ΓΔ: 879.67 0.05% Τζίρος: 14.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Με πέντε ώρες καθυστέρηση άρχισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη αλλά και για τις περισσότερες μετοχές, καθώς το τεχνικό πρόβλημα «πάγωσε» όχι μόνο τις συναλλαγές αλλά και τις επενδυτικές διαθέσεις.

Στις 15:30 κατόρθωσε να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση στην αγορά, καθώς δημιουργήθηκε εκτεταμένο τεχνικό πρόβλημα,  μετά την αναβάθμιση του hardware που έγινε την Παρασκευή από τη Cisco. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση ούτε για τον λόγο που η συνεδρίαση δεν ξεκίνησε κανονικά, ούτε για πότε αυτό θα συμβεί. 

Πάντως ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, αλλά έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του και στις 15:45 παραμένει αμετάβλητος στις 905 μονάδες,  με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 1,82 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,05% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 0,35% υψηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Στο +0,39% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να εμφανίζει κέρδη 0,46%, την Alpha Bank να ενισχύεται 0,31%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +0,44%, ενώ 0,07% υψηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο «πράσινο» ομόλογό της με στόχο την άντληση ποσού 500 εκατ. ευρώ. 

Όπως είναι απόλυτα φυσικό οι διακυμάνσεις για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές περίμεναν 5 ώρες έως ότου ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση και η όποια διάθεση υπήρξε είτε για αγορές είτε για πωλήσεις μάλλον… εξανεμίστηκε. 

Πάντως η αγορά κατορθώνει από τις αρχές Οκτωβρίου να ακολουθήσει πολύ καλή πορεία, καθώς μετά τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου (-6,26% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη), το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε την περασμένη εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες. Χωρίς θεαματικές εξάρσεις και υπερβολές, η αγορά δημιούργησε τις βάσεις για την υπέρβαση των 900 μονάδων, έχοντας ως κεντρικό αρωγό τον τραπεζικό κλάδο.

Ζητούμενο πλέον είναι η διακράτηση αυτού του ορίου ψυχολογίας ώστε να μπορέσει η αγορά να «χτίσει» καλύτερες βάσεις, για να κάνει την υπέρβασή της, με πρώτο στόχο την περιοχή των 950 μονάδων που είναι τα προ Covid-19 υψηλά και κατόπιν να επιχειρήσει να ξεπεράσει το όριο – φετίχ των 1.000 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται τον Οκτώβριο σε ποσοστό 4,59%, ο FTSE 25 είναι στο +4,64%, ο Mid Cap κερδίζει +5,53%, ενώ ξεχωρίζει με έμφαση ο τραπεζικός δείκτης που έχει άνοδο 8,61%. Σε επίπεδο 10μήνου 2021, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 11,87%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,32%, ο Mid Cap καταγράφει ράλι +32,12% ξεχωρίζοντας σε όλη την αγορά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει βελτιώσει την εικόνα του καθώς ενισχύεται κατά 13,75%.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.