ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Εκτοξεύεται η αξία των επιχειρηματικών deal, ανήλθε σε 4,3 τρισ. δολάρια

Διπλασιάστηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο 9μηνο, καθώς οι εταιρείες διαθέτουν τεράστια αποθέματα ρευστότητας και πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό. Κερδισμένες οι τράπεζες της Wall Street, με έσοδα άνω των 100 δισ.

Η συσσώρευση ρευστότητας, αλλά και η εντυπωσιακή ανάκαμψη των κερδών μετά το αρχικό πλήγμα της πανδημίας, οδηγεί όλο και περισσότερες διεθνείς εταιρείες στην εξαγορά ανταγωνιστικών τους ομίλων ή στην ένωση δυνάμεων με αυτούς, οδηγώντας σε ρεκόρ αξίας τα deal. H αξία των διεθνών συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτιμάται ότι ξεπέρασε το επίπεδο των 4,3 τρισ. δολαρίων στο εννεάμηνο, εμφανίζοντας άνοδο 98% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Refinitiv. 

Οι συμφωνίες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι οι περισσότερες και μεγαλύτερες σε αξία, καθώς άγγιξαν στο εννεάμηνο τα 1,95 τρισ. δολάρια, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και πολύ περισσότερο τις ελληνικές, να συνεχίζουν το μοντέλο ανάπτυξης μέσω ένωσης δυνάμεων αλλά και της απόκτησης εταιρειών εκτός ΗΠΑ. Άλλωστε η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν διασυνοριακή, αξίας 29 δισ. δολαρίων, με την εταιρεία Square and Australian να προχωρά στην απόκτηση της Afterpay. 

Κάτι παραπάνω από έντονη ήταν η δραστηριότητα των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) καθώς αντιπροσώπευσε το 32% των εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αξία να φθάνει στα 818,4 δισ. δολάρια. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία ο αριθμός και η αξία των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων 

 

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η όλη εικόνα θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, καθώς πέραν της συσσώρευσης μετρητών από τις επιχειρήσεις, το επιτοκιακό περιβάλλον, το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αυτοί είναι ισχυροί παράγοντες προώθησης των συμφωνιών.

Παράλληλα και οι όμιλοι buyout φρόντισαν να ρίξουν μεγάλο αριθμό κεφαλαίων στην αγορά, με τη μεγαλύτερη εξαγορά να είναι αυτή της αμερικανικής εταιρείας προμήθειας ιατρικών ειδών Medline, η οποία εξαγοράστηκε έναντι 34 δισ. δολαρίων από ομάδα επενδυτών στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι Blackstone, Carlyle και Hellman & Friedman. 

Ο όμιλοι buyout έστρεψαν, όμως, την προσοχή τους και στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου διεξάγεται μία πραγματική μάχη για την απόκτηση της βρετανικής αλυσίδας παντοπωλείων Wm Morrisons, με πλειοδότες για την απόκτησή της τις Clayton, Dubilier και Rice and Fortress Investment Group.

Στη Γερμανία, η σουηδική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων EQT κατόρθωσε να αποκτήσει τον όμιλο Pet Shop Zooplus, με σχεδόν το 40% της εξαγοραστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη να προέρχεται από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, οι οποίες συνεχώς αυξάνουν την παρουσία τους και τη δραστηριότητά τους. Την ίδια ώρα και οι εταιρείες ειδικού σκοπού ή SPACs, αν και χάνουν ελαφρώς τη μεγάλη λάμψη που είχαν στις αρχές του έτους, συνεχίζουν να είναι ενεργές, έχοντας ανακοινώσει 272 συμφωνίες συνολικού ύψους 545,3 δισ. δολαρίων. 

Τα τεράστια κέρδη των επενδυτικών τραπεζών 

Όπως είναι φυσικό οι μεγάλοι δεν είναι άλλοι από τις επενδυτικές τράπεζες που ανέλαβαν ανάδοχοι των συμφωνιών με τα έσοδά τους να φθάνουν σε ιστορικό υψηλό και να ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο, ενώ οι προμήθειες έφθασαν στα 60,6 δισ. δολάρια το υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών. 

Νικητές όχι μόνο οι γνωστές και καθιερωμένες τράπεζες της Wall Street αλλά και οι επενδυτικές εταιρείες μπουτίκ, όπως ονομάζονται, που εξειδικεύονται στην αναδοχή συμφωνιών για συγκεκριμένους κλάδου. 

Σε επίπεδα - ρεκόρ οι προμήθειες για τις τράπεζες - αναδόχους συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων 

 

Υψηλά, στα 52 δισ. δολάρια, ήταν τα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών και για την έκδοση ομολογιακών δανείων στο εννεάμηνο, μία έντονη δραστηριότητα εκ μέρους των επιχειρήσεων λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού που έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες. 

Απόλυτα κυρίαρχοι ήταν οι JPMorgan Chase και Goldman Sachs, οι οποίες έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών και είχαν την πιο έντονη δραστηριότητα αναδοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ