ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
Φωτο: Shutterstock

Εκρηκτική άνοδος στις διεθνείς τιμές ακινήτων, φόβοι για νέα φούσκα

Αύξηση 7,3% εμφάνισε ο δείκτης Global House Price Index στο διάστημα Μάρτιος 2020 - Μάρτιος 2021, «τρέχοντας» με τον ταχύτερο ρυθμό από το δ' τρίμηνο του 2006.

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006 κινήθηκαν οι τιμές ακινήτων σε διεθνές επίπεδο στο διάστημα Μάρτιος 2020 – Μάρτιος 2021, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι μπορεί να έχει δημιουργηθεί φούσκα στον τομέα του real estate, με δεδομένο και τον πακτωλό κεφαλαίων που έχουν ρίξει κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις στις αγορές. 

Ο δείκτης Global House Price Index, τον οποίο καταρτίζει η Knight Frank ενισχύθηκε 7,3% στο εξεταζόμενο διάστημα, με τον ταχύτερο ρυθμό από το δ’ τρίμηνο του 2006. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Τουρκία με αύξηση 32%, ακολουθούμενη από Ν. Ζηλανδία (+22,1%), ενώ η αμερικανική αγορά ακινήτων καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με άνοδο 13,2%, τη μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2005. 

Η πορεία των τιμών ακινήτων στο διάστημα Μάρτιος 2020 - Μάρτιος 2021

akinita, real estate, bloomberg

 

Αρκετές χώρες λαμβάνουν μέτρα ώστε να περιορίσουν την άνοδο των τιμών, φοβούμενες ότι θα υπάρξει μία νέα φούσκα που θα μπορούσε να πλήξει κατάφορα τις οικονομίες τους και μάλιστα σε μία περίοδο όπου, ήδη, έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω της πανδημίας. Η Ν. Ζηλανδία προχώρησε σε άρση των φορολογικών κινήτρων για όσους επενδύουν σε ακίνητα, ενώ ανάλογες κινήσεις πραγματοποιεί και η Κίνα. 

«Με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα και να εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, τα οποία, όμως, θα λήξουν εντός του 2021 υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει χαλάρωση των αγοραστών», αναφέρει η Knight Frank στην έκθεση της και προσθέτει ότι «επιπλέον, η απειλή νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού και η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στην αύξηση των τιμών».

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο στο 6,1%, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα στο 5,8% και την Ιαπωνία με 5,7%. Το Χονγκ Κονγκ, η πιο ακριβή αγορά ακινήτων στον κόσμο, σημείωσε αύξηση 2,1%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης συγκρίνει τις μέσες τιμές σε 56 χώρες και περιοχές.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέες μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις, αλλά όχι και ματαιώσεις επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «νομάδες» και συνταξιούχους ποντάρει η αγορά κατοικίας

Κίνητρα σε εργαζομένους υψηλών εισοδημάτων που εργάζονται εξ αποστάσεως και σε ξένους συνταξιούχους για εγκατάσταση στην Ελλάδα δημιουργούν προσδοκίες στην αγορά ακινήτων. Ο ρόλος της Golden Visa.
Business Daily-Katasthma-Trapezes-Ethniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν τραπεζικά καταστήματα, πίεση στα εμπορικά ακίνητα

Η πανδημία επιταχύνει τη συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων και ενισχύει την προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση. Αβέβαιη η απορρόφησή τους από άλλες επιχειρήσεις, αναμένεται πτώση στα μισθώματα.