ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κρατά τα κέρδη το ΧΑ, «κλειδώνει» τις 750 μονάδες, ράλι στις τράπεζες

Ισχυρή ώθηση, με διψήφια ποσοστά, από τις τράπεζες. Άνοδος σε Motor Oil, EXAE και ΕΛΠΕ. Πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines, της ΔΕΗ και της Jumbo.

Πάνω από το 2% διατηρούνται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει «κλειδώσει» τις 750 μονάδες και να κινείται στο πνεύμα των διεθνών αγορών, που επίσης σημειώνουν σημαντική άνοδο. 

Στις 15.00, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 751,69 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 83,32 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 2,1%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,1%.

Ράλι 7,8% για τον τραπεζικό δείκτη, με την ΕΤΕ να ενισχύεται 11,4%, την Alpha Bank να κερδίζει 7,9%, τη Eurobank κινείται στο +8,4% και την Τρ. Πειραιώς στο +6%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (5,04%), EXAE (3,7%) και της ΕΛΠΕ (2,6%). Πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (4%), της ΔΕΗ (1,01%) και της Jumbo (0,33%).

Η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μεταβίβασης της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων της Alpha Bank στη θυγατρική της Cepal στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας και το project Galaxy που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, με αυξημένη κερδοφορία προ φόρων κατά 32%, στα 612 εκατ. ευρώ, έκλεισε το 9μηνο του 2020 για την Εθνική Τράπεζα, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές που χαρακτηρίζονται ως υψίστης σημασίας από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Παύλο Μυλωνά: την αποεπένδυση από την Εθνική Ασφαλιστική και την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Frontier.

Η σημερινή ισχυρή ανοδική κίνηση στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να καταλαμβάνει και το «οχυρό» των 760 μονάδων και τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει δυναμικά, με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αντανακλά την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο δεν αποτελεί μια έκλαμψη, αλλά θα έχει συνέχεια μεσοπρόθεσμα, καθώς η αγορά «πιάνει το νήμα» που είχε κοπεί τον Μάρτιο, με την κρίση του κορονοϊού, αλλά και τις προσδοκίες για γρήγορη εξυγίανση των τραπεζών. 

Ο κύριος λόγος, πέραν της αισιοδοξίας για τα εμβόλια και την αναμενόμενη επάνοδο στην κανονικότητα, για τον οποίο οι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμμένοι να «ποντάρουν» στις ελληνικές μετοχές είναι ότι λαμβάνουν διαδοχικά «σήματα» που επιβεβαιώνουν ότι οι μακροοικονομικοί και τραπεζικοί κίνδυνοι που δημιούργησε η πανδημία αρχίζουν να φεύγουν από το προσκήνιο, κάτι που σημαίνει ότι και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, μετά το ράλι κατά 30% τον Νοέμβριο, οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές:

  • Οι διεθνείς οργανισμοί που επιτηρούν την οικονομία συμφωνούν ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται είναι ορθή και δεν υπάρχει κίνδυνος, τα επόμενα χρόνια, να αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Eurogroup απελευθέρωσαν χθες τη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους 767 εκατ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ, στη δική του αξιολόγηση της οικονομίας, επισήμανε ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνουν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, χαμηλότερες από το 15%, ποσοστό που οριοθετεί τη βιωσιμότητά του.
  • Η αγορά ομολόγων, με τη βοήθεια και από τα μέτρα της ΕΚΤ, παραμένει υποστηρικτική για την Ελλάδα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται και σήμερα πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά, πέριξ του 0,63%.
  • Σχετικά με τις τράπεζες, η κυβέρνηση δήλωσε στο ΔΝΤ ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση των εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ εξετάζει την πρόταση της ΤτΕ για bad bank, την οποίο το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο συστατικό μιας ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια ώρα, η ευχάριστη έκπληξη από τις ανακοινώσεις της Εθνικής, με συνολική και λειτουργική κερδοφορία υψηλότερη από τις προβλέψεις της αγοράς, προστίθεται στις εξίσου θετικές ανακοινώσεις των άλλων συστημικών τραπεζών, που έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία για τις προοπτικές του κλάδου. Σημειώνεται ότι η Εθνική είναι πρώτη σε ποσοστό ανόδου μετοχή στη σημερινή συνεδρίαση.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ