ΓΔ: 877.11 -1.08% Τζίρος: 22.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:28:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πτώση άνω του 2% για τον Γεν. Δείκτη με σημαντικές τραπεζικές απώλειες

Στην αιχμή της υποχώρησης οι τραπεζικές μετοχές, αν και οι πιέσεις διαχέονται σε όλο το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, με μόλις δύο μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να έχουν θετικό πρόσημο.

Νέα διεύρυνση απωλειών σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται οριακά άνω των 760 μονάδων και την πτώση να διαχέεται σε όλο το ταμπλό της αγοράς, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, αν και όχι επιθετικές, γεγονός που αποδεικνύει και η διατήρηση του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. 

Η προοπτική ενός πιο αυστηρού lockdown στην Αττική και μάλιστα ανάλογου με αυτό που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,24% στις 760,57 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 4,20 εκατ. ευρώ, ενώ εκ των μετοχών που έχουν συναλλαγές μόλις 21 εμφανίζουν κέρδη, 86 να υποχωρούν και 13 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Πτώση 2,55% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με μόλις δύο μετοχές να έχουν θετικό πρόσημο, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται κατά 1,69%. 

Η άμεση σύνδεση των τραπεζικών μετοχών με την πορεία του οικονομικού κύκλου είναι η βασική αιτία που οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη σε απώλειες 4,9%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 5,29%, την Eurobank να σημειώνει πτώση 4,78%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 4,87% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -5,06%. 

Όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας αυτή τη στιγμή το κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι φθάνει στα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί εάν υπάρξει ανάγκη παράτασή τους. Πάντως ο κ. Σταϊκούρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο ώστε μπορούν να καλύψουν ενδεχόμενες νέες αναγκαστικές δαπάνες. 

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα της σημερινής συνεδρίασης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κέρδη εμφανίζουν μόνο οι μετοχές των Lamda Development (+0,64%) και Σαράντης (+0,23%). Πέραν των τραπεζικών τίτλων τις υψηλότερες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo (-3%), ΟΠΑΠ (-2,69%) και ΕΛΠΕ (-2,9%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ