έντονες ανησυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Αττική να βρίσκεται πολύ κοντά στο «κόκκινο» και ενδεχομένως ακόμα ένα lockdown.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 3,8% στις 633,77 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 29,97 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 5,7% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης. Στο -6,25% κινείται η Alpha Bank, στο -4,7% η Eurobank, πτώση 5,3% για την Πειραιώς και 4,4% για την Εθνική. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 3,97%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 1,77%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (7,43%), της Aegean Airlines (6,85%) και της Motor Oil (5,4%).

Πτώση σημειώνουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (6,56%) και του Πετρελαίου (4,95%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γενικό sell off στο ΧΑ με τον φόβο του ιού και της ύφεσης

Πλησιάζουν το 6% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη και φτάνουν το 7,5% για τις τράπεζες ενόψει των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και των φόβων ότι θα οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.