ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με βαθιά αρνητικό επιτόκιο άντλησε το Δημόσιο 812,5 εκατ. ευρώ

Στο -0,40% διαμορφώθηκε σήμερα το επιτόκιο στην έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, καθώς επικρατεί θετικό κλίμα για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Το θετικό μομέντουμ στην αγορά ομολόγων εκμεταλλεύεται το ελληνικό Δημόσιο με τα επιτόκια των ομολόγων του να κλείνουν σε αρνητικά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές προχωρούν συνεχώς σε τοποθετήσεις σε ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου αξιοποιώντας το θετικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά ομολόγων συνεχίζονται τα ρεκόρ, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,544%, καθώς τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης ευνοούνται από τη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ.

Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων και ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ διενεργήθηκε σήμερα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Κατάφερε να αντλήσει συνολικά 812,5 εατ. και η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,40%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 866 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,39 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Προσφορές 20 δισ. για το 5ετές με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,2%

Η πολύ μεγάλη ζήτηση οδήγησε ακόμη χαμηλότερα το επιτόκιο δανεισμού για την εν λόγω έκδοση, ενώ την ίδια ώρα σε τροχιά σημαντικής υποχώηρησης κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.