ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Περνά το τεστ ρευστότητας το ΧΑ με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό

Η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και του ομολόγου της Mytilineos με μεγάλη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων δίνουν πολύτιμα «καύσιμα» στην αγορά και φέρνουν πιο κοντά την επάνοδο στις 950 μονάδες.

Με επιτυχία φαίνεται πως ξεπερνά το κρίσιμο crash test μεγάλων απαιτήσεων ρευστότητας το ελληνικό χρηματιστήριο, δικαιώνοντας όσους αναλυτές και παράγοντες της αγοράς παρέμεναν αισιόδοξοι ακόμη και μετά τη «βουτιά» της περασμένης Δευτέρας.

Σε μια συγκυρία όπου σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο (όχι μακρινό) παρελθόν, όταν υπήρχαν αυξήσεις κεφαλαίου και μεγάλες εκδόσεις ομολόγων «στέγνωνε» η διαθέσιμη ρευστότητα και η αγορά έμπαινε σε ιδιότυπη επενδυτική καραντίνα, στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική.

Όπως είχαμε σημειώσει πρόσφατα στο BusinessDaily, οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς Financial, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines θα ήταν ένα αναπτυξιακό στοίχημα για την αγορά, για το κατά πόσο θα μπορέσει να «σηκώσει» αυτές τις ανάγκες ρευστότητας. Το στοίχημα λοιπόν κερδίζεται και με το παραπάνω, καθώς η αγορά μέσα σε δύο ημέρες «βρήκε» κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ για την ΑΜΚ της Πειραιώς και για το μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, το οποίο υπερκαλύφθηκε κοντά στις τέσσερις φορές με πολύ ελκυστικό επιτόκιο 2,25%.

Τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος λοιπόν αποδεικνύουν ότι δημιουργείται βάθος στην αγορά, μέσω εισροής φρέσκων κεφαλαίων από διεθνή επενδυτικά funds που διαθέτουν πλούσια ρευστότητα και «σαρώνουν» τις αγορές για επενδυτικές ευκαιρίες. Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο η αγορά μπόρεσε και σήκωσε με χαρακτηριστική ευκολία τα μεγάλα ομόλογα των ΔΕΗ και Motor Oil, πετυχαίνοντας μάλιστα υπερκαλύψεις έξι και πέντε φορές αντίστοιχα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάρτιος έφερε μεγάλη αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α. –και λόγω των πακέτων στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- ενώ ήταν ο καλύτερος μήνας από πλευράς ενεργών κωδικών που ξεπέρασαν τους 39 χιλιάδες, με το λεγόμενο retail να επαναπροσεγγίζει –έστω και πολύ δειλά– ξανά την αγορά, σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων που αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για αξιοπρεπείς αποδόσεις από τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος.

«Καθαρή» τεχνικά η αγορά – Αύξηση συναλλαγών

Χθες η αγορά έδειξε στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος, με μετοχές τραπεζών, υποδομών, κατασκευών και βιομηχανίας να καταγράφουν ισχυρή ανοδική διαφυγή. Συνάμα, όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει διάχυση ενδιαφέροντος και σε μετοχές μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης, που έχουν ανεβάσει στροφές και όγκους, διεκδικώντας καλύτερη παρουσία στα τεκταινόμενα.

Ύστερα από τη διόρθωση της Δευτέρας (-2,54%) και την τεχνική τακτοποίηση εν μέσω συσσώρευσης στις συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης, χθες η αγορά, «πατώντας» σε πληθώρα θετικών εξελίξεων τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και μικροοικονομικό επίπεδο, κινήθηκε έντονα ανοδικά. Για τους καλούς γνώστες της αγοράς, η διόρθωση της Δευτέρας που έγινε με μεγάλη μείωση του τζίρου, έδειξε και που κατευθύνεται η κατάσταση.

Η διόρθωση ήρθε με «στέγνωμα» του τζίρου που κατήλθε μόλις στα 72,35 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας ότι διαθέσεις γενικευμένου ξεφορτώματος δεν καταγράφηκαν, απλώς η πτώση ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των αγοραστών. Την Τρίτη (+0,11% ο Γ.Δ.) η αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 94,80 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών», ενώ την Τετάρτη (-0,15%) ο τζίρος ανήλθε στα 109,42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 84 εκατ. «καθαρές» συναλλαγές.

Χθες, η μεγάλη αντίδραση, με άνοδο του Δείκτη σε ποσοστό 2,09%, ήρθε με τζίρο 90,10 εκατ. ευρώ με μόλις 2,84 εκατ. ευρώ πακέτα, που σημαίνει ότι πάνω από 87 εκατ. ευρώ ήταν «καθαρές» συναλλαγές. Επίδοση, σημαντικά καλύτερη αυτής της Δευτέρας. Παράλληλα, σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις η αγορά κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 870-875 μονάδων μάλλον με ευκολία, μολονότι οι αναλυτές έδιναν ένα περιθώριο διόρθωσης τουλάχιστον έως τις 860 μονάδες.

Το ξύπνημα των αγοραστών και το στοίχημα των 950 μονάδων

Η ξαφνική εξαγγελία φοροελαφρύνσεων, οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της οικονομίας από αρχές Μαΐου, η επίσπευση των εμβολιασμών με αφορμή το άνοιγμα τουρισμού και εστίασης, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς, η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και η σημαντική υπερκάλυψη του ομολόγου της Μυτιληναίος, ήταν γεγονότα που συνδυαστικά στήριξαν την αγορά και ξύπνησαν τους αγοραστές.

Έτσι, με την αγορά «καθαρή» τεχνικά ύστερα από τη διόρθωση και τη συσσώρευση, δείκτες και μετοχές κινήθηκαν έντονα ανοδικά με πολλές μετοχές να υπεραποδίδουν, και τις Ελλάκτωρ - AVAX να ξεχωρίζουν με έμφαση κάνοντας ράλι 14,64% και 9,40% αντίστοιχα.

Το άνοιγμα εστίασης και τουρισμού φαίνεται πως συμβάλει στην καλυτέρευση του κλίματος με την αγορά να προεξοφλεί πιο γρήγορη μετάβαση στην ομαλότητα. Θυμίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ο κεντρικός καταλύτης και το κύριο βαρόμετρο της ελληνικής οικονομίας, οπότε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της χρονιάς διασωθεί, τόσο το καλύτερο για όλους.

Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έγινε με τη συμμετοχή σημαντικών διεθνών επενδυτών και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με την Alpha Bank να δεσπόζει με άνοδο 6,59% και όγκο 18,1 εκατ. τεμάχια και τζίρο 21,72 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,40%.

Η Mytilineos πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη κοντά τέσσερις φορές στο «πράσινο» ομόλογο με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,25%. Το ομόλογο ήταν κάτω από την «ομπρέλα» του ESG, δηλαδή το τρίπτυχο της βιωσιμότητας με κριτήρια Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Στην Ελλάκτωρ, η αγορά επικρότησε τη λύση του «Γόρδιου Δεσμού» με τη διαμάχη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και καύσιμα για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό που είναι απαραίτητος για την επάνοδο του μεγάλου ομίλου στην κερδοφορία.

Θετικοί συνειρμοί γίνονται και για την περίπτωση της Aegean Airlines η μετοχή της οποίας χθες ενισχύθηκε κατά 2,35%, καθώς επίκειται η αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ τον Μάιο, ενώ θετικά συνδράμει και το άνοιγμα του τουρισμού. Μένει να δούμε αν η αγορά θα βρει δυνάμεις για άμεση προσπάθεια επανάκτησης και κατοχύρωσης της ζώνης των 900-910 μονάδων, που θα ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης στα υψηλά του Ιανουαρίου 2020, δηλαδή στις 950 μονάδες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα σταθεροποίησης στο ΧΑ, ξεχώρισαν ΕΛΠΕ και τράπεζες

Ξεπέρασαν το 5% τα κέρδη της μετοχής των ΕΛΠΕ μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για στροφή στην πράσινη ενέργεια, ενώ θετικές ήταν οι επιδόσεις των τριών συστημικών τραπεζών παρά την πτώση της Τρ. Πειραιώς.