ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πανδημία και τράπεζες φέρνουν ισχυρή πίεση στο ΧΑ

Οι φόβοι για τα περιοριστικά μέτρα και οι πληροφορίες για συζητήσεις περί αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς έφεραν μεγάλη πτώση στο άνοιγμα. Προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 600 μονάδες.

Η επάνοδος στο προσκήνιο των συζητήσεων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, με αφορμή τις πληροφορίες για πρόταση αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνδυασμό με την ανησυχία για τα νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, που προκαλεί αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, έφεραν ισχυρή πίεση στο Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω και από τις 600 μονάδες στο άνοιγμα και να δείχνει τάσεις σταθεροποίησης πάνω από αυτό το κρίσιμο όριο μετά τις 11 π.μ.

Λίγο μετά τις 12.00, ο Γενικός Δείκτης έχανε 1,77% και διαμορφωνόταν στις 601,5 μονάδες, ενώ λίγο πριν τις 11.00 έπεσε στο χαμηλό των 596,71 μονάδων. Πολύ ισχυρές οι πιέσεις στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 4,30% και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς να υποχωρεί κατά 12,7%.

Τα ολοένα αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα στις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν φθάσει ως το lockdown σε ορισμένες (Ιρλανδία, Τσεχία) έχουν επιβαρύνει σοβαρά το κλίμα στα χρηματιστήρια. Η Ελλάδα ήδη έχει ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα στις περιφέρειες που βρίσκονται σε επίπεδο «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού, ενώ το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν συνολικά 1.725 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι, για την Ελλάδα, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ έδωσαν στη δημοσιότητα σενάριο για το 2021, που προβλέπει ύφεση έως 4%, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας.

Έντονο προβληματισμό, όμως, προκαλεί σήμερα στην αγορά η πληροφορία περί πρότασης από βασικούς μετόχους της Τρ. Πειραιώς για μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν διέψευσε τη σχετική πληροφορία, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές για την εξυγίανση του ισολογισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η Alpha Finance στο πρωινό της report, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε αρνητική απάντηση σε αίτημα της Πειραιώς να παραταθεί για πέντε χρόνια το δικαίωμα του ΤΧΣ να μετατρέψει τα Coco’s σε μετοχές.

Θετικά ξεχωρίζει στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ, με κέρδη που ξεπερνούν το 1% και τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση. Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχουν υψηλή συναλλακτική κινητικότητα, σημειώνοντας πτώση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ