ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Υπό πίεση κράτησαν τη Wall Street οι φόβοι για τον πληθωρισμό

Αν και ενδοσυνεδριακά Dow Jones και S&P 500 βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, τελικά έκλεισαν με πτώση. Απώλειες και για τον τεχνολογικό τομέα, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι Dow Jones και S&P 500 βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά σε νέα ιστορικά υψηλά. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σημείωσαν αύξηση που ξεπέρασε τις προβλέψεις και διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,86% στις 34.687 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά πλησίασε σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς βρέθηκε στις 35.090 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,75% στις 4.327 μονάδες ενώ ο Nasdaq χάνει 0,80% και έκλεισε στις 14.427 μονάδες.

Πτώση κατέγραψε τον Ιούλιο ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ με την αύξηση του πληθωρισμού να προκαλεί πιέσεις στα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ τον Ιούλιο υποχώρησε στις 80,8 μονάδες, από τις 85,5 που ήταν τον Ιούνιο και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Σε τελείως αντίθετη πορεία οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, που έκαναν λόγο ότι ο δείκτης θα βρεθεί στις 86,3 μονάδες. Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal οι καταναλωτές βρίσκονται ενόψει μιας αύξησης του κόστους ζωής κατά 4,8% που είναι η μεγαλύτερη από το 2008.

Αύξηση που ξεπέρασε τις προσδοκίες σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου τον Ιούνιο η ζήτηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τον κλάδο των υπηρεσιών να ενισχύεται, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,6%, μετά την υποχώρηση κατά 1,7% που σημείωσαν τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι θα σημειώσουν νέα πτώση, της τάξης του 0,4%. Ωστόσο, οι ελλείψεις αυτοκινήτων, λόγω της παγκόσμιας υστέρησης στις προμήθειες ημιαγωγών, έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγή και έχουν πλήξει τις πωλήσεις οχημάτων.

«Υπάρχει πολλή αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των εταιρειών, όμως μετά θα πρέπει να ανησυχείς για τον πληθωρισμό και αυτό είναι που κάνει την αγορά να αμφιταλαντεύεται», αναφέρει ο Ντένις Ντικ της Bright Trading και προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα των τεχνολογικών μετοχών από την επόμενη εβδομάδα μπορεί να κάνουν να ξεχαστούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό».

Η μετοχή της Moderna πραγματοποίησε άλμα 10,4% και βρίσκεται σε νέα υψηλά, μετά την ανακοίνωση ότι η φαρμακοβιομηχανία θα μπει στον S&P 500 από τις 21 Ιουλίου, αντικαθιστώντας την Alexion Pharmaceuticals.

Η BioNTech κατέγραψε άνοδο κατά 4,7% μετά την έγκριση από τον FDA που έδωσε κατεπείγουσα έγκριση για την χρησιμοποίηση του εμβολίου της σε ηλικίες 16 ετών και κάτω.

Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός κλάδος έχασε μέρος των κερδών του, με τους Fab5 να καταγράφουν πτωτική πορεία. Η μετοχή της Microsoft κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες κλείνοντας με πτώση 0,1%, η Facebook είχε πτώση 1%, και η Apple 1,41%, ενώ η Amazon που βρέθηκε κατά 1,59% χαμηλότερα. Οριακές απώλειες για την Alphabet που παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη με πτώση 0,03%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με «σβηστές μηχανές» έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά Dow και S&P 500

Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου κατάφεραν να επισκιάσουν τις ανησυχίες για την πτώση του καταναλωτικού κλίματος και να φέρουν οριακά κέρδη για την Wall Street που συνέχισε να κινείται σε ανοδική τροχιά.
wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Dow Jones για τρίτη συνεχή συνεδρίαση

Οι μετοχές των «Fab 5» στήριξαν τον τεχνολογικό κλάδο που δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τις απώλειες σε Micron και Intel. Σε ανοδική πορεία μέχρι τέλος του έτους οι «κυκλικές» μετοχές σύμφωνα με την JP Morgan.
wall street, agores, market
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα για τον πληθωρισμό ανέβασαν σε ρεκόρ Dow Jones και S&P 500

Οι θετικές εξελίξεις για τον πληθωρισμό και η ψήφιση του νομοσχεδίου ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων του Τζό Μπάιντεν από την Γερουσία έδωσαν ώθηση στις μετοχές καθώς εντείνεται η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι φόβοι για την ανάπτυξη έφεραν πτώση στη Wall Street

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφίξει την οικονομική πολιτική της μέχρι το 2023 η Fed και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων από το φθινόπωρο. Αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.
wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή υποχώρηση στη Wall που αναζητεί κατεύθυνση

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να βγαίνει κερδισμένος από την ευρύτερη αγορά παρά την εικόνα των «Fab 5». Ανάμεικτη εικόνα για την μεταποιητική δραστηριότητα του Ιουλίου.