ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank
Φωτο: Shutterstock

Pantelakis Sec: Γιατί αξίζει η Eurobank premium στην αποτίμηση μετοχής

Η ταχύτερη από το προβλεπόμενο μείωση NPE και η προβλεπόμενη αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 10% δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση από τις μετοχές των άλλων τραπεζών τονίζει η χρηματιστηριακή.

H Eurobank δικαιούται αποτίμηση με premium έναντι των άλλων συστημικών τραπεζών επειδή είναι η πρώτη που ολοκληρώνει την διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού και θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPE μέσα στο 2021, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από την προηγούμενη εκτίμηση, κάτι που θα επιτρέψει να αυξηθεί ταχύτερα η μελλοντική απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της Pantelakis Sec σε σημερινό σχόλιο της για την χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2020 της Eurobank, όπου τονίζει επίσης ότι η αγορά θα ικανοποιηθεί από την νεότερη ενημέρωση της τράπεζας για την μείωση των NPE και το επιχειρησιακό σχέδιο καθώς η επιτυχής εφαρμογή του θα φέρει την μετοχή να διαπραγματεύεται με σχέση τιμής προς κέρδη 4,3 με βάση την εκτίμηση για το 2022 και με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 6%, καθώς και με επάρκεια κεφαλαίων.

Σχετικά με τα αποτελέσματα η Pantelakis σημειώνει ότι στο τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις καθώς ανήλθαν σε 196 εκατ. ευρώ χάρις στην αύξηση των προμηθειών κατά 14% σε τριμηνιαία βάση και στην μείωση των προβλέψεων κατά 7%.Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν 4% στα 865 εκατ. ευρώ και ήταν υψηλότερα από την πρόβλεψη της χρηματιστηριακής, ενώ χαμηλότερος από την πρόβλεψη ήταν ο δείκτης κόστους ρίσκου που διαμορφώθηκε σε 1,5%.

Η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων ενισχύθηκε από τα εκτάκτως αυξημένα κέρδη συναλλαγών που έφτασαν τα 447 εκατ. ευρώ. Η Pantelakis σημειώνει ότι η Eurobank θα επιτύχει νωρίτερα τον στόχο για μονοψήφιο NPE, η επίτευξη του οποίου επισπεύδεται κατά ένα έτος μέσα από μία νέα μεγάλη τιτλοποίηση δανείων 3,3 δισ. ευρώ (το σχέδιο «Mexico») η οποία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021 με επίπτωση 50 μονάδων βάσης στα κεφάλαια. Με αυτή την τιτλοποίηση ο δείκτης NPE αναμένεται να μειωθεί στο 9% ως το τέλος του χρόνου από 14% σήμερα για να υποχωρήσει περαιτέρω στο 6% το 2022.

Σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η Eurobank προβλέπει ότι ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων θα αυξηθεί στο 12,8% ως το τέλος του 2021 και στο 13,7% ως το τέλος του 2022. Το 2022 εκτιμάται ότι η τράπεζα θα πετύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ενώ η διοίκηση της τράπεζας άφησε να εννοηθεί ότι θα επανέλθει από το 2023 σε διανομή μερισμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώθηκαν» τα βασικά μεγέθη της Eurobank στο πρώτο εξάμηνο

Σχεδόν τετραπλάσια τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, πέντε φορές πάνω τα κέρδη ανά μετοχή και εκτίναξη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 27,5%. Νέες εκταμιεύσεις δανείων €5,2 δισ. Άλλαξε επί τα βελτίω το πλάνο για το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αναμορφώθηκε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σκοπός της Επιτροπής παραμένει να συνδράμει τη Διοίκηση της Τράπεζας στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου και να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Η πορεία της τράπεζας ενισχύει τις πιθανότητες διανομής μερίσματος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε στη ΓΣ  ότι η πορεία της τράπεζας την εφετινή χρονιά «ενισχύει την πεποίθησή μας για την διανομή μερίσματος». Έτος ορόσημο το 2021 για τον Όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στις 21 Ιουλίου η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, μεταξύ των θεμάτων θα είναι και η έγκριση της σχετικής τροποποίησης της Τριμερούς Συμφωνίας Πλαισίου Συνεργασίας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.