Φωτο: Shutterstock

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο +4,1%

Πλήρης ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές για το ελληνικό χρηματιστήριο, με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να ανακτήσει τις 580 μονάδες.

Η πολύ καλή πορεία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους τραπεζικούς τίτλους να ξεχωρίζουν, οδηγεί σε ισχυρή άνοδο την ελληνική αγορά, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 579,76 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,80%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 18,38 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1%. Ανοδικά κινούνται 57 μετοχές, 24 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να ενισχύεται 2,75%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει κέρδη 7,07%, τη Eurobank να κινείται 4,04% υψηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να έχει άνοδο της τάξης του 1,68%. Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να βρίσκεται στο +4,1%. 

Η κινητικότητα στις μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς καταφθάνει μετά από σημαντικές εξελίξεις για τις δύο τράπεζες. Στην περίπτωση της Alpha Bank ανακοινώθηκαν τα δύο βασικά funds που διεκδικούν το Gallaxy, η πώληση του οποίου θα μειώσει σημαντικά το επίπεδο NPLs της τράπεζας. 

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς και ενώ αναμένονταν οι εξελίξεις για το θέμα της μετατροπής των CoCos, υπήρξε μία θετική έκθεση της JPMorgan στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η μετατροπή αυτή θα έχει διπλό όφελος για την ελληνική τράπεζα, ενώ παράλληλα οι αρνητικές συνέπειες για τους ιδιώτες μετόχους θα είνια βραχυχρόνιες. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πέραν των τραπεζικών τίτλων, ξεχωρίζει και η μετοχή του ΟΤΕ (+2,71%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-0,75%), της Μυτιληναίος (-0,48%) και της Fourlis (-0,45%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,1%) και των Πρώτων Υλών (+2,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-0,71%) και του Εμπορίου (-0,44%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 4.388.409 και 1.417.648 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Lamda Development με 1,836 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 1,319 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη +19,83% και Frigoglass+9,38%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Επίλεκτος -19,69% και SATO -19,51%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatistirio, agores, stocks, markets, xa
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες στο ΧΑ, εβδομαδιαία πτώση 3,56%

Μακριά από το χαμηλό της ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, θετικό πρόσημο στις τράπεζες. Οι φόβοι για την αλλαγή των μακροοικονομικών δεδομένων λόγω του lockdown έχουν κόψει την ανοδική δυναμική της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Με τραπεζικό «αέρα» ξεπερνά και τις 810 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στις 817 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη άνω του 1%. Κέρδη +1,7% για τις τραπεζικές μετοχές με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της μετατροπής των CoCos σε μετοχές.