ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» για το πρόσημο στο ΧΑ, κρατούν τα κέρδη οι τράπεζες

Η αγορά κινείται σε ανοδική τροχιά για ένατη συνεδρίαση, με τις τραπεζικές μετοχές να διατηρούνται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Περιόρισε και τελικά αντέστρεψε την άνοδο που σημείωνε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ λίγο αργότερα ξαναγύρισε σε θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται γύρω από τα επίπεδα των 760 μονάδων. Σημειώνεται πως η αγορά κινείται σε ανοδική τροχιά για ένατη συνεδρίαση, με τις τραπεζικές μετοχές να διατηρούνται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,04% στις 758,55 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε έως και τις 768,66 μονάδες (1,38%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 79,37 εκατ. ευρώ.

Ανθεκτικός ο τραπεζικός δείκτης που σημειώνει άνοδο άνω του 1%, με την ΕΤΕ να ενισχύεται 2,8%, τη Eurobank να κινείται στο 0,9%, την Alpha Bank να κερδίζει 0,7%, ενώ η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί 1,2%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (2,4%), της ΕΧΑΕ (1,9%) και του Μυτιληναίου (1%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (2,5%), της ΔΕΗ (1,8%), της Motor Oil (1,8%) και του ΟΛΠ (0,8%). 

Σύμφωνα με το Business Daily, η ορμή των τραπεζικών μετοχών έχει αιφνιδιάσει και τους πλέον αισιόδοξους. Η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών αποδίδεται σε σειρά λόγων:

  • Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα (μετά την έλευση των εμβολίων) θα «κρατήσει» στο χαμηλό εύρος των εκτιμήσεων τα νέα NPEs λόγω του κορονοιού, θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως το project Galaxy της Alpha Bank, την επιτάχυνση νέων τιτλοποιήσεων όπως Phoenix και Vega της Τράπεζας Πειραιώς και την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Θα επιτρέψει επίσης την εκκίνηση νέων τιτλοποιήσεων, ενώ μεγάλα οφέλη αναμένονται για τον κλάδο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά την πανδημία και την αξιοποίηση των πόρων του Αναπτυξιακού Ταμείου.
  • Επίσης η αγορά φαίνεται ότι πιστεύει ότι και νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η bad bank της ΤτΕ και ο Ηρακλής 2, θα βοηθήσουν την προσπάθεια των τραπεζών για την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν την προοπτική επιστροφής των τραπεζών σε ισχυρή κερδοφορία μετά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του προσωπικού και τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων.

Η αγορά φαίνεται πως προεξοφλεί ότι η εξομάλυνση των συνθηκών στο μέτωπο της πανδημίας, η αναμενόμενη ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη από το 2021 και οι ευκαιρίες που δημιουργεί για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν τον κλάδο να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ