Φώτο: Shutterstock

Αντιστροφή τάσης στο ΧΑ, μετά την έκθεση της Κομισιόν

Αν και η εικόνα είναι γενικά θετική, προβλέπεται έλλειμμα στο 6,6% του ΑΕΠ, ύφεση 9% και αυξημένος κίνδυνος για τα «κόκκινα» δάνεια λόγω κορονοϊού.

Αντέστρεψε τα κέρδη που σημείωσε νωρίτερα η χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από τη δημοσίευση της 7ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα. 

Αν και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι γενικά θετική για την οικονομία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, μέσα από τις γραμμές της φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν μεγάλη διόγκωση του ελλείμματος φέτος και ύφεση που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνουν τη σημαντικά αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών με νέα προβληματικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ύφεση, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε σημαντική απόσταση από τις προβλέψεις της Αθήνας, καθώς εκτιμάται ότι το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ φέτος θα φθάσει το 9%, ενώ η κυβέρνηση περιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 8%.

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί περαιτέρω κάτω από τις 630 μονάδες και συγκεκριμένα στις 624,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,51%, ενώ νωρίτερα έφτασε και στις 631,7 μονάδες (+1,13%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20,28 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,08%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,14%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (2,74%), των ΕΛΠΕ (2,21%), της Aegean Airlines (1,65%), της Μυτιληναίος (1,6%) και της Εθνικής (1,45%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (2,28%), της Lamda Development (2,11%), της Τέρνα Ενεργειακή (1,79%) και της ΕΧΑΕ (1,75%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (2,51%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (1,3%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (1,87%) και του Εμπορίου (1,38%). 

Ανοδικά κινούνται 33 μετοχές, 56 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες, ΔΕΗ και blue chips οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη άνω των 620 μονάδων

H υπεραπόδοση για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βοήθησε το ΧΑ να παραμείνει σε θετική πορεία, με τον τζίρο, όμως, να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και να φθάνει στα 32,90 εκατ. ευρώ.