ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών, ενώ το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κόστος καθολικού lockdown.

Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στα τεκμήρια διαβίωσης, όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην ισχύσει για όσο διαρκεί η πανδημία η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ύψος τουλάχιστον 30% του εισοδήματος, είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί όταν υπάρχουν και θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα για τις συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 21 δισ. ευρώ, με τα 11 δισ. ευρώ να αφορούν νοικοκυριά.

Προσέθεσε ακόμη ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση καλύπτουν μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown στην Αττική, είπε ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, παρέπεμψε στο καλοκαίρι όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Για τις επιταγές που σφραγίστηκαν μέσα στον Ιανουάριο και πριν τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στην πληρωμή τους, είπε ότι η ρύθμιση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Για το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας, η πληρωμή των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι σκέψη για να δοθεί νέα παράταση, ούτε σενάριο για στοχευμένες μειώσεις ή διευκολύνσεις στην πληρωμή.

Σχετικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, κάλεσε τους περίπου 25.000 δικαιούχους που δεν έχουν δώσει ακόμη το IBANK να το κάνουν μέχρι τις 10:00 σήμερα το πρωί, ώστε να πάρουν τα χρήματα τους σήμερα το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι όπως υπήρξε πρόβλεψη για όσους έβαλαν πετρέλαιο τον Ιανουάριο του 2021, θα υπάρξει πρόβλεψη και για αυτούς που θα βάλουν πετρέλαιο τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεντακόσια εκατ. το μήνα το κόστος από τα νέα περιοριστικά μέτρα

Το κράτος έχει ακόμη δυνατότητες να προσφέρει στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αξιοποιώντας την πρόσβαση στις αγορές, αλλά όλοι πρέπει να προσέξουν τι ζητούν, τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.