ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall street, agores, market
Φώτο: Shutterstock

Τα νέα για τον πληθωρισμό ανέβασαν σε ρεκόρ Dow Jones και S&P 500

Οι θετικές εξελίξεις για τον πληθωρισμό και η ψήφιση του νομοσχεδίου ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων του Τζό Μπάιντεν από την Γερουσία έδωσαν ώθηση στις μετοχές καθώς εντείνεται η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκαν και πάλι S&P 500 και Dow Jones καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν την επενδυτική αισιοδοξία ενώ και η ψήφιση του νομοσχεδίου ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει τα σχέδια του Τζο Μπάιντεν για προσχολική παιδεία για όλους, στέγαση και φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες, έδωσε ώθηση στην αγορά.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 35.484 μονάδες, και ο S&P 500 σημείωσε μικρή άνοδο 0,24% κλείνοντας στις 4.447 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,16% στις 14.765 μονάδες.

Ο αμερικανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο και μάλιστα επιβεβαίωσε απόλυτα τις σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα η μηνιαία αύξηση ήταν 0,5%, όσο ακριβώς προέβλεπαν οι αναλυτές ενώ τον προηγούμενο μήνα η αντίστοιχη μηνιαία μεταβολή ήταν 0,9% και είχε προκαλέσει αναταράξεις στα χρηματιστήρια τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση των αγορών ομολόγων από την Fed. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.

Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν και πάλι τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η Fed συνεχίζει να παρακολουθεί τις πιέσεις στις τιμές, ώστε να δει πότε θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και παράλληλα να αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα επιτόκια. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ρόμπερτ Κάπλαν πρόεδρος της Fed στο Ντάλλας, ανέφερε ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται εν μέσω υγιούς ανάκαμψης.

Παράλληλα και η Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρος της Fed στο Κάνσας Σιτι, τόνισε πως η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό. Γεγονός που δείχνει ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Τα αμερικανικά ομόλογα έπεσαν από τα υψηλά τους μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό όμως αυτό δεν σταμάτησε την άνοδο των τραπεζικών μετοχών που είχαν εκμεταλλευτεί την ανοδική πορεία των επιτοκίων. Η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε κατά 1,82%, της Wells Fargo 2,08% ενώ της Bank of America βρέθηκε υψηλότερα κατά 1,26%.

Το επενδυτικό συναίσθημα ενισχύθηκε επίσης και από την έγκριση της Γερουσίας στο σχέδιο δαπανών 3,5 τρισ. δολαρίων για τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν που αποτελούν η προσχολική παιδεία για όλους, η στέγαση και οι φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από συζήτηση 14-1/2 ωρών, η οποία άρχισε αμέσως αφού η Γερουσία ψήφισε χθες, Τρίτη, ένα νομοσχέδιο 1 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές με 69 ψήφους έναντι 30.

Οι ενεργειακές μετοχές ανέκαμψαν επίσης από τα χαμηλά ημέρας καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αφότου ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον ΟΠΕΚ και τις χώρες μέλη να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να απομακρύνονται από τις μετοχές που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με Microsoft και Apple να καταγράφουν οριακά κέρδη 0,18%,  ενώ η μετοχή του Facebook είχε πτώση 0,32%. Στο 0,39% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της Alphabet, με την μετοχή της Amazon να κλείνει χαμηλότερα κατά 0,89%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Wall Street με ισχυρές επιδόσεις από την ενέργεια

Παρά την υποχώρηση των περισσότερων κολοσσών της τεχνολογίας, ο Nasdaq είχε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου κρατούν σε ανοδική πορεία τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.
ΑΓΟΡΕΣ

Με «σβηστές μηχανές» έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά Dow και S&P 500

Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου κατάφεραν να επισκιάσουν τις ανησυχίες για την πτώση του καταναλωτικού κλίματος και να φέρουν οριακά κέρδη για την Wall Street που συνέχισε να κινείται σε ανοδική τροχιά.
wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Dow Jones για τρίτη συνεχή συνεδρίαση

Οι μετοχές των «Fab 5» στήριξαν τον τεχνολογικό κλάδο που δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τις απώλειες σε Micron και Intel. Σε ανοδική πορεία μέχρι τέλος του έτους οι «κυκλικές» μετοχές σύμφωνα με την JP Morgan.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι φόβοι για την ανάπτυξη έφεραν πτώση στη Wall Street

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφίξει την οικονομική πολιτική της μέχρι το 2023 η Fed και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων από το φθινόπωρο. Αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.
wall street-agores-market-stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή υποχώρηση στη Wall που αναζητεί κατεύθυνση

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να βγαίνει κερδισμένος από την ευρύτερη αγορά παρά την εικόνα των «Fab 5». Ανάμεικτη εικόνα για την μεταποιητική δραστηριότητα του Ιουλίου.