ΓΔ: 874.56 -0.20% Τζίρος: 30.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Alpha Bank: Δεκέμβριο οι υπογραφές για το Galaxy και τη Cepal

Η Davidson Kempner επικράτησε έναντι της Pimco στη διεκδίκηση του project Galaxy, μέσω του οποίου η Alpha θα μειώσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από 29% σε 13%.

Η υπογραφή της συμφωνίας εντός του Δεκεμβρίου 2020, για την ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής του project Galaxy, αποτελεί τον κεντρικό στόχο της διοίκησης της Alpha Bank, μετά την επιλογή της Davidson Kempner ως προτιμητέου επενδυτή για τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν το Σαββατοκύρικο η Davidson Kempner επικράτησε έναντι της Pimco στη διεκδίκηση του project Galaxy, που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση έως 100% της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, έναντι 290 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Alpha Bank ανακοίνωσε την επιλογή της Davidson Kempner.

Για την επιλογή του επενδυτή μέτρησαν ιδιαίτερα η αποφασιστικότητα του επενδυτή να διασφαλίσει την  ανάπτυξη της Cepal με στόχο να καταστεί ο μεγαλύτερος servicer στην Ελλάδα, αλλά και η βούληση της Davidson Kempner να κινηθεί με υψηλή ταχύτητα με στόχο την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός του χρονοδιαγράμματος της διοίκησης Ψάλτη

Η Davidson Kempner έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια περίοδο, μέσω του servicer Prelios που της ανήκει στην Ιταλία, υπέγραψε συμφωνία και με την ιταλική Intesa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στις τάξεις της Alpha Bank, αν και επισήμως οι άνθρωποι της έχουν αποφύγει τοποθετήσεις για την πρόοδο της συναλλαγής, ωστόσο επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη της συναλλαγής. Επισημαίνουν το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με την επανέναρξη της διαδικασίας της συναλλαγής, τις προσφορές που κατατέθηκαν και την τελική επιλογή προτιμητέου επενδυτή.

Μια άλλη Alpha Bank

Η ολοκλήρωση του project Galaxy και η αποδέσμευση του ισολογισμού της τράπεζας από το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων θα οδηγήσει σε μια «νέα» Alpha Bank.

Μετά το Galaxy, η Alpha Bank θα έχει περιορίσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από 29% σήμερα στο 13% ενώ το απόθεμα των NPLs στην εγχώρια αγορά θα μειωθεί από το ύψος των 12 δισ. ευρώ στα 4,7 δισ. ευρώ. Τα NPEs, που περιλαμβάνουν και δάνεια που έχουν ρυθμιστεί ή εμφανίζουν ενδείξεις ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αποπληρωμής, από 18,3 δισ. ευρώ σήμερα θα περιοριστούν στα 8 δισ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση επενδυτή, η Alpha Bank είχε υποβάλει τρεις αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων – σχέδιο Ηρακλής, για την παροχή εγγύησης για ομολογίες αξίας 3,7 δισ. ευρώ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας εντός Δεκεμβρίου θα επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η διοίκηση της Alpha Bank και θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του business plan που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, παρά την ριζική ανατροπή των δεδομένων που προκάλεσε η πανδημία.

Στην τελική ευθεία ο μετασχηματισμός της Cepal

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μετασχηματισμού της Cepal στο πλαίσιο της συναλλαγής. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης (carve out) των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων (Retail και Wholesale), μαζί με το προσωπικό που τις στελεχώνει, από την Alpha Bank στη Cepal.

Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank το ποσοστό όσων έχουν ήδη αποδεχθεί την εθελοντική τους μεταφορά στον Servicer υπερβαίνει το 90%. Υπενθυμίζεται ότι στη Cepal μεταφέρονται οι Διευθύνσεις Καθυστερήσεων Retail και Wholesale καθώς επίσης και των Περιφερειακών Κέντρων ανά την Ελλάδα, προς το προσωπικό των οποίων χορηγήθηκε χρηματική παροχή ύψους 10 μικτών μισθών, με ελάχιστο όριο τα 25.000 ευρώ, ενώ διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και οι λοιπές παροχές.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, το σύνολο της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων της τράπεζας περνάει στη Cepal, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την εταιρεία ώστε να αναδειχθεί στον ισχυρότερο, με όρους χαρτοφυλακίων υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητο servicer μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει, μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε 33 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Τα επόμενα βήματα της αύξησης και το «στοίχημα» της τιμής

Τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, ενώ θα προηγηθεί ο καθορισμός εύρους τιμής από τη διοίκηση. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι άτυπος στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή στο 1 ευρώ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόση ρευστότητα θα απορροφήσει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 15% και 9% των μετοχών της τράπεζας και θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 200 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Στο 65% το ποσοστό των ξένων θεσμικών.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Μαραθώνιος επαφών με ξένους πριν τις ανακοινώσεις για την ΑΜΚ

Δύο στοιχεία τόνισαν στους ξένους επενδυτές τα στελέχη της τράπεζας: η άντληση κεφαλαίων έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και οι παλαιοί μέτοχοι θα λάβουν όσες μετοχές αντιστοιχούν στη συμμετοχή τους.