ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Pantelakis: Αισιόδοξα μηνύματα από ΔΕΗ, στα 11,50 ευρώ η τιμή - στόχος

Όπως αναφέρεται στην έκθεση το business plan της επιχείρησης προχωρά χωρίς προβλήματα, ενώ στα συν για το 2020 η μείωση του χρέους και η βελτίωση της ρευστότητας.

Ως μία χρονιά με αρκετές δυσκολίες αλλά και αρκετά επιτεύγματα χαρακτηρίζει το 2020 για τη ΔΕΗ η Pantelakis Securities, σε report της στο οποίο σχολιάζει την ανακοίνωση των μεγεθών της επιχείρησης αλλά και τα σχέδιά της για τα επόμενα έτη. Παράλληλα τοποθετεί την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 11,50 ευρώ, έναντι 9,155 στο χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑ. 

Σύμφωνα με την ελληνική χρηματιστηριακή το 2020 αποτέλεσε μία χρονιά μεταμόρφωσης για την επιχείρηση, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 5% σε σύγκριση με τις δικές της εκτιμήσεις και κατά 6% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που είχαν καταθέσει αναλυτές στο Bloomberg. Αυτή η «αστοχία» μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι υπήρξαν μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες από τις λιγνιτικές μονάδες και αύξησης των προβλέψεων από άλλες δραστηριότητες. 

Την ίδια ώρα, όμως, σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση των χρεών της επιχείρησης με ταυτόχρονη βελτίωση της ρευστότητά της, ενώ το business plan παραμένει εντός του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί, ενώ υπογραμμίζει την πρόβλεψη της εταιρείας για μετατροπή της λιγνιτικής μονάδα της Πτολεμαΐδας σε μονάδα φυσικού αερίου νωρίτερα από το αρχικώς προβλεπόμενο, καθώς η ΔΕΗ στοχεύει, πλέον, να το επιτύχει το 2025 και όχι το 2028. 

Στις σημαντικές εξελίξεις για την εταιρεία εντάσσεται και η διαδικασία πώλησης του 49% του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, με τις προσφορές να αναμένονται στο γ' τρίμηνο του 2021, ενώ η ΔΕΗ, μία κίνηση η οποία θα στηρίξει περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Μία ακόμη θετική εξέλιξη, όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αναλυτές, είναι η μεταβίβαση στο κράτος των 2/3 των εδαφών των λιγνιτικών μονάδων στη Β. Ελλάδα, γεγονός το οποίο περιορίσει τις δαπάνες αποκατάστασής τους για την ίδια τη ΔΕΗ. Επιπρόσθετα η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία με το Δημόσιο για παροχή στήριξης 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί η απολιγνιτοποίηση για το διάστημα 2021 - 2023. Η εν λόγω στήριξη έχει, ήδη, εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. 

Η πορεία των μεγεθών της ΔΕΗ σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Pantelakis Securities

DEH, DEI, Pantelakis Securities

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Service for all: Νέα υπηρεσία της ΔΕΗ για άτομα με προβλήματα ακοής

Από την 1/7 μέσω της νέας υπηρεσίας Εξυπηρέτησης «Service for all», το καταναλωτικό κοινό με προβλήματα ακοής μπορεί αυτόνομα, εύκολα και με ασφάλεια να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της ΔΕΗ.
dei-katastima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψηφιακό εργαλείο από τη ΔΕΗ για την εξοικονόμηση ενέργειας

Το ψηφιακό εργαλείο βοηθάει τους καταναλωτές να κατανοήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να υιοθετήσουν συνήθειες εξοικονόμησης και βιωσιμότητας που θα ωφελήσουν  τόσο στη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης: Προανήγγειλε αλλαγές στο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι οι ΑΠΕ εξακολουθούν να είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας σημειώνοντας πως το πλάνο για την ανάπτυξη τους παραμένει το ίδιο. Δεν αλλάζει το σχέδιο για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2027.