ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ράλι χωρίς παύση στο Χρηματιστήριο, υψηλές ταχύτητες στις τράπεζες

Επιβεβαιώνεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση μετά τα «σήματα» από Κομισιόν και ΔΝΤ. Στο επίπεδο των 760 μονάδων ο Δείκτης, με κέρδη της τάξεως του 3% και διψήφιο ποσοστό ανόδου του τραπεζικού δείκτη.

Την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο δεν αποτελεί μια έκλαμψη, αλλά θα έχει συνέχεια μεσοπρόθεσμα, καθώς η αγορά «πιάνει το νήμα» που είχε κοπεί τον Μάρτιο, με την κρίση του κορονοϊού, αλλά και τις προσδοκίες για γρήγορη εξυγίανση των τραπεζών, αντανακλά η σημερινή ισχυρή ανοδική κίνηση στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με το Γενικό Δείκτη να καταλαμβάνει και το «οχυρό» των 760 μονάδων και τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει δυναμικά, με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στις 12.30, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 758 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο λίγο μικρότερη του 3%, ενώ στις 12.00 είχε ξεπεράσει τις 760 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, που αποτελεί σήμερα την κινητήριο δύναμη της αγοράς, κέρδιζε πάνω από 10%, με την Εθνική και την Alpha να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο (13% και 10,5%, αντίστοιχα) και την Eurobank με την Πειραιώς να ακολουθούν, με άνοδο 10% και περίπου 8%. Ο τζίρος των συναλλαγών υψηλός για μία ακόμη συνεδρίαση, διαμορφωνόταν στα 45 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος λόγος, πέραν της αισιοδοξίας για τα εμβόλια και την αναμενόμενη επάνοδο στην κανονικότητα, για τον οποίο οι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμμένοι να «ποντάρουν» στις ελληνικές μετοχές είναι ότι λαμβάνουν διαδοχικά «σήματα» που επιβεβαιώνουν ότι οι μακροοικονομικοί και τραπεζικοί κίνδυνοι που δημιούργησε η πανδημία αρχίζουν να φεύγουν από το προσκήνιο, κάτι που σημαίνει ότι και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, μετά το ράλι κατά 30% τον Νοέμβριο, οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές:

  • Οι διεθνείς οργανισμοί που επιτηρούν την οικονομία συμφωνούν ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται είναι ορθή και δεν υπάρχει κίνδυνος, τα επόμενα χρόνια, να αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Eurogroup απελευθέρωσαν χθες τη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους 767 εκατ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ, στη δική του αξιολόγηση της οικονομίας, επισήμανε ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνουν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, χαμηλότερες από το 15%, ποσοστό που οριοθετεί τη βιωσιμότητά του.
  • Η αγορά ομολόγων, με τη βοήθεια και από τα μέτρα της ΕΚΤ, παραμένει υποστηρικτική για την Ελλάδα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται και σήμερα πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά, πέριξ του 0,63%.
  • Σχετικά με τις τράπεζες, η κυβέρνηση δήλωσε στο ΔΝΤ ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση των εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ εξετάζει την πρόταση της ΤτΕ για bad bank, την οποίο το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο συστατικό μιας ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια ώρα, η ευχάριστη έκπληξη από τις ανακοινώσεις της Εθνικής, με συνολική και λειτουργική κερδοφορία υψηλότερη από τις προβλέψεις της αγοράς, προστίθεται στις εξίσου θετικές ανακοινώσεις των άλλων συστημικών τραπεζών, που έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία για τις προοπτικές του κλάδου. Σημειώνεται ότι η Εθνική είναι πρώτη σε ποσοστό ανόδου μετοχή στη σημερινή συνεδρίαση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ενδιαφέρον προσελκύουν πολλές ακόμη μετοχές. Με μεγάλο τζίρο κερδίζουν περίπου 5% η μετοχή της Motor Oil και πάνω από 1% οι μετοχές των Mytilineos, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ. Πάνω από 2% τα κέρδη για την Coca Cola και 0,50% για τον ΟΤΕ, τις δύο πιο «βαριές» μετοχές της αγοράς. Στο 5%, περίπου, τα κέρδη της MIG, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την πώληση της Vivartia και την τριετή παράταση στα δάνεια από την Τρ. Πειραιώς. Ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Jumbo και της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ