Φωτο: Shutterstock

Μηδένισε το... κοντέρ επιτοκίου στα έντοκα 6μηνης διάρκειας

Το Δημόσιο άντλησε με τη νέα έκδοση 6μηνων εντόκων το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο υποχώρησε από το 0,1% της προηγούμενης δημοπρασίας στο μηδέν, ενώ η υπερκάλυψη της έκδοσης αυξήθηκε σε 2,88 φορές.

Στο απόλυτο μηδέν έπεσε σήμερα το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου με τίτλους 6μηνης διάρκειας, ενώ ήδη είναι αρνητικό για τους τίτλους τρίμηνης διάρκειας.

Ειδικότερα, το Δημόσιο άντλησε με τη νέα έκδοση 6μηνων εντόκων το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο υποχώρησε από το 0,1% της προηγούμενης δημοπρασίας στο μηδέν. Η υπερκάλυψη της έκδοσης αυξήθηκε σε 2,88 φορές έναντι 2,44 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τελευταίο ημερήσιο δελτίο του ΟΔΔΗΧ, στη δευτερογενή αγορά τα έντοκα γραμμάτια διαπραγματεύονται με αποδόσεις πολύ κοντά στο μηδέν, με τα επιτόκια τριμήνου να διαμορφώνονται σε 0,08%, εξαμήνου σε 0,20% και έτους σε 0,21%.

Στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων έξι μηνών, στις 2 Οκτωβρίου, το επιτόκιο κινήθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,097% έναντι 0,15% στην αμέσως προηγούμενη έκδοση. Στις αρχές του μήνα, η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο με τίτλους τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,02%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, πτωτικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις όλων των τίτλων και ξεχωρίσουν, με τη σημαντικότερη υποχώρηση, τα 5ετή ομόλογα, που έχουν πέσει πλέον κοντά στο 0,40%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με «τσουχτερό» επιτόκιο 0,36% η έκδοση 6μηνων εντόκων του Δημοσίου

Το Δημόσιο άντλησε με τη νέα έκδοση 6μηνων εντόκων το ποσό των 1,66 δισ. ευρώ και το επιτόκιο αυξήθηκε από το μηδενικό της προηγούμενης δημοπρασίας στο 0,36%, ενώ η υπερκάλυψη της έκδοσης αυξήθηκε σε 1,67 φορές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Aρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετους ομολόγου

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.