Φωτο: Shutterstock

Χάνει και τις 600 μονάδες το ΧΑ, «βουτιά» 8% στις τράπεζες

Διευρύνει τις απώλειες άνω του 2% ο Γενικός Δείκτης. Στο -24% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Μόνο ΟΤΕ και Coca Cola HBC καταγράφουν θετικά πρόσημα.

Συνεχίζεται η μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να κρατήσει το επίπεδο των 600 μονάδων, ενώ η επάνοδος στο προσκήνιο των συζητήσεων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών φέρνουν και τον τραπεζικό δείκτη αντιμέτωπο με νέα χαμηλά. 

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,6% στις 596,31 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 34,27 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 8,4%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην Τράπεζα Πειραιώς (24%). Ακολουθούν Alpha Bank (6,18%), Eurobank (4,02%) και Εθνική (3,7%). 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,45%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 2,04%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (1,01%) και της Coca Cola HBC (0,64%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-5,95%), της Viohalco (-5,19%) και της Aegean Airlines (3,72%)

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (0,8%) και της Υγείας (0,7%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες μετά τις Τράπεζες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (5,34%) και Πετρελαίου (3,3%). 

Τα ολοένα αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα στις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν φθάσει ως το lockdown σε ορισμένες (Ιρλανδία, Τσεχία) έχουν επιβαρύνει σοβαρά το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Ελλάδα ήδη έχει ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα στις περιφέρειες που βρίσκονται σε επίπεδο «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού, ενώ το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν συνολικά 1.725 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι, για την Ελλάδα, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ έδωσαν στη δημοσιότητα σενάριο για το 2021, που προβλέπει ύφεση έως 4%, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας.

Έντονο προβληματισμό, όμως, προκαλεί σήμερα στην αγορά η πληροφορία περί πρότασης από βασικούς μετόχους της Τρ. Πειραιώς για μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν διέψευσε τη σχετική πληροφορία, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές για την εξυγίανση του ισολογισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η Alpha Finance στο πρωινό της report, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε αρνητική απάντηση σε αίτημα της Πειραιώς να παραταθεί για πέντε χρόνια το δικαίωμα του ΤΧΣ να μετατρέψει τα Coco’s σε μετοχές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ξένα κεφάλαια απογειώνουν το ΧΑ, κέρδη εβδομάδας 6,6%

Ξεπέρασε και το όριο των 780 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, υπεραπόδοση από τις τράπεζες. Γιατί μπαίνουν οι ξένοι στη Λ. Αθηνών. Σε πέντε εβδομάδες ράλι τα κέρδη του Γ. Δείκτη φθάνουν το 37% και του τραπεζικού το 99%.