ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τραπεζική επέλαση στο Χρηματιστήριο, με +11,89%. Στο +4,5% ο Γενικός Δείκτης

Με άλμα +22,99% αντιδρά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Που οφείλεται το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών.

Συνεχίζεται το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών καθώς οι προσδοκίες για την μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τις εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου, αλλά και τα νέα για την Τράπεζα Πειραιώς, με την μετατροπή των CoCos σε μετοχές, αναθερμαίνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει άλμα +22,99% καθώς η επίλυση του ζητήματος των CoCos, που αποτελούσαν πηγή αβεβαιότητας για την τράπεζα, ενισχύουν την εμπιστοσύνη. Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας θα επιταχύνει το βηματισμό της για την μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει στις 12.53 άλμα +4,55%, και διαπραγματεύεται 685 μονάδες ενώ ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει ράλι +11,89%. Η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει άνοδο +14,1%, της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 9,75% ενώ κέρδη +9,10% σημειώνει η μετοχή της Eurobank.

Κομβική εξέλιξη θεωρείται η εύρεση εμβολίου που δημιουργεί εύλογες προσδοκίες για την ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών το 2021 βελτιώνοντας δραστικά τις συνθήκες για τις τράπεζες. Η ταχύτερη επιστροφή των οικονομιών στην κανονικότητα θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής πληρωμής δόσεων ενώ τραπεζικές πηγές θεωρούν εφικτό το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας να διαμορφωθούν στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών και διαπραγματεύονται σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των αυξήσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. 

Και στην Ευρώπη ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει άνοδο άνω του 3% λόγω των προσδοκιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας μετά την εύρεση εμβολίου.

Πολύ πίσω η εγχώρια αγορά

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ακολουθήσει την άνοδο που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές αγορές. Σημειώνεται ότι με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει, από τις αρχές του έτους, απώλειες -28,5% ενώ στο ίδιο διάστημα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -7,4%. Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο οι εγχώριος δείκτης υποχωρεί κατά -65% ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο -21,4%.

Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι εκτός από τα καλά νέα για την Τράπεζα Πειραιώς και το εμβόλιο ώθηση στην εγχώρια αγορά δίνουν και εντολές αγοράς για την κάλυψη ανοιχτών θέσεων σε τραπεζικές μετοχές.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.