ΓΔ: 1481.06 0.23% Τζίρος: 37.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τρ. Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για τα CoCos - Tι σημαίνει για τη μετοχή

Στις 12 - 13 Νοεμβρίου λαμβάνει ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ την απόφαση για την πληρωμή του κουπονιού και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την επιτρέψει, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή σε μετοχές.

Πλησιάζει η ώρα της μεγάλης απόφασης, για τον «βραχνά» των CoCos, καθώς τις επόμενες ημέρες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αν θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ετησίου τοκομεριδίου, κάτι που συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες, ή αν θα πει «όχι», πυροδοτώντας τη μετατροπή τους σε μετοχές.

Τραπεζικές πηγές και η επενδυτική κοινότητα θεωρούν περίπου ως δεδομένη τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αποφασίστηκαν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης ημέρας στην περίπτωση που η τράπεζα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές είναι η μοναδική λύση που εξετάζει η τράπεζα, στην περίπτωση που ο SSM δεν επιτρέψει την αποπληρωμή του τοκομεριδίου, καθώς κάθε άλλη εναλλακτική (πληρωμή τοκομεριδίου με έκδοση μετοχών ή ειδικών ομολόγων) θα ήταν ασύμφορη, τόσο λόγω υψηλού κόστους όσο και της αβεβαιότητας για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική η αποπληρωμή των CoCos.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η απόφαση του SSM αναμένεται να ληφθεί στις 12 ή 13 Νοεμβρίου, ωστόσο θα δημοσιοποιηθεί στο ευρύ κοινό περίπου μια εβδομάδα αργότερα, περί τις 20 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς για την επικύρωση της απόφασης του SSM και την ενεργοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των νέων μετοχών που θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η δραστική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας δεν θα προκαλέσει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΤΧΣ δήλωσε ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας», ενώ και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προκρίνει αλλαγές στη διοίκηση.

Τι θα γίνει με τη μετοχή

Σύμφωνα με τη σύμβαση Τρ. Πειραιώς– ΤΧΣ, στην περίπτωση μετατροπής των CoCos σε μετοχές θα εκδοθούν 394,4 εκατ. νέες μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις 436,6 εκατ. μετοχές που υπάρχουν σήμερα αυξάνοντας το συνολικό αριθμό μετοχών της τράπεζας σε περίπου 831 εκατ. μετοχές.

Η τιμή έκδοσης θα είναι 6 ευρώ ανά μετοχή, όσο ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, ενώ στη μέθοδο προσδιορισμού του αριθμού των νέων μετοχών που θα εκδοθούν υπάρχει πρόβλεψη και για την κάλυψη των δυο τοκομεριδίων που δεν πληρώθηκαν.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα από 26,4% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 61,3%.

Σε ότι αφορά την τιμή της μετοχής, μετά την έκδοση των νέων μετοχών δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή ή προσαρμογή της τιμής λόγω της εταιρικής μεταβολής. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η τιμή μιας μετοχής δεν προσαρμόζεται σε περίπτωση μετατροπής ενός μετατρέψιμου ομολόγου, όταν η νέα θεωρητική τιμή είναι υψηλότερη από την παλαιά τιμή.

Για το πώς θα αντιδράσει βραχυρόνια η τιμή της μετοχής στις εξελίξεις αυτές υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η γενικότερη κατάσταση των αγορών θα είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οριστική λύση του βραχνά των CoCos, που αποτελούσαν μεγάλη εστία αβεβαιότητας και ανησυχίας για την τράπεζα, αποτελεί θετική εξέλιξη και θα επηρεάσει θετικά την εφεξής πορεία της μετοχής.

Από την άλλη πλευρά η προοπτική μιας νέας αύξησης κεφαλαίου, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του σχεδιασμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της επιστροφής, σε δεύτερο χρόνο, της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια, αποτελεί παράγοντα που θα προκαλεί πίεση στη μετοχή.

Σημειώνεται ότι, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής (0,6550 ευρώ), η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 286 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν από την μετατροπή των CoCos τότε η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε 544 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank διαμορφώνεται σε 668 εκατ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 820 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα 1,055 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρατικό έλεγχο οδηγεί την Τρ. Πειραιώς η μετατροπή των CoCos σε μετοχές

Τι αποφασίσθηκε σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το μέλλον της Τρ. Πειραιώς. Πώς το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα ελέγξει το 61,3% των μετοχών των μετοχών της τράπεζας, τι θα γίνει με τη διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Με επιδόσεις ρεκόρ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το placement

Με οδηγό την ισχυρή πιστωτική επέκταση, η τράπεζα στοχεύει σε κέρδη 2,9 δισ. στην 3ετία 2024 - 2026 και διανομή μερισμάτων 1,2 δισ. Ιστορικά υψηλές επιδόσεις στο δ' τρίμηνο του 2023. Κατατίθεται το Ενημερωτικό, αρχές Μαρτίου η διάθεση μετοχών του ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Αποτελέσματα, νέο business plan και αρχές Μαρτίου το placement

Στις 14/2 μαζί με τα αποτελέσματα του 2023 η διοίκηση θα ανακοινώσει νέο business plan για την τριετία 2024 - 2026. Ακολουθεί το Ενημερωτικό στην Επ. Κεφαλαιαγοράς. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πακέτο του ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πού θα «προσγειωθεί» η μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου

Σήμερα το Ενημερωτικό Δελτίο, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών, μέχρι την Παρασκευή οι εγγραφές. Συμμετοχή από Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Tι εκτιμούν αναλυτές για τη μετοχή.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Πρώτος στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

Την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι μετά το επιτυχημένο placement η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πρωταγωνιστήσει και στην Ευρώπη.