ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κρατάει τα κέρδη του ο Γ. Δείκτης με ισχυρή στήριξη από τις τράπεζες

«Βουτιά» 9% για την Aegean, σε συνέχεια του σχεδίου που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σχέδιο που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας πάνω από τις 700 μονάδες, εν μέσω ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της αισιοδοξίας ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της Covid - 19. 

Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,9% στις 705,76 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 708,88 μονάδες (+1,35%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,83 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,08%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ξανά οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 3,5%. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη αυτό τον μήνα έχουν ξεπεράσει το 30%, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η λήξη της πανδημίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την αποφυγή μεγάλου ύψους νέων προβληματικών δανείων, αλλά και για τις τιτλοποιήσεις για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.

Αυτή την εκτίμηση επιβεβαίωσε η σημερινή ανακοίνωση για την επιλογή επενδυτή από την Alpha Bank για το Galaxy και τη Cepal, με την οποία μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση η μεγαλύτερη ως τώρα τιτλοποίηση προβληματικών δανείων από ελληνική τράπεζα.

Η Τρ. Πειραιώς συνεχίζει το ράλι της (+7,4%), καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 2 δισ. ευρώ από την μετατροπή των CoCos σε μετοχές χαρακτηρίστηκε πιστωτικά θετική από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Η Alpha Bank ενισχύεται 3,9%, έπειτα από την επιβεβαίωση ότι η Davidson Kempner είναι προτιμητέος επενδυτής για το Galaxy, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η ΕΤΕ καταγράφει άνοδο 3,55%, ενώ η Eurobank 3,6%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο, μετά τις τράπεζες, καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (3,8%), της ΕΥΔΑΠ (1,6%) και του ΟΠΑΠ (1,1%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (9%) και της Viohalco (2,1%).

Η αεροπορική εταιρεία ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα 9μήνου, ωστόσο τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον σχολιασμό από τη διοίκηση του σχεδίου που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σχέδιο που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Το σχέδιο προβλέπει πως το Δημόσιο θα στηρίξει την αεροπορική εταιρεία με 120 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση πως οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν  σε αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το Δημόσιο λαμβάνει δικαιώματα προαίρεσης (warrants) για την απόκτηση μετοχών της Aegean εντός της προσεχούς πενταετίας, σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν στην οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο την ημερομηνία μετατροπής των warrants.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών και του Πετρελαίου (2,7%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (1,52%) και των Πρώτων Υλών (1,4%). 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Απόρθητες» και σήμερα οι 900 μον., γύρισαν στο «μείον» οι τράπεζες

Εν μέσω περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να βρει τα «καύσιμα» που χρειαζόταν για να σπάσει το φράγμα των 900 μονάδων. Έχασαν όλα τα κέρδη την τελευταία ώρα οι τράπεζες.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Πλησιάζει πάλι τις 900 μονάδες ο Δείκτης, συνεχή τα ρεκόρ στα ομόλογα

Επανήλθαν σε άνοδο, αλλά χωρίς μεγάλη ορμή, οι τραπεζικές μετοχές και ο Δείκτης δίνει τη «μάχη» για τις 900 μονάδες. Στο 0,544% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τι λέει η Citi για τις αποτιμήσεις.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Με στήριγμα τις τράπεζες επιχειρεί να διασπάσει τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις που προήλθαν από το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν και δίνουν στήριξη στην αγορά στην προσπάθεια να σπάσει και σήμερα το φράγμα των 900 μονάδων.