ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι στο ΧΑ: Μπαίνουν δύο εταιρείες, μπαράζ ΑΜΚ

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να εισέλθουν στην Κύρια Αγορά η Ευρωχαρτική και στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Δύο νέες εισαγωγές εταιρειών θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σε στάδιο ολοκλήρωσης θα βρίσκονται την ίδια περίοδο τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκαλώντας ασυνήθιστη... αύξηση θερμοκρασίας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε μια συγκυρία όπου διεθνώς γίνεται «πάρτι» νέων εισαγωγών σχεδόν σε όλες τις αγορές του κόσμου, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας στον αριθμό εισαγωγών αλλά και άντλησης κεφαλαίων, το Χ.Α. προσπαθεί να βγει εκ νέου στο προσκήνιο, διεκδικώντας το ρόλο που πρέπει να έχει μια χρηματιστηριακή αγορά. Πρόκειται για ένα όχι συνηθισμένο μπαράζ έντονης κινητικότητας που μαρτυρά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης, με στόχο να καλύψει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος όλων των προηγούμενων ετών.

Ειδικότερα, έως τις 15 Αυγούστου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θα έχει εισαχθεί η εταιρεία Ευρωχαρτική και στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting. Παράλληλα, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί και οι αυξήσεις κεφαλαίου των Ελλάκτωρ (πήρε χθες έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), Ideal και Premia, οι διαδικασίες των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει. 

Το φθινόπωρο δρομολογείται μια ακόμη εισαγωγή βιομηχανικής εταιρείας (κλάδος Ανακύκλωσης) στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., μια εισαγωγή εταιρείας πληροφορικής στην Εναλλακτική Αγορά, ενώ η Capital Maritime & Trading συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη θα εκδώσει ομόλογο άνω των 100 εκατ. ευρώ, στο δρόμο που χάραξε η Costamare.

Μπορεί να υπάρχει μεγάλος δρόμος ακόμη για να λειτουργήσει το ΧΑ αποτελεσματικά στην παροχή κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, όμως τα συμφραζόμενα μαρτυρούν τη σταδιακά αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει δώσει καλά δείγματα γραφής με ρεκόρ 7ετίας σε άντληση ρευστότητας από αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων.

Ευρωχαρτική

Η Ευρωχαρτική Α.Ε.Β.Ε. θα είναι η πρώτη βιομηχανική εταιρεία που θα εισαχθεί στο Χ.Α. ύστερα από πολλά χρόνια, «σπάζοντας» μια αρνητική παράδοση τουλάχιστον 15 ετών, όπου η αγορά «αδειάζει» από εταιρείες χωρίς αντίστοιχη αντικατάσταση. Ανήκει στις οικογένειες Ν. Χριστόπουλου και Ι. Τρακάκη και θα εισαχθεί στο Χ.Α. μέσω αύξησης κεφαλαίου και δημόσιας εγγραφής. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο του χαρτιού προσωπικής και οικιακής χρήσης με κυρίαρχο brand το «Endless», έχοντας εδραιώσει σημαντική παρουσία στο ελληνικό λιανεμπόριο, ενώ δραστηριοποιείται και στα απορρυπαντικά. Θα είναι η πρώτη «κανονική» εισαγωγή στο Χ.Α. μετά από χρόνια, αν εξαιρεθούν οι ΑΕΕΑΠ που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς και η Interlife Ασφαλιστική που εισήχθη τον περασμένο Ιανουάριο και ανήκει στο χρηματοοικονομικό τομέα. Το 2019, η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα 17 εκατ. ευρώ με παραγωγικές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες γραμμές παραγωγής, καθώς επίσης και σε αποθηκευτικούς χώρους 15.000 τ.μ. Πλέον, η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα στα χαρτικά ανέβηκε στους 350 τόνους, ενώ στα απορρυπαντικά έφτασε τους 250 τόνους.

Το 2020 η εταιρεία είχε τζίρο περί τα 60 εκατ. ευρώ έναντι 52,7 εκατ. ευρώ το 2019 και όλα αυτά παρά τη μειωμένη ζήτηση από την κατηγορία HO.RE.CA. που είναι ένα σημαντικό κομμάτι διανομής. Κυρίαρχο brand της Ευρωχαρτικής είναι το Endless, που φέρνει το 65% των πωλήσεών της, ενώ το υπόλοιπο 35% έρχεται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, είτε χαρτιού, είτε απορρυπαντικών. Η εταιρεία έχει κάνει και βήματα εξωστρέφειας διανέμοντας προϊόντα σε χώρες όπως Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Ισραήλ, όμως οι εξαγωγές της στο σύνολο του κύκλου εργασιών δεν ξεπερνούν το 10%. Η εταιρεία απασχολεί περί τα 250 άτομα προσωπικό. 

Real Consulting: Η πρώτη εισαγωγή στην ΕΝ.Α. μετά από δέκα χρόνια 

Μέσα στις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εισαγωγή της Real Consulting στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.. Θα είναι η πρώτη εισαγωγή εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια. Η εταιρεία έχει βασικό μέτοχο τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη ενώ αποτελεί μια από τις ανερχόμενες εταιρείες πληροφορικής, σημειώνοντας μεγάλη ανάπτυξη, δραστηριοποιούμενη σε έναν κλάδο που έχει ισχυρό momentum ανάληψης έργων. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση 5 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν, κυρίως, οι βασικοί της μέτοχοι, ενώ στόχος είναι σταδιακά η εταιρεία να μεγαλώσει και να καταστεί ικανή για τη μετάβασή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., όπως έγινε πέρυσι με τις Entersoft και Epsilon Net. Θα εκδοθούν μετοχές που αντιστοιχούν στο 23% του συνόλου μετά την αύξηση, εξασφαλίζοντας καλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό, ενώ η τιμή της αύξησης έχει προσδιοριστεί στο 1,02 ευρώ ανά μετοχή. Η κεφαλαιοποίηση μετά την αύξηση του κεφαλαίου με την οποία θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α θα διαμορφωθεί στα 22 εκατ. ευρώ.

Η Real Consulting αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων Πληροφορικής στην Ελλάδα, ούσα στρατηγικός συνεργάτης της SAP. Παράλληλα, είναι μακροχρόνιος συνεργάτης της Microsoft, μέλος του Microsoft President’s Club με εκτεταμένη εμπειρία στην εγκατάσταση και παραμετροποίηση του Microsoft Dynamics NAV και Microsoft Dynamics CRM. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και έχει υλοποιήσει σημαντικά projects στη χώρα μας, έχοντας στο πελατολόγιό της μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Μέσα στην πανδημία του 2020, η Real Consulting αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 9% στα 19,68 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 που ήταν στα 2,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 1,63 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε σχέση με 1,45 εκατ. ευρώ του 2019. Το μετοχικό κεφάλαιο της Real Consulting στο τέλος του 2020 ανέρχονταν σε 6,68 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 66.800 μετοχές αξίας 100 ευρώ η καθεμιά.

Οι ΑΜΚ που «τρέχουν» 

Όπως προαναφέρθηκε, χθες έλαβε το πράσινο φως από την Επ. Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της Ελλάκτωρ, η οποία προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ.

Σε ΑΜΚ ύψους 56,1 εκατ. ευρώ προχωρά και η Ideal, η οποία όμως αφορά μόνο τους νέους μετόχους. Η αύξηση γίνεται με έκδοση νέων μετοχών μόνο για τους νέους μετόχους σε προκαθορισμένη τιμή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει αναπροσαρμογή της τιμής της μετοχής της εταιρείας και να μην επηρεάζονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Σημειώνεται ότι το Virtus South European Fund έχει αναλάβει δέσμευση να μην προβεί σε πώληση των μετοχών που θα λάβει μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά να τις μοιράσει στους επενδυτές του μέχρι το τέλος του 2021.

Από σήμερα 14 έως την άλλη Παρασκευή 23 Ιουλίου θα «τρέξει» η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για την αύξηση κεφαλαίου κατά 26 εκατ. ευρώ της Premia Properties. Η ΑΜΚ θα γίνει με την έκδοση έως 52.083.331 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η μία και εν μέρει με εισφορά περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων). Η τιμή διάθεσης για κάθε μία νέα μετοχή είναι 1,44 ευρώ.

Το ομόλογο της Prodea Investments

Υψηλές είναι οι θερμοκρασίες και στην αγορά ομολόγων του ΧΑ, καθώς ξεκινά σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή 16 Ιουλίου η δημόσια προσφορά για το μεγάλο ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ της Prodea Investments, με το εύρος της απόδοσης να προσδιορίζεται μεταξύ 2,2 και 2,6%. Θα εκδοθούν έως 300.000 ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ έκαστη. Η διαπραγμάτευση των ομολογιών θα ξεκινήσει την επόμενη Τετάρτη 21 Ιουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακτά χαμένο έδαφος το Χρηματιστήριο, κλειδί τα κέρδη των εισηγμένων

Ανάκαμψη με διψήφιο ποσοστό ανόδου των τραπεζών και με ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. ΕΧΑΕ, Τιτάν, Mytilineos, Eurobank και Εθνική δημοσιεύουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μοίρασε» 5,2 δισ. το Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 14 ετών σε άντληση κεφαλαίων

Εντυπωσιακός απολογισμός στην άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ, παρά την υστέρηση σε αποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών. Έσοδα 3,77 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,42 δισ. από εκδόσεις ομολόγων με μεγάλες υπερκαλύψεις.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά assets στη δίνη της πανδημίας: «Βουτιά» στο ΧΑ, στα ύψη το spread

Χάθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα κέρδη ενός μήνα στο ΧΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλό 12μήνου το spread ελληνικών - γερμανικών ομολόγων. Κόβει το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα οι επενδυτές, ξεπερνά τις αναταράξεις το ΧΑ

Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η πτωτική κίνηση της Δευτέρας, ενώ και οι διεθνείς αγορές επανέρχονται σε ανοδική πορεία. Ποια είναι τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας που θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Δεκέμβριος υψηλών προσδοκιών στο ΧΑ με νέα αναβάθμιση και διεθνές ράλι

Προοπτική προσέγγισης των υψηλών του Ιουλίου στο ΧΑ, μετά και τη δεύτερη αναβάθμιση από μεγάλο οίκο, τη Fitch, που ανοίγει το δρόμο για αύξηση των επενδυτικών ροών. Ευνοϊκό διεθνές κλίμα με στοιχήματα για μείωση επιτοκίων.