ΓΔ: 876.36 1.00% Τζίρος: 17.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:54:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimastirio, agores, xa, metoxes
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Πολύωρο μπλακάουτ στο Χρηματιστήριο, αβεβαιότητα για τη συνεδρίαση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κεντρικό σύστημα ΟΑΣΗΣ έχει μπλοκάρει λόγω αναβάθμισης λογισμικού, ενώ η διοίκηση του ΧΑ δεν έχει ανακοινώσει τον χρόνο έναρξης των συναλλαγών.

Πολύωρη τεχνική εμπλοκή στα συστήματα πληροφορικής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σοβαρότερη και από ανάλογη εμπλοκή που είχε σημειωθεί στις 23 Μαρτίου 2020, έχει δημιουργήσει πλέον αμφιβολίες για το να θα διεξαχθεί σήμερα συνεδρίαση, καθώς μάλιστα η διοίκηση του ΧΑ δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για να προσδιορίσει τον χρόνο εκκίνησης των συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η λειτουργία του κεντρικού συστήματος συναλλαγών, ΟΑΣΗΣ, σχετίζεται με αναβάθμιση του hardware που έγινε την Παρασκευή από τη Cisco. Ανάλογο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, επίσης μετά την αναβάθμιση του λογισμικού.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του σημερινού προβλήματος είναι ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη ανακοίνωση σχετικά με τον χρόνο έναρξης των συναλλαγών, παρότι έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ώρες από την κανονική ώρα έναρξης των συναλλαγών. Η διοίκηση του ΧΑ δεν έχει εξηγήσει ως τώρα τους λόγους που προκάλεσαν το τεχνικό πρόβλημα.

Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η εισαγωγή για διαπραγμάτευση του ομολόγου της CPLP Shipping Holdings, που εκδόθηκε με εγγυήτρια την Capital Product Partners (CPLP), συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Την έναρξη της συνεδρίασης είχε προγραμματιστεί να κηρύξουν ο CEO της Capital Product Partners, Γεράσιμος Καλογηράτος και ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Η πορεία τον Οκτώβριο

Πάντως, το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει για ανέλπιστα καλό κλείσιμο του Οκτωβρίου. Μετά τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου (-6,26% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη), το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε την περασμένη εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες. Χωρίς θεαματικές εξάρσεις και υπερβολές, η αγορά δημιούργησε τις βάσεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων, έχοντας ως κεντρικό αρωγό τον τραπεζικό κλάδο.

Ζητούμενο πλέον είναι η διακράτηση αυτού του ορίου ψυχολογίας ώστε να μπορέσει η αγορά να «χτίσει» καλύτερες βάσεις, για να κάνει την υπέρβασή της, με πρώτο στόχο την περιοχή των 950 μονάδων που είναι τα προ Covid-19 υψηλά και κατόπιν να επιχειρήσει να ξεπεράσει το όριο – φετίχ των 1.000 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται τον Οκτώβριο σε ποσοστό 4,59%, ο FTSE 25 είναι στο +4,64%, ο Mid Cap κερδίζει +5,53%, ενώ ξεχωρίζει με έμφαση ο τραπεζικός δείκτης που έχει άνοδο 8,61%. Σε επίπεδο 10μήνου 2021, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 11,87%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,32%, ο Mid Cap καταγράφει ράλι +32,12% ξεχωρίζοντας σε όλη την αγορά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει βελτιώσει την εικόνα του καθώς ενισχύεται κατά 13,75%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τον πανικό το Χρηματιστήριο, μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες

Η δήλωση του επικεφαλής της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ενώ σταδιακά επανήλθε η ψυχραιμία. Στο 0,42% μειώθηκαν οι απώλειες του Γ. Δείκτη, πτώση 3,38% τον Νοέμβριο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.