ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ράλι πάνω από τις 700 μονάδες στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

O κλαδικός δείκτης ενισχύεται 4,5%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει το ράλι της. Πτώση για Aegean, εν αναμονή των αποτελεσμάτων και του σχεδίου διάσωσης.

Με άνοδο άνω του 1% ξεκινά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακτώντας εκ νέου τις 700 μονάδες, που έχασε οριακά στο κλείσιμο της Παρασκευής, εν μέσω του θετικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές και της αισιοδοξίας ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της Covid - 19. 

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ξανά οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 4,5%. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη αυτό τον μήνα έχουν ξεπεράσει το 30%, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η λήξη της πανδημίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την αποφυγή μεγάλου ύψους νέων προβληματικών δανείων, αλλά και για τις τιτλοποιήσεις για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.

Αυτή την εκτίμηση επιβεβαίωσε η σημερινή ανακοίνωση για την επιλογή επενδυτή από την Alpha Bank για το Galaxy και τη Cepal, με την οποία μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση η μεγαλύτερη ως τώρα τιτλοποίηση προβληματικών δανείων από ελληνική τράπεζα.

Η Τρ. Πειραιώς συνεχίζει το ράλι της (+7,6%), καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 2 δισ. ευρώ από την μετατροπή των CoCos σε μετοχές χαρακτηρίστηκε πιστωτικά θετική από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Η Alpha Bank ενισχύεται 4,7%, έπειτα από την επιβεβαίωση ότι η Davidson Kempner είναι προτιμητέος επενδυτής για το Galaxy, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η ΕΤΕ καταγράφει άνοδο 3,7%, ενώ η Eurobank 2,6%. 

O Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,3% στις 708,37 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί σε ποσοστό 6,68% την προηγούμενη εβδομάδα και 22,82% από τις αρχές Νοεμβρίου. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,62 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,2%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,22%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (3,2%), της ΕΥΔΑΠ (1,47%) και του ΟΠΑΠ (1,34%), ενώ πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (6,6%) και της Viohalco (0,6%).

Η αεροπορική εταιρεία ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα 9μήνου, ωστόσο τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον σχολιασμό από τη διοίκηση του σχεδίου που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. 

Το σχέδιο προβλέπει πως το Δημόσιο θα στηρίξει την αεροπορική εταιρεία με 120 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση πως οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν  σε αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το Δημόσιο λαμβάνει δικαιώματα προαίρεσης (warrants) για την απόκτηση μετοχών της Aegean εντός της προσεχούς πενταετίας, σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν στην οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο την ημερομηνία μετατροπής των warrants

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ