ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανθεκτικό στα υψηλά 16μήνου το ΧΑ, ενώ έχουν «σιγήσει» οι πωλητές

Σε μεταίχμιο η χρηματιστηριακή αγορά, δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για «απεγκλωβισμό» και κίνηση προς τις 950 μονάδες. Προσεκτική ως τώρα η στάση των πωλητών, δείχνει ότι η αγορά δεν περιμένει νέα πτώση.

Εικόνα αγοράς που μαζεύει δυνάμεις και δημιουργεί τις βάσεις για την επόμενη υπέρβαση και το «σπάσιμο» του τεχνικού εγκλωβισμού σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο όλες τις τελευταίες ημέρες, έστω και αν η μεγάλη εικόνα φαντάζει άνευρη και αδύναμη σε ορισμένους. 

Η αγορά με εντελώς αθόρυβο τρόπο βρέθηκε σε νέα υψηλά 16 μηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς στα επίπεδα των 913,48 μονάδων ο Γενικός Δείκτης είχε να κλείσει από τις 19 Φεβρουαρίου 2020, ενώ χθες –παρά τις πωλήσεις σε FTSE 25 και Mid Cap– κράτησε αυτό το όριο, βρίσκοντας στηρίξεις στις τράπεζες. 

Αν τα επίπεδα αυτά επιβεβαιωθούν σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις και παράλληλα συνεχιστεί η αύξηση στην αξία συναλλαγών που παρατηρήθηκε το τελευταίο διήμερο, τότε θα σημάνει το «σπάσιμο» της συσσώρευσης πολλών εβδομάδων και θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στα υψηλά των 950 μονάδων του Ιανουαρίου 2020, όπως εκτιμούν αναλυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει τεχνικά το Χ.Α. θα είναι να μην παλινδρομήσει στις επόμενες συνεδριάσεις χάνοντας εκ νέου το όριο των 910 - 900 μονάδων.

«Κλειδί» για την… εύκολη και αθόρυβη βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι η πλήρης απουσία σοβαρών πωλήσεων. Ακόμη και στις flat και συντηρητικές συνεδριάσεις προηγούμενων ημερών, σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν έβγαιναν. Το γεγονός ότι παρά την κόπωση της αγοράς και παρά την απουσία ισχυρών καταλυτών, σοβαρές πωλήσεις δεν βγαίνουν όλο το τελευταίο διάστημα, είναι δείγμα ότι η αγορά δεν πιστεύει σε περαιτέρω πτώση ή διόρθωση, στην παρούσα συγκυρία. 

Σημάδια αφύπνισης δείχνει και η αξία συναλλαγών που την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου κινήθηκε σε απογοητευτικά επίπεδα και κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 7/6 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα απαξιωτικά επίπεδα των 44,57 εκατ. ευρώ, την Τρίτη ανήλθε στα 69,86 εκατ. ευρώ, επίδοση που δεν ήταν μεγάλη, όμως ήταν αυξημένη έναντι όλων των προηγούμενων συνεδριάσεων του Ιουνίου, ενώ χθες ενισχύθηκε περαιτέρω διαμορφούμενος στα 76,71 εκατ. ευρώ με τα 15,38 εκατ. ευρώ σε πακέτα. 

Βεβαίως, για να μπορέσει η αγορά να υποστηρίξει καλύτερα επίπεδα και υπέρβαση των 920-930 μονάδων χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του τζίρου, όμως για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε πως στην αγορά σοβαρές ρευστοποιήσεις δε βγαίνουν, με αποτέλεσμα δείκτες και μετοχές να κρατούν σχετικά εύκολα τα παρόντα επίπεδα.

Αυτό φάνηκε και από τη συμπεριφορά των άλλων δεικτών κεφαλαιοποίησης, πλην του Γ.Δ., καθώς ο FTSE 25 μετά τα υψηλά 16 μηνών της Τρίτης χθες διόρθωσε μόλις κατά 0,03%, ενώ ο Mid Cap μετά τα υψηλά 22 μηνών και τις 1.426,65 μονάδες (επίπεδα που είχε να δει από τις 2 Αυγούστου 2019) διόρθωσε μόλις κατά 0,35%. 

Χθες, στον χώρο του Large Cap αλλά και του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε διορθωτικά καθώς βγήκαν ελεγχόμενου εύρους ρευστοποιήσεις χωρίς αλλοίωση της τεχνικής εικόνας, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα στα «μικρά», με το συσχετισμό ανοδικών – πτωτικών στο σύνολο της αγοράς να είναι στις 50-58 αντίστοιχα. 

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι αναλυτές 

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι και οι αναλυτές πλέον, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη να σημειώνει πως «λείπει μία κατοχύρωση των 915 μονάδων σε κλείσιμο ημέρας για το Γενικό Δείκτη, ώστε μετά να βάλει πλώρη για τις 960 μονάδες. Την ίδια ώρα, οι 906 μονάδες φαίνεται πως είναι στο intraday η κοντινή στήριξη, με την κύρια να εντοπίζεται στις 895 μονάδες».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον Κινητό Μέσο Όρο (ΚΜΟ) 30 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 900 και 891 μονάδες και ισχυρό σημείο αντίστασης οι 920 μονάδες». 

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς υπογραμμίζει πως «μετά την άνοδο της Τρίτης, αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα νέο ανοδικό γύρο. Βλέπουμε εφικτή την περιοχή των 950 μονάδων για το Γενικό Δείκτη το επόμενο διάστημα, με την μεταβλητότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενόψει και της εκπνοής των παραγώγων. Υποστηρικτικά λειτουργούν οι διανομές μερισμάτων, αλλά και η ολοκλήρωση των εν εξελίξει αυξήσεων κεφαλαίου, ειδικότερα στην Alpha Bank». 

Η αφύπνιση των τραπεζών και η πορεία του Ιουνίου 

Ενδιαφέρουσα είναι η βελτίωση της εικόνας των τραπεζικών μετοχών, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει χθες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά, ανεβάζοντας μάλιστα σημαντικά όγκους και τζίρους. Ξεχώρισε η Alpha Bank με άνοδο 2,61%, διακινώντας 9,1 εκατ. τεμάχια μέσω 10,65 εκατ. ευρώ τζίρου, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,98%, η Eurobank κέρδισε +2,44%, ενώ μόνο η Εθνική έκλεισε πτωτικά (-0,48%). 

Ανοδικά κινείται το Χ.Α. έως τώρα το μήνα Ιούνιο, καθώς σε εφτά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 2,07%, ο FTSE 25 κερδίζει 2,41%, ο Mid Cap είναι στο +1,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 6,60%. Στις τράπεζες ξεχωρίζει η Eurobank με άνοδο 9,43%, ακολουθεί η Alpha Bank με +7,27%, η Πειραιώς +4,06%, η Εθνική +3,72% και η Attica Bank +3,29%.

Παράλληλα, συνεχίζονται και αυτό το μήνα οι περιφερειακές εξάρσεις και εξαλλοσύνες, με πολλά «χαρτιά» να βγαίνουν από πολυετή λήθαργο στο προσκήνιο, ανεβάζοντας όγκους και τζίρους. Όπως σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης, «πρόκειται για την εμφάνιση των… κολεοπτέρων, καθώς η αγορά έχει ρευστότητα και μετά από χρόνια μεγάλο μέρος της περιφέρειας κάνει κίνηση. Θέλει αρκετή προσοχή όταν αγοράζουμε και που αγοράζουμε».

Μετά το μεγάλο ράλι του Μαΐου, όπου δεκάδες μετοχές έδωσαν άνοδο από 10% έως 74%, στις πρώτες εφτά συνεδριάσεις του Ιουνίου, υπάρχουν αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας με ενδιαφέρουσες επιδόσεις. Η Λεβεντέρης ενισχύεται σε ποσοστό 44%, η Ελγέκα είναι στο +43,33%, Λανακάμ +35,78%, Unibios +35%, Μινέρβα +28%, Δομική Κρήτης +22%, Ίλυδα +18,75%, Μαθιός +17,31%, Βογιατζόγλου +15,73% κ.λπ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αφήνει πίσω την πτώση της πανδημίας το ΧΑ, στόχος τώρα οι 950 μονάδες

Έσπασε ο εγκλωβισμός της αγοράς σε στενό εύρος διακύμανσης και επιβεβαιώθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα επίπεδα άνω των 920 μονάδων. Κέρδη 3,46% τον Ιούνιο για τον Γενικό Δείκτη, 8,67% για τον τραπεζικό.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει το «ξέσπασμα» στο ΧΑ: Πώς γίνονται ορατές οι 1.000 μονάδες

Σε υψηλό 17μήνου ο Δείκτης με τα κέρδη των τραπεζών τον Ιούνιο να ξεπερνούν το 8% και αρκετά blue chips σε πολυετή υψηλά. Ισχυρή επενδυτική δυναμική δημιουργεί η ΕΚΤ. Κερδισμένοι όσοι μπήκαν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η νέα «πολιορκία» των 900 μονάδων στο ΧΑ: Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Το Χ.Α. βρίσκεται για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900-920 μονάδων. Τι εκτιμούν τρεις αναλυτές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγουν βήμα τα «μικρά χαρτιά» στο ΧΑ κόντρα στην κόπωση της αγοράς

Διψήφια κέρδη τον Μάιο για 36 μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, υψηλές αποδόσεις από τις μετοχές του FTSE Small Cap στο πεντάμηνο. Επιστρέφουν στην αγορά Έλληνες ιδιώτες, επανέρχεται και το margin. Τι λένε χρηματιστές.