Φώτο: ΑΠΕ

Έλλειμμα 6,6% και ύφεση 9% «βλέπει» η Κομισιόν: Τι λέει η νέα έκθεση

Περνά τις «εξετάσεις» η κυβέρνηση, αλλά τονίζεται από την Επιτροπή η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Απειλή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας.

Γενικά θετική για την οικονομία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, ωστόσο μέσα από τις γραμμές της φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν μεγάλη διόγκωση του ελλείμματος φέτος και ύφεση που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνουν τη σημαντικά αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών με νέα προβληματικά δάνεια.

Η Κομισιόν σημειώνει την καλή ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία, με σειρά μέτρων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και την προώθηση, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, αρκετών από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τις προβλέψεις για την ύφεση, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε σημαντική απόσταση από τις προβλέψεις της Αθήνας, καθώς εκτιμάται ότι το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ φέτος θα φθάσει το 9%, ενώ η κυβέρνηση περιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 8%.

Για το 2021, όπως φαίνεται στον πίνακα, προβλέπεται ανάκαμψη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%. Ο πληθωρισμός φέτος θα είναι αρνητικός και θα επανέλθει σε θετικό έδαφος το 2021. Σημειώνεται ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν γίνει στο πλαίσιο της θερινής αναθεώρησης και περιλαμβάνονται χωρίς αλλαγές στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

commission_growth

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η έκθεση καταγράφει σοβαρή επιδείνωση προοπτικών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, καθώς εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα, μαζί με τις επιπτώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις, θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.

«Οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2020», τονίζεται, «έχουν επιδεινωθεί από την τελευταία έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη υπόψη τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Μάιο του 2020 για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται σήμερα σε περίπου 5,8% του ΑΕΠ το 2020. Οι προβλέψεις αυτές δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις, ούτε από την εκκρεμή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται στο 0,8% του ΑΕΠ. Μια πλήρης επικαιροποίηση των δημοσιονομικών προβλέψεων θα προετοιμαστεί κατά την αξιολόγηση του δημοσιονομικού σχεδιασμού για το 2021».

Η έκθεση τονίζει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις δημοσιονομικές προβλέψεις παραμένει σημαντική, λόγω της πανδημίας, αλλά και των νέων μεταναστευτικών πιέσεων και των γεωπολιτικών εντάσεων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες (σ.σ.: αυτό αφορά τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα). Η επιδείνωση στο οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους που σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις, τονίζει η Κομισιόν, δηλαδή να αυξηθούν σημαντικά οι καταπτώσεις που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Επίσης, τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος νέων επιβαρύνσεων από δικαστικές αποφάσεις (υπόθεση Εταιρείας Ακινήτων), αλλά και από πληρωμές στα ΕΛΤΑ για τη δημόσια υπηρεσία. Πάντως, η Ελλάδα τονίζεται ότι αναμένεται να ωφεληθεί από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλες σημαντικές επισημάνσεις της έκθεσης αφορούν:

  • Τη νέα αναβολή στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που, όπως αναφέρεται, μετατίθεται πλέον στα μέσα του 2021.
  • Τη μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της «ουράς» των μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και ήταν 667 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το Δεκέμβριο 2019 και 1,3 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί για τον Δεκέμβριο του 2020.
  • Τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν οι τράπεζες από νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της πανδημίας. «Μολονότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολούθησε να μειώνεται το 2020, ο πιθανός αρνητικός αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων θα αρχίσει να γίνεται εμφανής μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει έλεγχος από τους θεσμούς με... έπαθλο 600 εκατ. ευρώ

Πιάνουν δουλειά από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια, την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής. Κρίνεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης επιστροφής κερδών από τις κεντρικές τράπεζες. Το ειδικό «μνημόνιο» για το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει το... πρέσινγκ των θεσμών για την όγδοη αξιολόγηση

Στα πεδία όπου σημειώνονται καθυστερήσεις θα εστιάσουν σήμερα οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group, ζητώντας γρήγορα βήματα για τις εκκρεμείς συντάξεις, τις οφειλές του Δημοσίου, την ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Κομισιόν: Ούτε ευρώ για έργα χωρίς εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ

«Κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Υποδομών από τις Βρυξέλλες, με την έκθεση εποπτείας να επισημαίνει τις απελπιστικές καθυστερήσεις στην ανασυγκρότηση ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ και στην προώθηση των έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Χωρίς κανόνες πειθαρχίας και ο προϋπολογισμός του 2021

Η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα διατηρηθεί σε ισχύ και τον επόμενο χρόνο, τονίζει σε επιστολή του στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ο επίτροπος Ντομπρόβσκις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκτόξευση του ελλείμματος στο 7,8% και η σωτήρια παρέμβαση της ΕΚΤ

Δραματική δημοσιονομική επιδείνωση λόγω της κρίσης του κορονοϊού προβλέπει ο οίκος Fitch, αλλά τονίζει ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα διατηρήσουν υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού.