ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Διατηρεί την ανοδική δυναμική το ΧΑ, μικρές οι ρευστοποιήσεις κερδών

Μετά το 10ήμερο ράλι που έφερε κέρδη 7,72% στον Γενικό Δείκτη, +8,17% στον FTSE 25 και +10,52% στον τραπεζικό δείκτη, σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν βγήκαν και παραμένει ορατός ο στόχος των 900 μονάδων.

Εικόνα αγοράς όπου οι αγοραστές συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο ακόμη και στις φαινομενικά διορθωτικές συνεδριάσεις και συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι κύριοι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κρατώντας όλα τα κεκτημένα του πρόσφατου ράλι

Το γεγονός ότι, μετά το 10ήμερο ράλι που έφερε κέρδη 7,72% στον Γενικό Δείκτη, +8,17% στον FTSE 25 και +10,52% στον τραπεζικό δείκτη, σοβαρές ρευστοποιήσεις δεν βγήκαν ούτε στη (μικρο)διόρθωση της Τρίτης, ούτε στη χθεσινή σταθεροποιητική συνεδρίαση, μαρτυρά ότι η αγορά μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων.

Χθες, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια πειστική υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, οπότε έκλεισε ελάχιστα πιο κάτω και στις 895,71 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%.

Είναι αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα της αγοράς, πάντως, καθώς μετά το 10ήμερο ράλι και εφόσον την Τρίτη ο Γ.Δ. «χτύπησε» στις 900 μονάδες και γύρισε, θα περίμενε κανείς ένταση των ρευστοποιήσεων και διόρθωση – κατοχύρωση κερδών τουλάχιστον έως το όριο των 880 μονάδων. Άλλωστε, μια τέτοια διόρθωση θα ήταν συμβατή με τα τρέχοντα δεδομένα και χαρακτηριστικά της αγοράς, ενώ θα ανανέωνε τη δυναμική και θα επαναφόρτιζε τη ρευστότητα του συστήματος.

Αντ’ αυτού, στη συνεδρίαση της Τρίτης το Χ.Α. υποχώρησε ανεπαίσθητα μόλις 0,25%, ενώ χθες κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, κρατώντας τη επαφή με τις 900 μονάδες, κάτι που δείχνει ότι συγκεντρώνει δυνάμεις και «δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές, ώστε να κάνει την υπέρβαση.

Ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια αυτή είναι ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, δεδομένης και της καλοκαιρινής εποχικότητας, όμως το ξεκάθαρο χαρακτηριστικό είναι ότι δε βγαίνουν σοβαρές πωλήσεις.

Παρά το ράλι περίπου 70 μονάδων από το πρόσφατο χαμηλό 4μήνου των 830 μονάδων, Τρίτη και Τετάρτη έλαβαν χώρα μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις σε επιμέρους τίτλους, χωρίς να διαταραχθούν επ’ ουδενί τα τεχνικά κεκτημένα. Άλλωστε, και το διεθνές κλίμα είναι υποστηρικτικό, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

Τι λένε οι αναλυτές

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρο Τσούρτη, η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 879 μονάδες. Νέα σημεία αντίστασης είναι οι 900 και 910 μονάδες, ενώ σημείο στήριξης είναι οι 879 μονάδες.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως πλέον στο Χ.Α. αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί σε συγκεκριμένες επιλογές τίτλων ανάλογα με τους επιμέρους θετικούς καταλύτες κάθε εισηγμένης και φυσικά την πορεία και ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Σταθερά αισιόδοξος για την πορεία του Χ.Α. παραμένει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος τονίζει πως «η αγορά δείχνει ότι έχει δυνατά αντανακλαστικά ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς δεν πάσχει από θετικές ειδήσεις και αποτελέσματα, κάτι που το βλέπει κανείς και στο πώς κινούνται στο ταμπλό ειδικά οι εταιρείες με καλά οικονομικά δεδομένα».

Ο χρηματιστής τονίζει πως «πλέον η αγορά είναι δύο ταχυτήτων, ενώ η εικόνα του Γ.Δ. δεν έχει την πρώτιστη σημασία. Υπάρχουν μετοχές που ήδη φτάνουν ή και έφτασαν τα υψηλά τους, με το Γ.Δ. τότε να καταγράφει 930 και σήμερα 895 μονάδες. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια με την αγορά να επιβραβεύει τις καλές εταιρείες με το παραπάνω».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «το ανοδικό κρεσέντο με την υποστήριξη χαμηλών τζίρων έφερε εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες. Ο βαθμός δυσκολίας ωστόσο αλλάζει πάνω από τις 880 μονάδες, υπάρχουν κοντινές αντιστάσεις στις 890, 900 και 910 μονάδες που έχουν χτιστεί με υψηλότερο τζίρο και θα απαιτήσουν περισσότερη συμμετοχή και συντονισμό την διάσπαση τους. Ο MACD είναι πλέον αγορασμένος από τις 26 Ιουλίου, όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Η επόμενη τεχνική ένδειξη που αντέχει απαισιόδοξα είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών που βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα (887 μονάδες) ενώ οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό χώρο στην άνοδο αφού η διαπραγμάτευση τους γίνεται σε ουδέτερα επίπεδα. Με βάση τα συναλλακτικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι 900 μονάδες φαίνονται επιτεύξιμες, ωστόσο από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί περισσότερη ζωντάνια και δράση στο ταμπλό για κάτι καλύτερο».

Eξελίξεις που δίνουν παλμό

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ημέρες Αυγούστου από την αγορά δε λείπουν οι εξελίξεις που δίνουν παλμό αλλά και επιμέρους καταλύτες κινητικότητας σε αρκετούς τίτλους.

Σήμερα αναμένεται να αποτιμήσει η αγορά τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Τρ. Πειραιώς, που ήταν σαφώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η τράπεζα ανέφερε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου “Sunrise” για το μετασχηματισμό της.

Σήμερα θα ανακοινώσει αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2021 o όμιλος ΟΤΕ τα οποία αναμένονται θετικά, ενώ θυμίζουμε ότι η μετοχή πέτυχε νέα υψηλά 13 ετών την Τρίτη, ενώ χθες διόρθωσε εύλογα κατά 1,60%.

Η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ υπερκαλύφθηκε, με σημαντικά κεφάλαια να εισρέουν στον όμιλο, κάτι που μόνο θετικό είναι για την αγορά. Σε μια συγκυρία όπου θα «τρέξουν» πολλοί διαγωνισμοί και θα γίνει μια κοσμογονία έργων, κάθε ημέρα που χάνει η Ελλάκτωρ με κωλυσιεργίες θα ήταν πλήγμα για την αξιοπιστία του ομίλου, αλλά και ζημιά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Επίσης θετικό για την αγορά είναι το γεγονός ότι η Intralot φαίνεται να κερδίζει τη «μάχη» για την αναδιάρθρωση των ομολογιών της, με την εταιρεία να μπαίνει σε μια περίοδο με βάσιμες ελπίδες καλύτερων ημερών.

Αύριο επίσης εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.  (ΕΝ.Α. PLUS) οι μετοχές της εταιρείας πληροφορικής Real Consulting, καθώς η διοίκηση του χρηματιστηρίου έδωσε το πράσινο φως. Θα είναι η πρώτη εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. ύστερα από μια δεκαετία «ξηρασίας».

Επίσης, την επόμενη Πέμπτη 12 Αυγούστου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α. PLUS του Χ.Α. και της μετοχής της Phoenix Vega Mezz PLC, που είναι ο φορέας που δημιούργησε η Πειραιώς Financial για τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν κέρδη, «κάηκαν» καλές ειδήσεις τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 6,26% τον Σεπτέμβριο και ήταν ο πιο πτωτικός μήνας του 2021 μετά τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα τα κέρδη στο 9μηνο να μειωθούν σε 6,97%. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόκκινο» Οκτώβριο φοβούνται οι αγορές, σε χαμηλό διμήνου έπεσε το ΧΑ

Έξαρση πληθωρισμού και άνοδος επιτοκίων οδηγούν τις μετοχές σε τροχιά διόρθωσης. Η νέα δοκιμασία για το χρηματιστήριο και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Δείκτη. Τι εκτιμούν οι χρηματιστές.
ΑΓΟΡΕΣ

Προβληματισμός στο Χρηματιστήριο: Γιατί η αγορά αγνοεί το μπαράζ θετικών ειδήσεων

Η εγχώρια αγορά παραμένει μουδιασμένη και φοβική, αγνοώντας σε βαθμό που εκπλήσσει μια πληθώρα θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, που χρόνια είχαν να εμφανιστούν συνδυαστικά στην ελληνική αγορά.