ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έλλειμμα 6,6% και ύφεση 9% «βλέπει» η Κομισιόν: Τι λέει η νέα έκθεση

Περνά τις «εξετάσεις» η κυβέρνηση, αλλά τονίζεται από την Επιτροπή η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Απειλή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας.

Γενικά θετική για την οικονομία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, ωστόσο μέσα από τις γραμμές της φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν μεγάλη διόγκωση του ελλείμματος φέτος και ύφεση που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνουν τη σημαντικά αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών με νέα προβληματικά δάνεια.

Η Κομισιόν σημειώνει την καλή ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία, με σειρά μέτρων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και την προώθηση, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, αρκετών από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τις προβλέψεις για την ύφεση, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε σημαντική απόσταση από τις προβλέψεις της Αθήνας, καθώς εκτιμάται ότι το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ φέτος θα φθάσει το 9%, ενώ η κυβέρνηση περιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 8%.

Για το 2021, όπως φαίνεται στον πίνακα, προβλέπεται ανάκαμψη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%. Ο πληθωρισμός φέτος θα είναι αρνητικός και θα επανέλθει σε θετικό έδαφος το 2021. Σημειώνεται ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν γίνει στο πλαίσιο της θερινής αναθεώρησης και περιλαμβάνονται χωρίς αλλαγές στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

commission_growth

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η έκθεση καταγράφει σοβαρή επιδείνωση προοπτικών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, καθώς εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα, μαζί με τις επιπτώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις, θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.

«Οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2020», τονίζεται, «έχουν επιδεινωθεί από την τελευταία έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη υπόψη τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Μάιο του 2020 για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται σήμερα σε περίπου 5,8% του ΑΕΠ το 2020. Οι προβλέψεις αυτές δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις, ούτε από την εκκρεμή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται στο 0,8% του ΑΕΠ. Μια πλήρης επικαιροποίηση των δημοσιονομικών προβλέψεων θα προετοιμαστεί κατά την αξιολόγηση του δημοσιονομικού σχεδιασμού για το 2021».

Η έκθεση τονίζει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις δημοσιονομικές προβλέψεις παραμένει σημαντική, λόγω της πανδημίας, αλλά και των νέων μεταναστευτικών πιέσεων και των γεωπολιτικών εντάσεων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες (σ.σ.: αυτό αφορά τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα). Η επιδείνωση στο οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους που σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις, τονίζει η Κομισιόν, δηλαδή να αυξηθούν σημαντικά οι καταπτώσεις που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Επίσης, τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος νέων επιβαρύνσεων από δικαστικές αποφάσεις (υπόθεση Εταιρείας Ακινήτων), αλλά και από πληρωμές στα ΕΛΤΑ για τη δημόσια υπηρεσία. Πάντως, η Ελλάδα τονίζεται ότι αναμένεται να ωφεληθεί από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλες σημαντικές επισημάνσεις της έκθεσης αφορούν:

  • Τη νέα αναβολή στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που, όπως αναφέρεται, μετατίθεται πλέον στα μέσα του 2021.
  • Τη μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της «ουράς» των μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και ήταν 667 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το Δεκέμβριο 2019 και 1,3 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί για τον Δεκέμβριο του 2020.
  • Τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν οι τράπεζες από νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της πανδημίας. «Μολονότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολούθησε να μειώνεται το 2020, ο πιθανός αρνητικός αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων θα αρχίσει να γίνεται εμφανής μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιονομική... ελίτ της Ευρώπης κατατάσσει η Κομισιόν την Ελλάδα

Μία από τις επτά χώρες που τηρούν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ελλάδα, ενώ τις παραβιάζει ακόμη και η Γερμανία. Τι διαπιστώνει η Κομισιόν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές.