ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ευχάριστη έκπληξη ο Οκτώβριος στο ΧΑ, ώθηση από τράπεζες - ενέργεια

Κρατάει τις 900 μονάδες η αγορά με αυξημένους τζίρους και πρωταγωνιστές τις μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας. Κρίσιμη για τη συνέχεια η πορεία του τραπεζικού κλάδου.

Με κύριο αρωγό τις διεθνείς αγορές που συνεχίζουν την εξαιρετική πορεία τους και κυρίως τον Dow Jones, που την Παρασκευή έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά έχοντας τον καλύτερο Οκτώβριο τουλάχιστον της τελευταίας εξαετίας, το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει για ανέλπιστα καλό κλείσιμο μήνα, ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις.

Μετά τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου (-6,26% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη), το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω μεγάλης κινητικότητας σε επιχειρηματικό επίπεδο και με πολλαπλά deal σε κλάδους όπως Πληροφορική, λιανικό κ.α. επανήλθε την περασμένη εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες. Χωρίς θεαματικές εξάρσεις και υπερβολές, η αγορά δημιούργησε τις βάσεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων, έχοντας ως κεντρικό αρωγό τον τραπεζικό κλάδο.

Ζητούμενο πλέον είναι η διακράτηση αυτού του ορίου ψυχολογίας ώστε να μπορέσει η αγορά να «χτίσει» καλύτερες βάσεις, για να κάνει την υπέρβασή της, με πρώτο στόχο την περιοχή των 950 μονάδων που είναι τα προ Covid-19 υψηλά και κατόπιν να επιχειρήσει να ξεπεράσει το όριο – φετίχ των 1.000 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται τον Οκτώβριο σε ποσοστό 4,59%, ο FTSE 25 είναι στο +4,64%, ο Mid Cap κερδίζει +5,53%, ενώ ξεχωρίζει με έμφαση ο τραπεζικός δείκτης που έχει άνοδο 8,61%. Σε επίπεδο 10μήνου 2021, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 11,87%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,32%, ο Mid Cap καταγράφει ράλι +32,12% ξεχωρίζοντας σε όλη την αγορά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει βελτιώσει την εικόνα του καθώς ενισχύεται κατά 13,75%.

Αυξήθηκε κατά 54% ο τζίρος, στο προσκήνιο τράπεζες - ενέργεια

Ο κρισιμότερος παράγοντας που προσέδωσε ποιότητα στην κίνηση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα ασφαλώς ήταν η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών που ανήλθε στα 70,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 54% έναντι της αμέσως προηγούμενης όπου οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις 45,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη, καθώς μόνο με σταθεροποίηση του μέσου τζίρου πάνω από τα 60-70 εκατ. ευρώ μπορούμε να δούμε αλλαγή επιπέδου στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Κύριος καταλύτης για την αύξηση των συναλλαγών είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου που ανέβασε σημαντικά στροφές, δεσπόζοντας σε όγκους και τζίρους, με αιχμές τις Eurobank, Alpha Bank και Εθνική.

Οι τράπεζες αλλά και οι μετοχές ενέργειας είναι αυτές που πρωταγωνιστούν στην αντίδραση της αγοράς τον Οκτώβριο. Ο τραπεζικός δείκτης από τις 29 Σεπτεμβρίου, σε 17 συνεδριάσεις έχει 14 ανοδικά κλεισίματα και μόλις τρία πτωτικά. Την Παρασκευή έκλεισε στις 590,34 μονάδες (έχοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,50%), επίπεδα που είχα να δει από τις 14 Ιουνίου 2021, που σημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε υψηλά 4μήνου. Η μετοχή της Eurobank που έχει άνοδο 58,21% το 2021 και είναι η πρώτη σε όλο τον FTSE 25, βρίσκεται ήδη σε προ Covid-19 επίπεδα και σε υψηλό περίπου 21 μηνών. Κερδίζει τον Οκτώβριο 13% και είναι πρώτη στον κλάδο με δεύτερη την Εθνική (+11,57%), τρίτη την Πειραιώς Financial (+6,59%) και 4η την Alpha Bank (+3,74%).

H συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου έχει αλλάξει προς το καλύτερο με φόντο την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, το «τρέξιμο» των διαδικασιών απαλλαγής από τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την προσμονή για θετικότερη αντανάκλαση της βελτίωσης της κατάστασης στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου.

Στο χώρο των ενεργειακών μετοχών η ΔΕΗ παρά τη διόρθωση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κρατάει κέρδη 13% τον Οκτώβριο, η Motor Oil βρήκε στο προσκήνιο με άνοδο 12,42%, η Μυτιληναίος +10,28%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +10%, ΑΔΜΗΕ +9,34%, ΕΛΠΕ +9,24%, Cenergy Holdings +9,66%, AVAX +7,75%, Ελλάκτωρ +7,20% και Viohalco +6,51%.

Η τεχνική εικόνα βελτιώνεται

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με αργό αλλά σταθερό τρόπο έχει καταφέρει να ξεπεράσει δύσκολα και απαιτητικά επίπεδα αντίστασης οδεύοντας εκ νέου για την κορυφή των 930 μονάδων. Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί αισθητά και αποτελούν προαπαιτούμενο παραμονής του δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

Η αλλαγή στην διαγραμματική απραξία ήρθε από τις τραπεζικές μετοχές, ο κλαδικός δείκτης των οποίων δείχνει μετά από καιρό έτοιμος να κάνει την υπέρβαση και να μπει σε θέσει οδηγού για τον Γενικό Δείκτη. Ήδη υπάρχει μια πρώτη δοκιμή εξόδου από το εύρος διαπραγμάτευσης του τραπεζικού δείκτη που έρχεται από τον φετινό Ιούνιο δίνοντας ένα ανοδικό περιθώριο έως και 27%».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η συμπεριφορά του εν λόγω δείκτη θα είναι κομβική για την υπόλοιπη αγορά καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποαποδώσει σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020 και θα μπορούσαν να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου από μετοχές που εμφανίζονται «κουρασμένες» και βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και καιρό. Η συνολικά θετική εικόνα της αγοράς σε σήματα αγορών από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους δείκτες και το δυνητικό περιθώριο που υπόσχεται ο RSI τοποθετούν τον επόμενο θεωρητικό πήχη αντίστασης του Γενικού Δείκτη στις 930 μονάδες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στον Γ. Δείκτη κινήθηκε χθες ο τραπεζικός, κλείνοντας με άνοδο 0,68% και με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Γιατί «ποντάρουν» σε ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου οι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Διψήφιες αποδόσεις από 91 μετοχές και 44 με κέρδη πάνω από 50%

Θετικός ο απολογισμός του 11μήνου στο Χρηματιστήριο, παρά την υποχώρηση του Γ. Δείκτη κατά 3,37% τον Νοέμβριο. Συνολικά 115 μετοχές εμφανίζουν θετικό πρόσημο και μόλις 33 αρνητικό. Ράλι 100% - 409,7% από 13 μετοχές. Αναλυτικοί πίνακες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρώτες ενδείξεις αντίδρασης των αγορών μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής

Ανοδική κίνηση στα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών στις πρώτες συναλλαγές της Ασίας, πάνω και το πετρέλαιο. Τα δύο κρίσιμα ορόσημα για τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ.
profits
ΑΓΟΡΕΣ

Σε φάση... απογείωσης οι εισηγμένες με εντυπωσιακά αποτελέσματα 9μήνου

Κόντρα στο ρεύμα της χρηματιστηριακής στασιμότητας κινούνται οι επιδόσεις των εταιρειών, με τζίρους και κέρδη που ξεπερνούν ακόμη και τα μεγέθη του 2019. Τι δείχνουν οι έως τώρα ανακοινώσεις.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά assets στη δίνη της πανδημίας: «Βουτιά» στο ΧΑ, στα ύψη το spread

Χάθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα κέρδη ενός μήνα στο ΧΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλό 12μήνου το spread ελληνικών - γερμανικών ομολόγων. Κόβει το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού.